εικόνα

Ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς

Πώς αντιμετωπίζουμε ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς

Ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς

H τριανταφυλλιά αν και είναι το πιο δημοφιλές και αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό του κήπου μας, υποφέρει κάθε χρόνο από αρκετές ασθένειες και έντομα. Όποιο είδος και ποικιλία τριανταφυλλιάς και αν έχουμε φυτέψει, από τις μίνι τριανταφυλλιές, μέχρι τις θαμνώδεις και τις αναρριχόμενες, θα πρέπει να τις προφυλάξυμε από τις προσβολές μυκητολογικών ασθενειες και από έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τα άνθη της τριανταφυλλιάς. Ας δούμε λοιπόν πως θα τις φροντίσουμε χρησιμοποιώντας οικολογικά μέσα ώστε να απολαύσουμε όμορφα και αρωματικά τριαντάφυλλα.

 

Ποιες ασθένειες προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές;

 

H πιο συχνή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει και εξασθενεί τα φυτά της τριανταφυλλιάς είναι το ωίδιο που εμφανίζεται σαν λευκό χνούδι πάνω στην επιφάνεια των φύλλων και στα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς. Επίσης, η σκωρίαση είναι μια σημαντική ασθένεια που παρουσιάζεται την άνοιξη με τη μορφή πορτοκαλί κηλίδων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων που σταδιακά επεκτείνονται και στην άνω επιφάνεια. Η σκωρίαση μπορεί να προκαλέσει σταδιακή αποφύλλωση μέχρι και ξήρανση του φυτού της τριανταφυλλιάς. Αρκετές φορές θα συναντήσουμε και τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς που εμφανίζεται με χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες στα φύλλα της τριανταφυλλιά που σταδιακά παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα περιφερειακά και στη συνέχεια να πέφτουν. Πάντως, προσβολές από τη μελανή κηλίδωση μπορεί να παρατηρηθούν επίσης στους καινούριους βλαστούς της τριανταφυλλιάς, στους μίσχους, ακόμη και στα πέταλα των λουλουδιών.

 


Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς
Συμβουλές για την αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς


 

Ποια έντομα προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές;

 

H μελίγκρα είναι το έντομο που θα συναντήσουμε πιο συχνά στα φύλλα, τους βλαστούς και στα μπουμπούκια των τριανταφυλλιών. Δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων ενώ αφήνει και μελιτώδη εκκρίματα. Επίσης, ο αλευρώδης που μοιάζει με λευκό κουνουπάκι απομυζεί τους χυμούς του φυτού, ενώ δημιουργεί κολλώδες έκκριμα στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Σημαντικός εχθρός της τριανταφυλλιάς είναι και το έντομο της ψώρας (κοκκοειδή) που έχει μικρό μέγεθος 2-3 χιλιοστών, με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα και είναι σαν μικρή πεταλίδα σε διάφορα χρώματα: καφετί, κίτρινο-πορτοκαλί, μαύρο και κόκκινο. Τα κοκκοειδή κολλάνε πάνω σε φύλλα, βλαστούς και απομυζούν τους χυμούς με αποτέλεσμα σταδιακά να παρατηρούνται αποχρωματισμοί και μάρανση των φύλλων. Τέλος, εκτός από τα έντομα, υπάρχει και ο τετράνυχος, που είναι ενα μικρό αραχνάκι που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές και δημιουργεί μετάξινους αραχνοειδείς ιστούς πάνω στα φύλλα και στα μπουμπούκια. Σαν αποτέλεσμα της προσβολής του τετράνυχου, παρουσιάζονται κιτρινίσματα στα φύλλα, σταδιακά καρουλιάζουν, ξεραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο.

 


Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα της τριανταφυλλιάς;

 

Καταρχήν για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της τριανταφυλλιάς, αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις και τα σκιερά μέρη που έχουν πολύ υγρασία. Επίσης, αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα της τριανταφυλλιάς στους κήπους όταν ποτίζουμε γιατί αναπτύσσονται ασθένειες. Γενικότερα, για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τις μυκητολογικές ασθένειες καθώς και τα έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά, ψεκάζουμε με διάλυμα που περιέχει βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) θειάφι σε συνδυασμό με σάπωνες αλάτων καλίου ή θερινό πολτό. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνδυάσουμε διάφορες συνταγές οικολογικής προστασίας των φυτών με σπιτικά υλικά όπως προτείνουμε σε σχετικό άρθρο μας.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση των ασθενειών της τριανταφυλλιάς

 

Κατά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, στα τέλη του χειμώνα, είναι σημαντικό να απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα από ασθένειες τμήματα της τριανταφυλλιάς καθώς και τα πεσμένα φύλλα της και να τα καίμε ενώ στη συνέχεια ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) χαλκό και θειάφι τις τριανταφυλλιές για να τις απολυμάνουμε και να τις προστατεύσουμε από νέες προσβολές ασθενειών και εντόμων.

 


10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς


 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα για τις τριανταφυλλιές

 

Διάβασε πληροφορίες για άλλες ασθένειες της τριανταφυλλιάς καθώς και περισσότερες χρήσιμες συμβουλές σε σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει

 
Αντιμετώπιση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση της μελανής κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση της μελίγκρας στον κήπο
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς
Συμβουλές για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα
Πώς γίνεται η φύτευση της τριανταφυλλιάς
Λίπανση τριανταφυλλιάς
Είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (18)

σχολιαστής
Άρης 16 Ιουλίου 2020

Ξαφνικά άρχισαν τα φύλλα της άγριας τριανταφυλλιάς μου που έχω σε γλάστρα να μαραίνονται.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Άρη. Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μπορεί να μαραίνονται λόγω έλλειψης νερού ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Πότιζε τακτικά κάθε 2-3 μέρες την τριανταφυλλιά σου. Αν τυχόν στρίβουν τα φύλλα, καρουλίαζουν και ξεραίνονται τότε έχεις πιθανότατα προσβολή από τετράνυχο. Δες το σχετικό μας άρθρο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νεκτάριος 26 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σύντεκνε Κώστα Λιονουδάκη .

Χρειάζομαι την βοηθειά σου.

Μετά απο την μεταφύτευση στον κήπο και το πότισμα μερικών ημερών εμφανίστηκε η παρακάτω εικόνα στα φύλα ,η οποία τα (συγκεκριμένα) ρίχνει μετά.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRyi-Th_ph2Dpqp2Rfoly-tfJE0aQDcnRPyQrhWwtSQkA&s

Τι μπορώ να κάνω για να την κάνω να νιώσει καλά ;

Με εκτίμηση
ΝΧ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Νεκτάριε. Πιθανότατα, υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική λίπανση είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν τα φύλλα. Πρόσθεσε λίπασμα φυκιών για να το αντιμετωπίσεις και να τονωθεί ξανά η τριανταφυλλιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Dobos 31 Μαΐου 2020

Κύριε Λιονουδάκη,

Διατηρώ στον κήπο μου περίπου 50 τριανταφυλλιές.

Οι περισσότερες απέδωσαν εξαιρετικά κατά την πρόσφατη ανθοφορία τους.

Όμως, 4-5 από αυτές εμφάνιζαν μια περίεργη σε μένα εικόνα:
Τα άνθη τους μαραίνονταν όταν ακόμα ήταν μπουμπούκια.
Μάλιστα , μαραίνονταν χωρίς να ξεραίνονται.

Πότισμα ,λίπασμα κατα τα προβλεπόμενα , φύλλωμα δείχνει υγιές.

Απάντηση
σχολιαστής
Almond 9 Ιουλίου 2019

Πάντα βρέχω τα φύλλα των τριανταφυλλιών, μάλλον αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορώ να τις κρατήσω ζωντανές για πολύ καιρό.

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 17 Ιουνίου 2019

Κύριε Λιονουδακη παρατηρώ πως κάποια φύλλα παρουσιάζουν ωχρη κηλίδα στις τριανταφυλλιές παρά τον ψεκασμό. Τα αφαιρώ βέβαια αλλά στο τέλος δεν θα μείνουν και πολλά έτσι όπως πάνε. Είναι φυσιολογικό; Μπορώ να ψεκαζω κανονικά ανά 15νθημερο παρά την ζέστη και την θερμοκρασία; Υπερευχαριστω.

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 10 Ιουνίου 2019

Αγαπητέ κύριε Λιονουδακη θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο χαλκό πρέπει να βάλω στο νερό του ψεκαστήρα 2,5 λίτρων για τις τριανταφυλλιές. (Χαλκο με ασβεστη, βορδιγαλειο δεν είναι;) Μου τις έχει ρημάξει το ωιδιο, η κηλίδα και ότι μύκητας υπάρχει όσο και αν τις περιποιούμαι. Σχεδόν όλα μου τα ανθοφορα δηλαδή, η ντάλια και η μπιγκονια μου έμειναν μισες. 😢😢 Είμαστε στην Δυτική Ελλάδα με πολλές βροχές και μέρες με συννεφιά σχεδόν όλο τον χρόνο και στα καλά καθούμενα σαρανταρια όλο το καλοκαίρι. Η υγρασία ετησίως είναι πάντα στο 70 με 100%. Μετά το βορδιγαλειο να ρίξω βρεξιμο θειαφι; Θέλω να εκμεταλλευτώ το προσεχές διήμερο που θα πέσει η θερμοκρασία και δεν θα έχει ήλιο. ΉΤαν Αν το βρέξιμο επιτρέπεται, να ρίξω και στα άλλα ανθοφορα μου; Χίλια ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Ζωη Ηλιοπουλου 25 Απριλίου 2019

Καθε ποσες μερες επαναλαμβανουμε την θεραπεια με το μειγμα για μυκητες; πχ.αυτο με σαπουνι λαδι σοδα ξυδι

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.