Φυτεύουμε λεμονόχορτο σε κήπο και σε γλάστρα

Φυτεύουμε λεμονόχορτο σε κήπο και σε γλάστρα

Το λεμονόχορτο ή λεμονγκράς (lemongrass) είναι διάσημο αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε συνταγές μαγειρικής για το ήπιο και γλυκό άρωμα λεμονιού που αναδίδουν τα φύλλα του. Με καταγωγή από τη νότια Ινδία και τη Σριλάνκα, το λεμονόχορτο ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το σιτάρι και το καλαμπόκι, αναπτύσσεται σε μορφή συστάδας και διαθετει στενόμακρα φύλλα που φτάνουν σε μήκος σχεδόν ένα μέτρο.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φυτό που εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική, χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών, και έχει σημαντική καλλωπιστική αξία όταν το φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται το λεμονόχορτο για να το καλλιεργήσουμε;

Τo λεμονόχορτο ευδοκιμεί καλύτερα σε ηλιοφανή σημεία, ωστόσο επιβιώνει και σε ημισκιερές θέσεις στον κήπο και στο μπαλκόνι. Λόγω της τροπικής του καταγωγής, το λεμονόχορτο έχει καλύτερη ανάπτυξη σε ζεστές περιοχές που διαθέτουν μια σχετική υγρασία.

Αποφεύγουμε να φυτεύσουμε το λεμονόχορτο σε ορεινές περιοχές ή σε μέρη με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έντονη παγωνιά, καθώς θα καταστραφούν τα φύλλα του. Σε αυτές τις περιοχές, μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο ως ετήσιο φυτό. Το λεμονόχορτο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα και φυτεύεται σε όλους τους τύπους των εδαφών, αρκεί να διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε λεμονόχορτο σε γλάστρα, επιλέγοντας γλάστρα διάμετρου 40-50 εκατοστών, καθώς έχει μεγάλη πλευρική ανάπτυξη, και βάθος 40 εκατοστών. Φροντίζουμε η γλάστρα μας να έχει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό.

Διαφήμιση

2. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται το λεμονόχορτο;

Το λεμονόχορτο έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα και χρειάζεται συχνά ποτίσματα ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Το καλοκαίρι ποτίζουμε 2-3 φορές τη εβδομάδα, ενώ κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου συνήθως 1 φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

Όσον αφορά τη λίπανση, το λεμονόχορτο δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, 2 φορές το χρόνο, μία στις αρχές της άνοιξης και μία στις αρχές του φθινοπώρου, για καλή ανάπτυξη και πρασίνισμα του φυλλώματος.

Αν έχουμε φυτέψει το λεμονόχορτο σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό βιολογικό λίπασμα μια φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το λεμονόχορτο;

Το λεμονόχορτο λόγω της πυκνής του βλάστησης σε συστάδες, χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο. Το κλάδεμα του λεμονόχορτου καλό είναι να γίνεται στα τέλη του καλοκαιριού ή στα τέλη του χειμώνα, αφαιρώντας ξερά και ασθενικά κλάδια και διαμορφώνοντας το σχήμα του, κόβοντας τους μακριούς βλαστούς του στο μισό μήκος.

Ο πολλαπλασιασμός του λεμονόχορτου γίνεται με μοσχεύματα μήκους περίπου 20 εκατοστών που κόβουμε από την ακραία βλάστηση του φυτού καθώς και με διαίρεση των φυτών. Ακόμα πιο εύκολα, αν βάλουμε κομμάτια των φύλλων του λεμονόχορτου σε νερό, σύντομα θα βγάλουν ρίζες και μετά από 1 μήνα περίπου μπορούν να μεταφυτευθούν σε γλάστρα και να μας δώσουν ένα κοινούργιο φυτό λεμονόχορτου.

4. Πότε συγκομίζουμε το λεμονόχορτο και πώς το συντηρούμε;

Από το λεμονόχορτο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις βολβώδεις βάσεις του βλαστού όταν φτάσουν σε διάμετρο τουλάχιστον 2 εκατοστών, καθώς και τα φύλλα του όταν φτάσουν σε μέγεθος τουλάχιστον μισού μέτρου. Τόσο η βάση του βλαστού όσο και τα φύλλα του λεμονόχορτου μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για 2 βδομάδες, ενώ αν ψιλοτεμαχιστούν μπρούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 μήνες.

Επιπλέον, τα φύλλα του λεμονόχορτου μπορούν να δεθούν και να κρεμαστούν ανάποδα σε σκοτεινό αεριζόμενο μέρος για να αποξηρανθούν. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να τα φυλάξουμε σε αεροστεγή βάζα για ένα χρόνο χωρίς να χάσουν το άρωμα τους.

5. Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει το λεμονόχορτο;

To λεμονόχορτο είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην ασιάτικη κουζίνα και ειδικά στην ταυλανδέζικη και βιετναμέζικη, καθώς έχει πιο ήπιο και πιο γλυκό άρωμα από το λεμόνι.

Το εσωτερικό τμήμα από τις βάσεις των βλαστών του λεμονόχορτου τρώγεται ευχάριστα και χρησιμοποιείται τόσο σε σοταρίσματα, όσο και φρέσκο σε σαλάτες. Τα ψιλοκομμένα ή πολτοποιημένα φύλλα του λεμονόχορτου χρησιμοποιούνται για αρωματισμό σε σάλτσες και μαρινάδες.

Επίσης, το λεμονόχορτο μπορεί να γίνει και εξαιρετικό και πολύ ευεργετικό τσάι, καθώς έχεις την ιδιότητα να βελτιώνει την στοματική υγεία, να μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και να μας ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές.

6. Κι ένα μυστικό για τo λεμονόχορτο

Επειδή πολλές φορές δημιουργείται σύγχηση, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπερδεύουμε το λεμονόχορτο με άλλα αρωματικά φυτά που έχουν άρωμα λεμονιού όπως η σιτρονέλα, το αρωματικό φυτό με την εντομοαπωθητική δράση, η λουίζα, το φυλλοβόλο αρωματικό φυτό με τα στενόμακρα φύλλα, το λεμονοθύμαρο, το πολυετές αρωματικό φυτό που μοιάζει με το θυμάρι και διαθέτει μικρά στρογγυλά κιτρινοπράσινα φύλλα, και το μελισσόχορτο με τα χαρακτηριστικά ωοειδή οδοντωτά καταπράσινα φύλλα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Γαλινα
    05/02/2019

    Για σας θα ήθελα να μου πείτε,το χειμώνα τι κάνουμε με το λεμονοχορτο?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *