Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας

Η σανσιβέρια είναι ένα εντυπωσιακό φυτό που ξεχωρίζει με τα χαρακτηριστικά μυτερά φύλλα της που θυμίζουν τη μυθική Μέδουσα. Γνωστή και ως “γλώσσα της πεθεράς”, η σανσιβέρια είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου, καθώς διαθέτει μοναδική ομορφιά και έχει ελάχιστες απαιτήσεις φροντίδα. Δε θέλει τίποτα σχεδόν, παρά λίγο νεράκι σε αραιά διαστήματα.

Υπάρχουν πολλά είδη σανσιβέριας που συναντάμε σε φυτώρια και ανθοπωλεία με τις τιμές τους να διαφέρουν ανάλογα το είδος, την ανάπτυξη του φυτού και το μέγεθος της γλάστρας που έχουν φυτευτεί.

Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε το σπίτι ή το γραφείο μας με σανσιβέριες, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά με 2 εύκολους, γρήγορους και αποτελεσματικούς τρόπους.

Ας δούμε αναλυτικά ποια διαδικασία ακολουθούμε για να φτιάξουμε νέα φυτά σανσιβέριας για να τα απολαμβάνουμε στο σπίτι και στην αυλή μας ή να τα χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά σανσιβέριας;

Ο πολλαπλασιασμός της σανσιβέριας μπορεί να γίνει κόβοντας ένα φύλλο (μόσχευμα) ή διαχωρίζοντας τα ριζώματα του μητρικού φυτού. Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, μπορούμε κόβοντας φύλλα να δημιουργήσουμε πολλά νέα φυτά. Αν διαθέτουμε ένα ανεπτυγμένο φυτό σανσιβέριας, ο διαχωρισμός των ριζωμάτων είναι πιο αρκετά εύκολος και μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε νέα φυτά πολύ γρήγορα.

1. Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας με μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός της σανσιβέριας μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, ωστόσο για να έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία προτιμούμε να τον κάνουμε μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Η διαδικασία που ακολουθούμε για τον πολλαπλασιασμό της σανσιβέριας με τμήματα φύλλων είναι η εξής:

 • Επιλέγουμε νεαρά υγιή φύλλα από τη βάση του φυτού και κόβουμε ένα κομμάτι από το πάνω μέρος του φύλλου (μόσχευμα) μήκους περίπου 10 εκατοστών.
 • Αφήνουμε το τμήμα του φύλλου πάνω σε χαρτί σε δροσερό μέρος για δυο-τρεις μέρες μέχρι να ξεραθεί η τομή του.
 • Τοποθετούμε τα μοσχεύματα μέσα σε γλαστράκια φυτωρίου, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα, με τέτοιο τρόπο ώστε περίπου το μισό τμήμα του φύλλου να βρίσκεται μέσα στο χώμα. Εναλλακτικά, αντί για φυτόχωμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μίγμα τύρφης και άμμου σε αναλογία 1:1
 • Πριν φυτέψουμε τα κομμένα φύλλα, μπορούμε να βάλουμε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή του κομμένου τμήματος φύλλου για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.
 • Διατηρούμε τα γλαστράκια φυτωρίου σε δροσερό και φωτεινό περιβάλλον αυξημένης υγρασίας που δε χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου, ώστε να έχουμε καλύτερο σχηματισμό ριζών
 • Ποτίζουμε τακτικά τα γλαστράκια διατηρώντας σχετικά υγρό το χώμα. Αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στις νέες ρίζες των φυτών.
 • Τπ τμήμα του φύλλου που έχουμε φυτέψει σταδιακά θα βγάλει ρίζες και θα εξελιχθεί σε καινούριο φυτό σε διάστημα περίπου 4-5 εβδομάδων.
 • Αφού ριζώσει, είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο μας.
Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας χρησιμοποιώντας κομμάτι φύλλου

2. Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας με διαίρεση ριζωμάτων

Αν παρατηρήσουμε τα φυτά σανσιβέριας που έχουμε, θα δούμε ότι μέσα από το χώμα αναπτύσσουν νέα φύλλα. Ένας πολύ εύκολος και πρακτικός τρόπος, λοιπόν, για να δημιουργήσουμε νέα φυτά σανσιβέριας είναι διαχωρίζοντας τα συγκεκριμένα ριζώματα που βγαίνουν στη βάση του φυτού. Την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα νεαρά φυτά που εμφανίζονται μέσα στη γλάστρα και να τα μεταφυτέψουμε σε γλαστράκια φυτωρίου.

Για να νεαρά φυτά που εμφανίζονται μέσα από το χώμα σε γλάστρες σανσιβέριας, περιμένουμε να αναπτυχθούν λίγο, περίπου στο 1/3 του μητρικού φυτού. Αφού αναπτυχθούν είναι έτοιμα για να τα διαχωρίσουμε και να τα βάλουμε σε καινούργια γλάστρα.

Πολλαπλασιασμός σανσιβέριας με διαίρεση ριζωμάτων

Σε ανεπτυγμένα φυτά σανσιβέριας, στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, μπορούμε να διαχωρίζουμε σε δύο ή περισσότερα μέρη ολόκληρο το φυτό της σανσιβέριας χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Στη συνέχεια, το κάθε νέο φυτό σανσιβέριας που περιλαμβάνει ριζώματα και φύλλα μεταφυτεύουμε σε νέες γλάστρες που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν καλύτερα.

Φυτά σανσιβέριας
Συμβουλές για τη φροντίδα της σανσιβέριας

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της σανσιβέριας

Μία παραλλαγή του πολλαπλασιασμού της σανσιβέριας με τη μέθοδο των μοσχευμάτων είναι να τοποθετήσουμε το κομμάτι φύλλου μέσα σε ένα ποτήρι έτσι ώστε το κάτω μέρος του φύλλου να καλύπτεται με νερό. Εξασφαλίζουμε φωτεινό μέρος που δεν το χτυπά απευθείας ο ήλιος, αλλάζουμε το νερό κάθε δύο μέρες και μετά από λίγες εβδομάδες το φυτό μας θα έχει βγάλει ρίζες για να το μεταφυτέψουμε στη γλάστρα μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)

 1. Argiris
  07/03/2022

  Ευχαριστω. Δεν θα βγαλουν κιτρινη γραμμη τα φυλλα,ειναι περιπου 20 ,αλλα παλι ομορφα ειναι. Συγχαριτηρια για την ιστοσελιδα σας, μ αρεσει να μπαινω και να χαζευω τα φυτα.

 2. ΤΖΙΒΕΛΕΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
  28/02/2022

  Φυτεψα ενα φυλλο σανσιβιεριας, το φυτο που βγηκε, εχει φυλλα πρασινα, χωρις την κιτρινη ριγα στο περιγραγραμμα΄΄΄΄΄ τους. Γιατι΄΄

  • Καλησπέρα Στυλιανή. Πιθανότατα, θα σχηματιστεί σταδιακά η κίτρινη ρίγα στη σανσιβέρια. Φρόντισε να την διατηρείς σε φωτεινό μέρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *