εικόνα

Κατιφέδες και βασιλικοί στο λαχανόκηπο

Κατιφέδες και βασιλικοί στον λαχανόκηπο.

Κατιφέδες και βασιλικοί στο λαχανόκηπο

Η συγκαλλιέργεια των κηπευτικών με κατιφέδες και βασιλικούς είναι μια ωφέλιμη τεχνική οικολογικής καλλιέργειας στο λαχανόκηπο μας. Παραδοσιακά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, φύτευαν ανάμεσα από τα κηπευτικά βασιλικούς και κατιφέδες, γιατί είχε παρατηρηθεί ότι έχουν εντομοδιωκτικές ιδιότητες και αναπτύσσονταν πολύ αρμονικά με τα λαχανικά του κήπου μας.

 

Γιατί βάζουμε κατιφέδες και βασιλικούς στο λαχανόκηπο;

 

Ο κατιφές είναι ένα από τα πιο όμορφα ανθοφόρα φυτά, εύκολο στην καλλιέργεια, που προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα εδάφους λόγω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του. Παράλληλα, ο βασιλικός που είναι το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό, διαθέτει εντομοδιωκτικές ιδιότητες για διάφορα έντομα του λαχανόκηπου που προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς των κηπευτικών.

 

Πώς φυτεύουμε τους βασιλικούς και τους κατιφέδες στο λαχανόκηπο;

 

Μπορείτε να φυτέψετε τους βασιλικούς και τους κατιφέδες χρησιμοποιώντας σπόρους και να τους σπείρετε στο χωράφι, ανάμεσα από τις γράμμες των κηπευτικών σας, για να φυτρώσουν και να ανπτυχθούν σταδιακά. Επίσης, μπορείτε να φυτέψετε έτοιμα σπορόφυτα βασιλικού και κατιφέ, είτε ανάμεσα από τις γραμμές φύτευσης, είτε ανάμεσα από τα φυτά των κηπευτικών. Αν φυτεύετε στο μπαλκόνι, φυτέψτε μαζί βασιλικούς και κατιφέδες στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες των κηπευτικών σας για να τους δώσετε μια οικολογική φυτοπροστασία από τα έντομα.

 

Κι ένα μυστικό για την συγκαλλιέργεια
 
Το θέμα της αρμονικής συμβίωσης των φυτών, δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί σε βάθος από τη γεωπονική επιστήμη, που περισσότερο επενδύει στην μονοκαλλιέργεια. Όμως, η τέχνη της συγκαλλιέργειας που στηρίζεται κυρίως στην παρατήρηση της παραδοσιακών καλλιεργητών, έχει πολλές προοπτικές και μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της αειφορίας, της φυσικής καλλιέργειας και της οικολογικής γεωργίας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *