εικόνα

Βιολογική λίπανση ελιάς

mistikakipou-lipansielias

Βιολογική λίπανση ελιάς

Αναζητώντας την κατάλληλη βιολογική λίπανση του ελαιώνα μας, καταρτίζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θρέψης σε πολυετή βάση που θα συνδυάζεται απαραίτητα με το ετήσιο κλάδεμα. Βασικοί στόχοι της λίπανσης αποτελούν η αύξηση της γονιμότητας του εδάφους, η διατήρηση σε καλή κατάσταση των ελαιόδεντρων και η αυξημένη παραγωγή που συνεπάγεται τη μείωση της παρενιαυτοφορίας, του φαινομένου εκείνου που μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής απόδοσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελαιοπαραγωγοί είναι απαραίτητο να πραγματοποιούν αναλύσεις για να προσδιορίσουν αντικειμενικά την ανάγκη των ελαιοφυτειών σε θρεπτικά στοιχεία. Αρχικά, απαιτούνται αναλύσεις εδάφους, οι οποίες ενώ παρέχουν στον παραγωγό τις τιμές των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, δεν βοηθάνε να διαπιστωθεί αν στα ελαιόδεντρα λείπει κάποιο στοιχείο. Συμπληρωματικά, λοιπόν, απαιτείται φυλλοδιαγνωστική ανάλυση που βασίζεται στον προσδιορισμό των διάφορων θρεπτικών στοιχείων των φύλλων σε συγκεκριμένη φάση του βλαστικού κύκλου. Η καλύτερη περίοδος για τη λήψη δείγματος από το έδαφος είναι αρχές φθινόπωρου, ενώ για τη φυλλοδιαγνωστική στο τέλος χειμώνα, όπου σταθεροποιούνται οι τιμές των στοιχείων στα φύλλα.

 

Σε πρώτη φάση, ο παραγωγός πρέπει να εξασφαλίσει επάρκεια οργανικής ουσίας ιδιαίτερα σε ξηρικά και άγονα εδάφη. Η οργανική ουσία βελτιώνει τη γονιμότητα, τη βιολογική δραστηριότητα του εδάφους και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα ελαιόδεντρα. Επιτυγχάνεται με τη χλωρά λίπανση που πραγματοποιείται μετά τη συγκομιδή των ελιών, στις αρχές του χειμώνα. Η χλωρά λίπανση προβλέπει την σπορά και καλλιέργεια ψυχανθών και σιτηρών και την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος όταν έχει ανθήσει το μεγαλύτερο μέρος των φυτών. Όμως η αύξηση της οργανικής ουσίας επιτυγχάνεται και με την ενσωμάτωση σβησμένης κοπριάς, κομποστοποιημένων οργανικών υλικών από κλαδέματα, στεμφύλων από το πάτημα των σταφυλιών, ακόμη και φύκια της θάλασσας που έχουν ξεπλυθεί πρώτα.

 

Σε επόμενη φάση, όταν οι παραπάνω καλλιεργητικές πρακτικές έχουν ολοκληρωθεί, ο βιοκαλλιεργητής μπορεί να χρησιμοποιήσει εγκεκριμένα βιολογικά λιπάσματα λαμβάνοντας οπωσδήποτε υπόψη τις αναλύσεις εδάφους και φυλλοδιαγνωστικής. Επίσης θα πρέπει να συνυπολογίσει και παραμέτρους όπως η ηλικία, το ύψος, η ποικιλία της ελιάς, η κλίση του εδάφους, αν είναι αρδευόμενος ο ελαιώνας, καθώς και το ετήσιο κλάδεμα που θα ακολουθηθεί. Για παράδειγμα, οι αρδευόμενοι ελαιώνες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα λίπανσης, ενώ επικλινείς ελαιώνες θέλουν μικρές ποσότητες λίπανσης σε περισσότερες δόσεις λόγω υψηλού ποσοστού έκπλυσης θρεπτικών στοιχείων.

 

Σε γενικές γραμμές, η ελιά απαιτεί σε ετήσια βάση περισσότερο θρεπτικά στοιχεία αζώτου για βλαστική ανάπτυξη, καλίου για παραγωγική καρποφορία και λιγότερο μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο, ενώ το βόριο είναι το πιο κρίσιμο από τα ιχνοστοιχεία για τη μείωση της παρενιαυτοφορίας. Μια ενδεικτική λίπανση ανά ελαιόδεντρο σε αρδευόμενο ελαιώνα, ηλικίας 30 ετών, κορωνέικης ποικιλίας, σε ετήσια βάση είναι η εξής: Προσθήκη 2-3 kg βιολογικού λιπάσματος αζώτου (10-0-0) ανά ελαιόδεντρο, 1-2 kg βιολογικού καλιομαγνήσιου (0-0-30+10Μg) και 50γρ. βόρακα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γεωπόνο σας αφού του παρέχετε ολοκληρωμένη εικόνα για τον ελαιόδεντρα σας.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *