εικόνα

Αντιμετωπίστε το ωίδιο της τριανταφυλλιάς

Αντιμετωπίστε το ωίδιο της τριανταφυλλιάς

Αντιμετωπίστε το ωίδιο της τριανταφυλλιάς

Αυτή την εποχή, στην επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιάς εμφανίζεται μια λευκή αλευρώδης σκόνη σαν χνούδι που εξαπλώνεται στα μπουμπούκια και εξασθενεί τα φυτά. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στο ωίδιο, την πιο συχνή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τις τριανταφυλλιές. Θα τη συναντήσουμε και με άλλα ονόματα σε διάφορες περιοχές όπως: σίρικα, χολέρα, μπάστρα ή αλευρά.
 
Ποιες είναι οι συνθήκες που ευνοούν το ωίδιο της τριανταφυλλιάς;
 
Η ασθένεια ευνοείται από τις υγροθερμικές συνθήκες της άνοιξης και την συναντάμε πιο έντονη σε τριανταφυλλιές που είναι φυτεμένες σε σκιερές θέσεις ή σε μέρη που δεν αερίζονται επαρκώς, καθώς και σε τριανταφυλλιές που διαβρέχεται το φύλλωμά τους. Είναι άκρως μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα απλό αεράκι μπορεί να την διασπείρει πολλά μέτρα μακριά.
 
Τι μέτρα λαμβάνουμε για το ωίδιο της τριανταφυλλλιάς;
 
– Αποφεύγετε τη φύτευση της τριανταφυλλιάς σε σκιερά μέρη, καθώς και τις πολύ πυκνές φυτεύσεις. Δημιουργούν συνθήκες κακού αερισμού που ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας.
 
– Αποφεύγετε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς στους κήπους, όταν ποτίζετε με λάστιχο, καθώς και σε κήπους με γκαζόν όπου δεν είναι καλά ρυθμισμένο το αυτόματο πότισμα. Η κατάλληλη μέθοδος είναι η άρδευση με σταγόνες.
 
– Αφαιρείτε και απομακρύνετε τα προσβεβλημένα τμήματα της τριανταφυλλιάς και όλα τα πεσμένα φύλλα της που αποτελούν εστίες μόλυνσης της ασθένειας ή κάψτε τα.
 
– Σκονίστε τις τριανταφυλλιές με θειάφι κάθε 15 μέρες στα φύλλα και γύρω από τη ρίζα. Το σκόνισμα πρέπει να γίνεται τις απογευματινές ώρες, όταν δεν έχει έντονη ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες κάτω των 28 °C.
 
– Εναλλακτικά, ψεκάστε τις τριανταφυλλιές, κάθε δέκα μέρες, με γάλα αραιωμένο σε νερό σε αναλογία 1:9 ή με διάλυμα που να περιέχει σε ένα λίτρο νερού: 1 κοφτή κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα, ένα κουταλάκι του γλυκού πράσινο τριμμένο σαπούνι και μια κουταλιά ξύδι.
 
Καλή επιτυχία!
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
Γεωργία Σπυρακου Μάιος 21, 2017

Ευχαριστω

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *