Γκότζι μπέρι: Καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα

Γκότζι μπέρι, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα

Φυτεύουμε γκότζι μπέρι (goji berry), το διάσημο superfood με την υψηλή διατροφική αξία. Το γκότζι μπέρι είναι ένας πολυετής θάμνος με μικρά στενόμακρα καταπράσινα φύλλα που ζει μέχρι και 100 χρόνια. Με καταγωγή από την ανατολική Ασία, το γκότζι μπέρι ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ντομάτα, τη μελιτζάνα, την πιπεριά και την πατάτα.

Από τον πρώτο ή το δεύτερο χρόνο καλλιέργειας, το γκότζι μπέρι μας χαρίζει κοκκινο-πορτοκαλί καρπούς που τρώγονται συνήθως αποξηραμένοι και περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του γκότζι μπέρι;

Το γκότζι μπέρι είναι μία αρκετά ανθεκτική καλλιέργεια που έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε δύσκολες καταστάσεις τόσο χαμηλών θερμοκρασιών όσο και ξηροθερμικών συνθηκών. Ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις και φυτεύεται περισσότερο σε αλκαλικά εδάφη (με υψηλό pH 7-8) όπου δίνει ποιοτικότερη παραγωγή καρπών, ενώ είναι απαραίτητο να του εξασφαλίζουμε ικανοποιητική αποστράγγιση του νερού.

Φυτεύουμε το γκότζι μπέρυ σε αποστάσεις περίπου 1,5 μέτρου μεταξύ των φυτών και 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε γκότζι μπέρι σε γλάστρα διαμέτρου 30-40 εκατοστών. Για την καλλιέργεια σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Διαφήμιση

2. Τι πότισμα και τι λίπανση απαιτεί η καλλιέργεια του γκότζι μπέρι;

Το γκότζι μπέρι είναι αρκετά ανθεκτικό στην έλλειψη νερού και στην ξηρασία. Το συστηματικό πότισμα ωστόσο, βοηθάει στην εξασφάλιση πλούσιας παραγωγής. Πραγματοποιούμε πότισμα μία φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

Το γκότζι μπέρι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για να μας δώσει ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Είναι σημαντικό κάθε χρόνο να ενσωματώνουμε χωνεμένη κοπριά και κομπόστ στην καλλιέργεια του γκότζι μπέρι και κατά την περίοδο της άνοιξης να προσθέτουμε συμπληρωματικά πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το γκότζι μπέρι;

Το κλάδεμα των φυτών του γκότζι μπερι γίνεται κόβοντας τους βλαστούς στα 2/3 του αρχικού μήκους προκειμένου να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το ύψος του φυτού περίπου στο 1,5 μέτρο. Αφαιρούμε εσωτερικούς βλαστούς από το κέντρο του φυτού, ειδικά ξερούς και αδύναμους, ώστε το γκότζι μπέρι μας να έχει καλύτερο αερισμό και ηλιοφάνεια. Επιπλέον, απομακρύνουμε τις παραφυάδες που βγαίνουν από τη βάση του φυτού, οι οποίες εξαντλούν τις δυνατότητες καρποφορίας του φυτού.

Ο πολλαπλασιασμός του γκότζι μπερυ γίνεται με σπόρο, καθώς και με μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών. Τα μοσχεύματα του γκότζι μπέρυ ριζοβολούν εύκολα σε περιβάλλον υγρασίας μέσα σε ένα μήνα ακόμα και χωρίς την χρήση ορμονης ριζοβολίας.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

4. Κι ένα μυστικό για το γκότζι μπέρι

Το γκότζι μπέρι είναι σχετικά ευαίσθητο σε προσβολές από έντομα όπως η μελίγκρα και ο θρίπας καθώς και από την μυκητολογική ασθένεια του ωιδίου. Για την προληπτική αντιμετώπισή τους με οικολογικά μέσα, ψεκάζουμε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης ή σάπωνες αλάτων καλίου σε συνδυασμό με βρέξιμο θειάφι.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. ΜΑΤΣΊΚΗΣ ΕΥΆΓΓΕΛΟΣ
    22/11/2019

    Έβαλα στον κήπο μου ένα θάμνο γκότσι μπέρι αναπτύχθηκε ωραία , βγάζει πολλά λουλούδια , τα οποία όμως δεν δένουν για να δώσουν καρπό . Δεν ξέρω τι φταίει . Μήπως μπορείτε να μου πείτε κάποια συμβουλή ? Ευχαριστώ πολύ.

    • Καλησπέρα Ευάγγελε. Χρειάζεται σχετική ηλιοφάνεια το γκότζι μπέρι για να έχει καλή καρπόδεση. Επίσης, πρόσεχε μην το ποτίζεις υπερβολικά ενώ πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει και η υπερβολική αζωτούχα λίπανση. Πάντως, ο ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα εκχυλίσματος φυκιών ή μίγματος ιχνοστοιχείων μπορεί να συντελέσει θετικά στην καρπόδεση του γκότζι μπέρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *