Μαγγάνιο: Τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες

μαγγανιο λιπασμα φυτα καλλιεργειες

Αν και λιγότερο γνωστό, το μαγγάνιο (Mn) είναι ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο για τα φυτά ώστε να έχουν ζωηρή καταπράσινη βλάστηση και πλούσια παραγωγή καρπών.

Αναφερόμενοι στον όρο “ιχνοστοιχεία”, εννοούμε τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται τα φυτά και οι καλλιέργειες σε μικρές ποσότητες όπως είναι ο σίδηρος, το βόριο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.

Το μαγγάνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που κινείται αρκετά δύσκολα μέσα στο φυτό και συνήθως η έλλειψη του παρατηρείται στα πρώτα ανεπτυγμένα φύλλα.

Για να διαπιστώσουμε έγκαιρα την έλλειψη μαγγανίου στις καλλιέργειες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα αρχικά συμπτώματα της έλλειψης, αλλά και να κάνουμε ανάλυση εδάφους και φύλλων σε ειδικευμένα εργαστήρια.

H διόρθωση του προβλήματος της έλλειψης μαγγανίου ή τροφοπενίας μαγγανίου όπως ονομάζεται, επιτυγχάνεται με την προσθήκη κατάλληλων λιπασμάτων μαγγανίου στο έδαφος ή με ψεκασμό των καλλιεργειών με διαφυλλικά λιπάσματα μαγγανίου.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά τι προσφέρει το μαγγάνιο στα φυτά και τις καλλιέργειες, τι προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη μαγγανίου και ποια λιπάσματα μαγγανίου προσθέτουμε στα φυτά για πλούσια βλάστηση και καλή καρποφορία.

Διαφήμιση

1. Τι προσφέρει το μαγγάνιο στα φυτά και τις καλλιέργειες;

Το μαγγάνιο έχει σημαντικό ρόλο στη φυσική λειτουργία του μεταβολισμού και στη φωτοσύνθεση των φυτών, καθώς συμμετέχει στην ενεργοποίηση πολλών ενζύμων.

Η επαρκής ποσότητα μαγγανίου στα φυτά βοηθάει στη γρήγορη βλάστηση και ανάπτυξη του φυτού. Επιπλέον, συνεισφέρει στη δημιουργία καταπράσινης βλάστησης, καθώς διαθέτει κρίσιμο ρόλο στην αξιοποίηση του αζώτου και του σιδήρου.

2. Ποιες καλλιέργειες εμφανίζουν έλλειψη μαγγανίου;

Η τροφοπενία μαγγανίου παρατηρείται στην καλλιέργεια της ελιάς, στα μηλοειδή, δηλαδή στην καλλιέργεια της μηλιάς και την καλλιέργεια της αχλαδιάς, καθώς επίσης στα εσπεριδοειδή, όπως στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, στην καλλιέργεια της μανταρινιάς και στην καλλιέργεια της λεμονιάς.

Επιπλέον, η τροφοπενία μαγγανίου εμφανίζεται και στην καλλιέργεια αμπελιού, τόσο σε επιτραπέζιες όσο και σε οινοποιήσιμες ποικιλίες καθώς και στην καλλιέργεια ακτινίδιου.

Από τις καλλιέργειες κηπευτικών, η τροφοπενία μαγγανίου παρατηρείται στην καλλιέργεια της πατάτας, στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς, στην καλλιέργεια της μελιτζάνας και στην καλλιέργεια του πεπονιού.

3. Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης μαγγανίου και πότε εμφανίζεται;

Τα συμπτώματα της τροφοπενίας μαγγανίου εμφανίζονται στα καινούρια φύλλα των φυτών με χαρακτηριστικό κιτρίνισμα ανάμεσα από τις νευρώσεις που διατηρούν το πράσινο χρώμα.

Παράλληλα, η έλλειψη μαγγανίου στα φυτά χαρακτηρίζεται από μικρότερη ανάπτυξη βλαστών, περιορισμένη και υποβαθμισμένη ανθοφορία και μικρότερη παραγωγή καρπών.

Η τροφοπενία μαγγανίου στα φυτά εμφανίζεται συχνά σε αλκαλικά εδάφη με υψηλό pH, σε εδάφη που είναι φτωχά σε μαγγάνιο, σε εδάφη που διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία ή σε κάποιο θρεπτικό στοιχείο όπως σε φώσφορο, σε σίδηρο, σε ασβέστιο ή σε βόριο.

ph εδαφους
Τι είναι το pH εδάφους και πώς το βελτιώνουμε;

Έλλειψη μαγγανίου μπορεί να παρατηρηθεί στις καλλιέργειες και σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας λόγω κακής αποστράγγισης ή λόγω απότομων βροχοπτώσεων και πλημμυρών.

4. Τι λιπάσματα μαγγανίου επιλέγουμε για την καλλιέργεια μας;

Η προσθήκη μαγγανίου στο έδαφος μπορεί να γίνει με την προσθήκη λιπάσματος θειικού μαγγανίου σε κοκκώδη μορφή ή με την προσθήκη θειικού μαγνησίου σε κρυσταλλική μορφή, κατάλληλη για την εφαρμογή με λιπαντήρα μέσω του συστήματος ποτίσματος.

Για πιο άμεση απορρόφηση του μαγγανίου από τα φυτά, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της καλλιέργειας με υγρά ή υδατοδιαλυτά λιπάσματα μαγγανίου.

5. Κι ένα μυστικό για το μαγγάνιο στα φυτά και τις καλλιέργειες

Η υπερβολική λίπανση με μαγγάνιο, ειδικά σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH, μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στα φυτά που εμφανίζεται με κιτρινίσματα στα παλαιότερα φύλλα και μικρότερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ