Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του δυόσμου

δυοσμος κλαδεμα

Θέλει κλάδεμα ο δυόσμος;

Σε κάθε ελληνικό σπίτι, θα συναντήσουμε ένα δυόσμο σε γλάστρα ή σε παρτέρι, καθώς μαζί με τον βασιλικό αποτελούν τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή αρωματικά φυτά.

Ο δυόσμος έχει σχετικά μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα, η οποία περιλαμβάνει και το κόψιμο βλαστών.

Το κλάδεμα του δυόσμου τονώνει σημαντικά την ανάπτυξη του φυτού και δίνει ζωντάνια στα φύλλα του που μας επιτρέπει να τον διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.

Αν δεν κλαδέψουμε τον δυόσμο, θα εμφανίσει αδύναμους λεπτούς βλαστούς που αναπτύσσονται πλαγιόκλαδα και σταδιακά το φυτό θα εξασθενήσει εμφανίζοντας κίτρινα φύλλα και μαυρίσματα.

Ας δούμε λοιπόν πώς κλαδεύουμε τον δυόσμο σε γλάστρα και στον κήπο, καθώς επίσης ποια είναι κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα για να απολαμβάνουμε φουντωτούς δυόσμους, γεμάτους άρωμα και ζωντάνια.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα του δυόσμου;

Ο δυόσμος κλαδεύεται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, την περίοδο δηλαδή που εμφανίζει ανάπτυξη.

Είναι απαραίτητο το κλάδεμα δυόσμου που γίνεται στις αρχές της άνοιξης για το καθάρισμα και την ανανέωση του φυτού.

Συμπληρωματικά, ο δυόσμος μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά στις αρχές του καλοκαιριού μετά την ανθοφορία του, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου.

2. Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για το κλάδεμα του δυόσμου;

Για το κλάδεμα του δυόσμου χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ κλαδευτήρι, κατάλληλο για κλάδεμα αρωματικά φυτών, για να κόψουμε τρυφερούς βλαστούς, χλωρά κλαδιά και να αφαιρέσουμε τα άνθη.

Κατάλληλο για το κλάδεμα του δυόσμου είναι και ένα ειδικό ψαλίδι κηπουρικής, καθώς είναι ιδιαίτερα εύχρηστο με εργονομικό σχεδιασμό για το κόψιμο λεπτών βλαστών.

3. Πώς κλαδεύουμε το δυόσμο στον κήπο και το μπαλκόνι;

Σκοπός του κλαδέματος του δυόσμου, είναι να περιορίσουμε την πλευρική του ανάπτυξη, να ελέγξουμε το σχήμα του και να ανανεώσουμε την βλάστηση του.

Το κλάδεμα του δυόσμου, ανάλογα την περίπτωση κάθε φυτού και την εποχή, μπορεί να περιλαμβάνει: α) κόψιμο βλαστών από χαμηλά, β) κορφολόγημα βλαστών, γ) αφαίρεση ξερών ή αδύναμων βλαστών και δ) απομάκρυνση των ανθέων:

α) Κλαδεύουμε από χαμηλά τους βλαστούς του δυόσμου: Σε φυτά δυόσμου που έχουν ταλαιπωρηθεί από την παγωνιά ή σε γερασμένα φυτά με ξερή βλάστηση και φύλλα, στις αρχές της άνοιξης, κλαδεύουμε από χαμηλά τους βλαστούς σε ύψος 5 εκατοστών από το έδαφος για να ανανεωθεί το φύλλωμα του φυτού.

β) Κορφολογούμε τους βλαστούς του δυόσμου: Λόγω της πλευρικής ανάπτυξης του δυόσμου, κόβουμε τις άκρες του φυτού από την κορυφή, για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του και να τονώσουμε την ανάπτυξη του. Όταν κόβουμε φύλλα για να τα χρησιμοποιήσουμε, ουσιαστικά κάνουμε ένα άτυπο κορφολόγημα που βοηθάει την ανάπτυξη νέας βλάστησης.

γ) Αφαιρούμε ξερούς και ασθενείς βλαστούς του δυόσμου: Αφαιρούμε τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς, μαυρισμένα και άρρωστα φύλλα του δυόσμου για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και να το διατηρήσουμε όμορφο και υγιές, απαλλαγμένο από ασθένειες.

δ) Απομακρύνουμε τα άνθη του δυόσμου: Για να αποφύγουμε την εξασθένηση του φυτού και να διατηρήσουμε τον δυόσμο ζωηρό και αναπτυγμένο το φθινόπωρο, αφαιρούμε τα άνθη του την περίοδο του καλοκαιριού μόλις σχηματισθούν. Μπορούμε να αφήσουμε τα άνθη σε ορισμένα φυτά, αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο.

4. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα του δυόσμου

Το κόψιμο των βλαστών, μπορεί να συνδυαστεί με τη δημιουργία νέων φυτών δυόσμου. Για τον πολλαπλασιασμό του δυόσμου, χρησιμοποιούμε μαλακούς βλαστούς μήκους 10 εκατοστών που βρίσκουμε την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση και στη συνέχεια τα φυτεύουμε σε μικρά γλαστράκια για να ριζώσουν.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του δυόσμου με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του δυόσμου με μοσχεύματα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ