Γιακαράντα: η μπλε ακακία με τα υπέροχα λουλούδια

jacaranda γιακαραντα μπλε ακακια

Η γιακαράντα (Jacaranda mimosifolia) είναι ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλα μπλε-μωβ λουλούδια.

Πρόκειται για ένα τροπικό φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 20 μέτρα με χαρακτηριστικό πρασινωπό φύλλωμα του θυμίζει φτέρη.

Γνωστή και ως μπλε ακακία, η γιακαράντα ανθίζει την περίοδο Μάιου-Ιούνιου, ενώ μπορεί να μας χαρίσει και μία δεύτερη μικρότερη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.

Αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για να φυτέψουμε σε μεγάλους κήπους. Η γιακαράντα επιλέγεται από τους κηποτέχνες για φύτευση σε πάρκα, χάρη στο μέγεθος της που δημιουργεί πλούσια σκια, καθώς και τα εντυπωσιακά μωβ-μπλε άνθη της που προσφέρουν μοναδική ομορφιά.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες για τη γιακαράντα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της, ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία με υπέροχα μπλε λουλούδια.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η γιακαράντα για να αναπτυχθεί και να κάνει πολλά λουλούδια;

Η γιακαράντα προτιμά ηλιόλουστα σημεία στον κήπο μας που διαθέτουν τουλάχιστον 6-8 ώρες ηλιοφάνεια για να μας χαρίσει πλούσια μπλε ανθοφορία.

Ως τροπικό φυτό, η γιακαράντα είναι αρκετά ευαίσθητη στην παγωνιά και ευδοκιμεί σε ζεστό κλίμα που χαρακτηρίζεται από ήπιο χειμώνα.

Όσον αφορά με τον τύπο εδάφους που προτιμά, η γιακαράντα παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη σε σχετικά αμμώδες έδαφος που διαθέτει καλή αποστράγγιση, ενώ αποφεύγουμε τη φύτευση σε βαριά αργιλώδη εδάφη.

2. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η γιακαράντα;

Αν και η γιακαράντα είναι σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία, θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα ειδικά όταν είναι νεαρό δέντρο.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε τη γιακαράντα μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

Αν δούμε τα φύλλα της γιακαράντα να κιτρινίζουν, σημαίνει ότι το δέντρο χρειάζεται συχνότερο και περισσότερο πότισμα.

3. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη γιακαράντα;

H γιακαράντα έχει μέτριες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και αρκεί να της βάζουμε λίπασμα μία φορά κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης.

Προτιμούμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα για την γιακαράντα, και όχι λίπασμα αζώτου όπως η αμμωνία, που θα επηρεάσει αρνητικά την ανθοφορία.

γιακαραντα μπλε ακακια
Το χαρακτηριστικό πράσινο φύλλωμα και τα υπέροχα λουλούδια της μπλε ακακίας

4. Πότε και πώς κλαδεύουμε τη γιακαράντα;

Για τα 3-4 πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση της γιακαράντα, το κλάδεμα έχει ως βασικό στόχο τη διαμόρφωση ενός δυνατού κεντρικού κορμού για σταθερότητα του δέντρου.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της γιακαράντα είναι μέσα στο χειμώνα που το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο, πριν ξεκινήσει η ανοιξιάτικη βλάστηση.

Καθώς μεγαλώνει το δέντρο της γιακαράντα, αποφεύγουμε να το κλαδεύουμε για να μη χάσει το σχήμα του και αφαιρούμε μόνο σπασμένους ή άρρωστους βλαστούς.

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη γιακαράντα;

Η γιακαράντα μπορεί να προσβληθεί από την μελίγκρα (αφίδες) και τον αλευρώδη. Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα και να προστατέψουμε την γιακαράντα, ψεκάσουμε με βιολογικά σκεύασματα όπως τα άλατα καλίου και ο θερινός πολτός.

Αν και η γιακαράντα σπάνια εμφανίζει ασθένειες, μπορεί να προσβληθεί από το βακτήριο της Xylella fastidiosa, μία ιδιαίτερα απειλητική ασθένεια που εμφανίζεται επίσης στην καλλιέργεια της ελιάς, και σταδιακά ξεραίνει τα δέντρα.

6. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γιακαράντα;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γιακαράντα με τρεις τρόπους: α) με σπόρο, β) με μπόλιασμα των δέντρων και γ) κόβοντας τμήματα βλαστών για να κάνουμε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πολλαπλασιασμός με σπόρους δίνει καινούρια δέντρα γιακαράντα που καθυστερούν σημαντικά να ανθίσουν σε σχέση με τα δέντρα που προκύπτουν από τμήματα βλαστού (μοσχεύματα).

7. Κι ένα μυστικό για τη γιακαράντα

Αν και η γιακαράντα συνήθως ζει περίπου 50 χρόνια, αν βρεθεί σε κατάλληλες συνθήκες μπορεί να ζήσει μέχρι και τα 200 χρόνια.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Θησέας
    03/11/2023

    Υπέροχο δέντρο με όμορφα λουλούδια, έχει στο Ζάππειο, στην οδό Αθηνάς κλπ.!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *