εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τον δυόσμο

Συμβουλές φροντίδας για τον δυόσμο

Συμβουλές φροντίδας για τον δυόσμο

O δυόσμος είναι το πιο δημοφιλές αρωματικό βότανο της Μεσογείου μαζί με το βασιλικό. Πολυετές φυτό, αειθαλές, με βλαστούς τετράγωνους και πολύ αρωματικά φύλλα και άνθη. Ο δυόσμος θεωρείται ξαδερφάκι της μέντας και θα τον συναντήσουμε σε κήπο, να φυτεύεται σε συστάδες, ή σε βραχόκηπους μαζί με άλλα αρωματικά φυτά. Βέβαια, θα τον αντικρύσουμε και σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, σχεδόν σε κάθε αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών.

 

Τι συνθήκες θέλει ο δυόσμος και πώς πολλαπλασιάζεται;

 

Ο δυόσμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να εξασφαλίζει συνεχή υγρασία και καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές, όπου τα φύλλα του δίνουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, αρκεί να ποτίζεται πιο συχνά. Αναπτύσσεται, όμως, ικανοποιητικά και σε σκιερά και ημισκιερά μέρη, ειδικά όταν βρισκεται σε φυτοδοχεία στα μπαλκόνια μας. Δεν είναι, όμως, ανθεκτικός στους βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα και απαιτεί προφυλαγμένη θέση. Ο πολλαπλασιασμός του είναι πολύ εύκολος και γίνεται, κυρίως, με σπόρους ή με διαίρεση των ριζωμάτων του κατά την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου.

 

Τι κλάδεμα, τι πότισμα και τι λίπανση θέλει ο δυόσμος;

 

Ο δυόσμος θα πρέπει να κλαδεύεται πολύ αυστηρά μετά την ανθοφορία του για να παρουσιάσει ξανά δυνατή ανάπτυξη. Χρειάζεται συχνό πότισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και αν βρίσκεται σε έντονα ηλιόλουστες θέσεις για πολλές ώρες. Σχετικά με τη λίπανση, ο δυόσμος δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, πάντως αντιδρά πολύ θετικά στην ενσωμάτωση σβησμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος αζώτου, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει ο δυόσμος;

 

Τα φρέσκα φύλλα του δυόσμου χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές στη μαγειρική, ενώ τα ξηρά φύλλα του χρησιμοποιούνται, κυρίως, για την παρασκευή αφεψημάτων, καθώς το τσάι δυόσμου παραμένει πολύ διαδεδομένο στις χώρες της ανατολής. Επιπλεόν, το αιθέριο έλαιο του δυόσμου χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για να αρωματίσει πρώτες ύλες, καθώς και στην βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων, λόγω των αντιμυκητιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει.

 

Κι ένα μυστικό για τον δυόσμο

 

Στην αρχαιότητα πριν στρώσουν τραπέζι για φαγητό, το αρωμάτιζαν τρίβοντας στην πάνω επιφάνειά του φυλλαράκια δυόσμου και μετά κάθονταν να γευματίσουν. Το γλυκό άρωμα του δυόσμου δημιουργούσε κλίμα ευφορίας, διέγειρε το πεπτικό σύστημα και παράλληλε είχε και ήπια εντομοδιωκτική δράση για μυρμήγκια και μύγες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
ουρανια βγενοπουλου Μάρτιος 1, 2017

ευχαριστω για τις συμβουλες

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *