Πότε φυτεύουμε άνηθο;

ανηθος ποτε φυτευουμε

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για φύτευση και σπορά άνηθου;

Ο άνηθος είναι ένα υπέροχο μυρωδικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να δώσουμε μοναδικό άρωμα σε σαλάτες και σε αγαπημένες συνταγές της μεσογειακής κουζίνας.

Μία μικρή καλλιέργεια άνηθου χρειάζεται λίγα φυτά στον λαχανόκηπο ή απλά μία γλάστρα στο παράθυρο της κουζίνας για να απολαμβάνουμε όλη τη γεύση και το άρωμα του φρέσκου άνηθου.

Η φύτευση του άνηθου μπορεί να γίνει εύκολα με σπόρο ή με έτοιμα φυτά άνηθου που προμηθευόμαστε από φυτώρια και μας επιτρέπουν να επιταχύνουμε τη συγκομιδή.

Ας δούμε αναλυτικά, πότε φυτεύεται ο άνηθος μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση ώστε να κόβουμε ολόφρεσκα ματσάκια άνηθου τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή φυτεύουμε άνηθο;

Η πιο κατάλληλη εποχή για τη σπορά και φύτευση του άνηθου είναι το φθινόπωρο, καθώς ο άνηθος χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να φυτρώσει και να αναπτυχθεί το φύλλωμα του.

Επίσης, η καλλιέργεια του άνηθου παρουσιάζει αρκετά καλή ανάπτυξη όταν φυτευτεί τους ανοιξιάτικους μήνες, ιδιαίτερα σε περιοχές που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο του χειμώνα.

Γενικότερα, η σπορά και η φύτευση του άνηθου μπορεί να γίνει σχετικά ικανοποιητικά σχεδόν όλο το χρόνο, αρκεί να μην επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες είτε λόγω καύσωνα είτε έντονης παγωνιάς.

Ένας γενικός κανόνας για την καλλιέργεια του άνηθου είναι ότι φυτεύουμε σε ηλιοφανείς θέσεις κατά τις ψυχρές περιόδους καλλιέργειας και σε ημισκιερές θέσεις τις ζεστές περιόδους καλλιέργειας.

2. Πώς κάνουμε τη σπορά άνηθου και σε πόσες μέρες φυτρώνει ο άνηθος;

Μπορούμε να σπείρουμε άνηθο απευθείας στον κήπο ή να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά άνηθου σε σπορείο και στη συνέχεια να τα μεταφυτεύουμε.

Σε ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, ο σπόρος του άνηθου φυτρώνει σε 5-10 μέρες μετά την σπορά.

Για να φυτρώσει σύντομα ο σπόρος του άνηθου απαιτούνται θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς και ικανοποιητική σχετική υγρασία στο έδαφος.

Η σπορά του άνηθου γίνεται σε βάθος 1,5-2 εκατοστών, γιατί τον φυτέψουμε πιο βαθιά θα καθυστερήσει αρκετά να φυτρώσει.

Είναι χρήσιμο να ανακατεύουμε τον σπόρο του άνηθου με ποταμίσια άμμο πριν τον σπείρουμε για να εξασφαλίσουμε πιο αραιή και ομοιόμορφη σπορά.

Σπόροι άνηθου
Οι σπόροι από το φυτό του άνηθου

3. Πώς φυτεύουμε τον άνηθο και σε τι αποστάσεις;

Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα φυτά του άνηθου στον κήπο είναι 15-20 εκατοστά μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 30-40 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις του άνηθου καθώς ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών, όπως το ωίδιο που εξαπλώνεται γρήγορα σε συνθήκες κακού αερισμού και υψηλής υγρασίας.

4. Πώς βελτιώνουμε το χώμα για τη φύτευση του άνηθου;

Ο άνηθος απαιτεί δροσερό γόνιμο έδαφος που εξασφαλίζει παράλληλα καλή αποστράγγιση, ώστε να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό του σύστημα.

Αν ο κήπος μας διαθέτει πολύ συμπαγές χώμα που είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία, θα χρειαστεί να κάνουμε μία προετοιμασία.

Για να βελτιώσουμε το χώμα, πριν τη φύτευση, είναι σημαντικό να προσθέτουμε εδαφοβελτιωτικά υλικά όπως η κοπριά, η τύρφη και το κομπόστ.

κομποστ φυσικο λιπασμα
Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα (+video)

Ένας εύκολος τρόπος για να καλλιεργήσουμε άνηθο είναι η φύτευση σε υπερυψωμένα παρτέρια ή σε ζαρντινιέρα, προσθέτοντας το κατάλληλο μίγμα χώματος.

5. Πώς φυτεύουμε άνηθο σε γλάστρα και σε ζαρντινιέρα;

Για τους ερασιτέχνες της κηπουρικής που δεν διαθέτουν κήπο, μπορεί να γίνει φύτευση και καλλιέργεια άνηθου σε γλάστρα ή σε ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα.

Για τη φύτευση του άνηθου, προτιμούμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

Επιλέγουμε γλάστρες σχετικά ρηχές, βάθους 20-25 εκατοστών για να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό σύστημα του άνηθου.

Στη βάση της γλάστρας, προσθέτουμε μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα των φυτών και να στεγνώνει το χώμα.

Χρησιμποιούμε ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και περλίτη για να γεμίσουμε τις γλάστρες που θα φυτέψουμε τον άνηθο.

6 μυστικά για καλλιέργεια άνηθου σε γλάστρα
6 μυστικά για καλλιέργεια άνηθου σε γλάστρα

6. Με ποια άλλα λαχανικά και μυρωδικά φυτεύεται μαζί ο άνηθος;

Η συγκαλλιέργεια στον κήπο μας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα από την εξοικονόμηση χώρου μέχρι την καλύτερη αξιοποίηση σε νερό και λίπασμα.

Η φύτευση του άνηθου τους φθινοπωρινούς μήνες, μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φθινοπωρινά λαχανικά όπως η καλλιέργεια κουνουπιδιού, η καλλιέργεια λάχανου, η καλλιέργεια μπρόκολου, η καλλιέργεια κέιλ και η καλλιέργεια γογγυλιού.

Συγκαλλιεργεια φυτων
Συγκαλλιέργεια, ποια λαχανικά καλλιεργούμε μαζί στον κήπο

Ο άνηθος δεν πρέπει να συνδυάζεται με την καλλιέργεια καρότου και την καλλιέργεια μάραθου για να μην έχουμε μεταφορά μολυσμάτων, καθώς προσβάλλονται από τα ίδια έντομα και ασθένειες.

7. Κι ένα μυστικό για τη σπορά και φύτευση του άνηθου

Αν η σπορά του άνηθου δεν γίνει ομοιόμορφα και έχουμε πυκνό φύτρωμα φυτών, καλό είναι να τα αραιώσουμε για να επιτρέψουμε να αναπτυχθεί καλύτερα το φύλλωμα του άνηθου με σωστό αερισμό και περισσότερη έκθεση σε ηλιοφάνεια.

Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια άνηθου
10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια άνηθου
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Ελένη Κεχαγιά
    26/10/2023

    Φύτεψα άνηθο τν προηγούμενη βδομάδα..ο οκτώβρης είναι ο καλύτερος μήνας κ μετά μάρτη πάλι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ