εικόνα

4 αρωματικά φυτά που μυρίζουν λεμόνι

4 αρωματικά φυτά που μυρίζουν λεμόνι

4 αρωματικά φυτά που μυρίζουν λεμόνι

  • Ημερομηνία : 10/02/2019
  • • Κατηγορία: Βότανα

Αγαπητή μου λεμονιά, δεν σε χρειαζόμαστε! Ούτε και τα λεμόνια σου! Μπορούμε να προσθέσουμε άρωμα λεμονιού στις σαλάτες μας, στα φαγητά μας, στα ψητά μας, ακόμα και σε ροφήματα που πίνουμε χωρίς να σε χρησιμοποιήσουμε. Μα πώς γίνεται αυτό; Φυτεύοντας διάφορα αρωματικά φυτά στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας που μας χαρίζουν το υπέροχο άρωμα λεμονιού χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό για να καρποφορήσει η λεμονιά μας. Και ποια είναι αυτά τα υπέροχα αρωματικά φυτά με χαρακτηριστική γεύση λεμονιού; Πρόκειται για το μελισσόχορτο, το λεμονοθύμαρο, την λουίζα και το λεμονόχορτο. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα με τις ιδιότητες τους και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε!

 


Βότανα με άρωμα λεμονιού


 

Λεμονοθύμαρο


 

Μοιάζει με το θυμάρι τόσο πολύ, άλλωστε ξαδερφάκι του είναι. Το λεμονοθύμαρο, πολυετής αρωματικός θάμνος, ξεχωρίζει για τα ωοειδή φύλλα, σε πράσινο ή κιτρινοπράσινο χρώμα που άμα τα τρίψεις, σου αναδίδουν άρωμα λεμονιού. Πoλύ εύκολο για να το καλλιεργήσουμε και να ευδοκιμήσει τόσο στον κήπο μας, σε βραχόκηπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Συγκομίζουμε τα φύλλα του λεμονοθύμαρου στις αρχές της άνθησης του, για να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα, σε σαλάτες, σε ψητά και σε διάφορές συνταγές μαγειρικής. Άμα έχουμε λεμονοθύμαρο, τι να τα κάνουμε τα λεμόνια!

 


Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα
Καλλιέργεια λεμονοθύμαρου σε γλάστρα


 

Λεμονόχορτο


 

Όλοι οι λάτρεις της ασιάτικης κουζίνας γνωρίζουν πολύ καλά το λεμονόχορτο ή λέμονγκρας (lemongrass) που διαθέτει πιο ήπιο και πιο γλυκό άρωμα από το λεμόνι. Το λεμονόχορτο προέρχεται από τη νότια Ινδία και τη Σριλάνκα και αναπτύσσεται σε μορφή συστάδας. Διαθέτει στενόμακρα φύλλα που φτάνουν σε μήκος σχεδόν το ένα μέτρο. Η βάση του βλαστού του λεμονόχορτου τρώγεται φρέσκια σε σαλάτες, ενώ τα ψιλοκομμένα φύλλα του λεμονόχορτου χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε σάλτσες και μαρινάδες, καθώς επίσης μπορεί να γίνει και υπέροχο τσάι με άρωμα λεμονιού που βελτιώνει την στοματική υγεία και απαλύνει στομαχικές διαταραχές. Το λεμονόχορο φυτεύεται τόσο στον κήπο, όσο και σε μαγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

 


Φυτεύουμε λεμονόχορτο σε κήπο και σε γλάστρα
Φυτεύουμε λεμονόχορτο σε κήπο και σε γλάστρα


 
Μελισσόχορτο


 

Ένα χαρακτηριστικό αρωματικό φυτό της Μεσογείου, το μελισσόχορτο είναι θαμνώδες φυτό που το συναντάμε και ως μελισσοβότανο ή κιτροβάλσαμο. Το μελισσόχορτο διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος μέχρι το ένα μέτρο. Ξεχωρίζει για τα ωοειδή και οδοντωτά φύλλα του που αναδίδουν μια ήπια μυρωδιά λεμονιού. Το μελισσόχορτο αποτελεί εξαιρετική επιλογή για παρασκευή ροφήματος κυρίως σε συνδυασμό με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, η μέντα και η ματζουράνα. Διαθέτει σημαντική αγχολυτική δράση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Το μελισσόχορτο χρησιμοποιοείται και στην κουζίνα ψιλοκομμένο σε σαλάτες, σε μαρινάδες καθώς και σε πολλές συνταγές με ψάρι.

 


Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού


 

Λουίζα


 

Από τις πιο αγαπημένες επιλογές, η λουίζα, το δημοφιλές το αρωματικό φυτό που τα φύλλα της μοσχοβολούν ένα ευχάριστο και δροσερό άρωμα λεμονιού. Πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος, με χαρακτηριστικά λογχοειδή φύλλα ανοιχτοπράσινου χρώματος η λουίζα συνήθως φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Φυτεύεται σε κήπους και σε γλάστρα στο μπαλκόνι και χρησιμοποιείται σε ροφήματα. Η λουίζα διαθέτει διουρητική δράση που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε διάφορες δίαιτες, ενώ παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση των αϋπνιών και στην μείωση των στομαχικών διαταραχών. Η λουίζα αξιοποιείται και στη μαγειρική σε συνταγές ψαριών και κρεατικών, σε σάλτσες και μαρινάδες, σε γλυκά, σε μαρμελάδες, σε πουτίγκες καθώς και στην παρασκευή ποτών.

 


Λουίζα, βότανο για λεμονάτη δίαιτα
Λουίζα, βότανο για λεμονάτη δίαιτα


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Αρωματικά φυτά για γλάστρα
Εδώδιμα άνθη λουλούδια που τρώγονται
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού
Φυτά που διώχνουν τα κουνούπια
Αρωματικά φυτά για μαγειρική
Αρωματικά φυτά για ρόφημα
Φυτά που αντέχουν στο κρύο
Φυτά που αντέχουν στη σκιά
Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο το χρόνο
Φυτά ανθεκτικά στη φωτιά
Φυτά κατάλληλα για φράκτη
Φυτά που αντέχουν σε παραθαλάσσιες περιοχές
Λουλούδια με έντονο άρωμα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.