εικόνα

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι

Η αμαρυλλίδα, βολβός φθινοπωρινής εποχής, λουλούδι που γοητεύει και αιχμαλωτίζει το βλέμμα με τα εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή άνθη που προβάλλουν επάνω σε μακριούς και δυνατούς μίσχους. Οι χρωματικοί συνδυασμοί του άνθους ποικίλουν και ξεπερνούν πολλές φορές κάθε φαντασία. Λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο καθώς και πανέμορφες διχρωμίες με χαρακτηριστικές ραβδώσεις.

 

Πως να φυτέψετε τις αμαρυλλίδες;
 
Φυτέψτε την αμαρυλλίδα σε γλάστρα που διαθέτει τρύπες για αποστράγγιση και έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερη από το μέγεθος του βολβού. Χρησιμοποιήστε κατάλληλο χώμα για τη φύτευση, που να αποτελείται από κηπόχωμα, τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1:1. Φυτέψτε το βολβό στο χώμα ή στη γλάστρα, εξασφαλίζοντας ένα μικρό μέρος του βολβού να βρίσκεται πάνω από το χώμα. Όταν ολοκληρωθεί η φύτευση, ποτίστε καλά το χώμα και τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό και ηλιόλουστο μέρος.

 

Τι φροντίδα χρειάζονται οι αμαρυλλίδες;
 
Διατηρείτε το χώμα της αμαρυλλίδας, σχετικά υγρό, αλλά όχι υπερβολικά μουσκεμένο καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει το σάπισμα των βολβών. Στη συνέχεια, αφού βλαστήσει ο βολβός, θα πρέπει να περιστρέφετε τη γλάστρα καθημερινά, ώστε να εξασφαλίσετε ευθυτενή το μίσχο του λουλουδιού και να εμποδίσετε την κλίση του προς το φως. Επίσης, θα πρέπει να υποστυλώσετε την αμαρυλλίδα με ένα πασσαλάκι για να κρατήσει το μίσχο του λουλουδιού σε όρθια θέση, φροντίζοντας να μην τραυματίσετε το βολβό. Λίπανση δε θα χρειαστεί η αμαρυλλίδα. Όταν φύγει το άνθος και ξεραθεί και το φύλλωμα, βγάλτε το βολβό, στεγνώστε τον και αποθηκεύσετε τον σε χώρο χωρίς υγρασία μέχρι να τον φυτέψτε ξανά το επόμενο φθινόπωρο.
 
Κι ένα μυστικό για τις αμαρυλλίδες
 
Αν επιθυμείτε να παρατείνετε την ανθοφορία της αμαρυλλίδας, για αρκετές μέρες, αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονες του λουλουδιού, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους. Επίσης, όταν το άνθος της αμαρυλλίδας βρίσκεται σε πλήρη άνθιση, θα διατηρηθεί περισσότερο αν το φυτό μεταφερθεί σε δροσερό περιβάλλον, μακριά από το άμεσο φως του ήλιου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *