Νούφαρο, ένα λουλούδι στο νερό

Νούφαρο, ένα λουλούδι στο νερό

Το νούφαρο είναι το πιο δημοφιλες υδρόβιο φυτό που συναντάμε σε ποτάμια, λίμνες και πισίνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το νούφαρο διαθέτει μεγάλα δερματώδη γυαλιστερά φύλλα σε σχήμα καρδιάς που επιπλέουν στο νερό και ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά ακτινωτά λουλούδια του σε διάφορα χρώματα, λευκό, κόκκινο, μπλε, μωβ ή ροζ που φτάνουν σε μέγεθος μέχρι και 30 εκατοστά. Το νούφαρο έχει περίοδο ανθοφορίας από τον Μάιο ως και τον Αύγουστο.

1. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες νούφαρου;

Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες Νούφαρου, οι πιο ανθεκτικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ως πολυετείς και οι πιο ευαίσθητες τροπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ως ετήσιες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μπλε νούφαρο που ανοίγει τα άνθη του την ημέρα και τα κλείνει την νύχτα ενώ το λευκό νούφαρο ανοίγει τα άνθη του την νύχτα και τα κλείνει την ημέρα.

Διαφήμιση

2. Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης του νούφαρου;

Το νούφαρο ευδοκιμεί μόνο μέσα στο νερό και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε βάθος 0,5-1 μέτρου, επιζητεί ηλιόλουστες θέσεις για να χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το νούφαρο είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Ο πολλαπλασιασμός του νούφαρου με σπόρο και με διαίρεση ριζωμάτων.

3. Κι ένα μυστικό για το νούφαρο

H αρχαία ελληνική ονομασία του νούφαρου είναι “νυμφαία” και έχει σαν βάση τη λέξη Νύμφη. Επίσης, στην αρχαία Αίγυπτο τα νούφαρα ήταν συνδεδεμένα με τις θεότητες του πάνω κόσμου και του κάτω κόσμου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)