εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη ρίγανη

Συμβουλές φροντίδας για τη ρίγανη

Συμβουλές φροντίδας για τη ρίγανη

Η ρίγανη είναι πολυετές, αρωματικό φυτό που συναντάται ως αυτοφυές φυτό από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Το φυτό έχει ύψος 20 εως 80 εκατοστά, ανθίζει από Ιούνιο, κυρίως, μέχρι Αύγουστο και φέρει μικρά πράσινα φύλλα και άνθη σε άσπρο και μωβ χρώμα. Καλλιεργείται, πλέον, και στους κήπους, σε βραχόκηπους και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να τη χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας και, φυσικά, στη χωριάτικη σαλάτα.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η ρίγανη;
 
Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Καλλιεργείται, ακόμα και σε πολύ φτωχά, ξηρικά και πετρώδη εδάφη. Προτιμά σχετικά ηλιαζόμενες θέσεις και είναι μερικώς ανθεκτική στο κρύο. Αν τη φυτέψετε σε γλάστρα, φροντίστε να την τοποθετήσετε σε μέρος με δυτική ή νότια έκθεση, ενώ στον βραχόκηπο σας, προτιμείστε να την φυτέψετε κοντά σε ματζουράνα και σε θυμάρι που έχουν παρόμοιες απαιτήσεις.

 

Τι φροντίδα θέλει η ρίγανη;
 
Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, ούτε ως προς την λίπανση. Αρχικά, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα, ενώ στη συνέχεια θα προσέξουμε το πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη. Όσον αφορά τη λίπανση στο έδαφος, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης είναι επαρκής, ενώ στη γλάστρα θα χρειαστεί μια φορά το μήνα. Η ρίγανη κλαδεύεται αυστηρά μετά το τέλος της ανθοφορίας της, στις αρχές του φθινοπώρου. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών και με μοσχεύματα.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η ρίγανη;
 
Η συλλογή της ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού, όπου βλαστοί με φύλλα και άνθη αποξηραίνονται και στη συνέχεια τρίβονται. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στις σαλάτες, σε ψητά κρέατα και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής. Η ρίγανη θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και χρησιμοποιείται εκταταμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία. Σχετικά με τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, είναι αντιδιαρροϊκή, αντιφλεγμονώδης και βακτηριοκτόνα. Υπό μορφή αφεψήματος, χρησιμοποιείται για το στομαχι καθώς και για το βήχα, ενώ βοηθάει στην υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση.

 

Κι ένα μυστικό για τη ρίγανη
 
Η ποιότητα της ρίγανης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το συστατικό καρβακρόλη, που βρίσκεται στο ριγανέλαιο και κυμαίνεται από 70% έως 85%, ενώ σε αυτοφυείς πληθυσμούς ελληνικής ρίγανης μπορεί να ξεπεράσει και το 90%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση σε ριγανέλαιο και το ποσοστό της καρβακρόλης έχουν σχέση με την καλλιεργούμενη ποικιλία, το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο καθώς και τις συνθήκες της καλλιέργειας σε σχέση με την άρδευση, την λίπανση και το στάδιο της συγκομιδής.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
zoe Μάιος 17, 2017

Kalispera sas. Emena n rigani mou einai an thismeni auto to kairo mporo na kavo sigomidi kai meta a tin kladepso?

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 17, 2017

    Βεβαίως και μπορείτε να τη συγκομίσετε άμεσα κόβοντας τους ανθοφόρους βλαστούς και στη συνέχεια να την κλαδέψετε για να δώσει και νέα βλάστηση.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *