Πώς χρησιμοποιείται η ασπιρίνη στα φυτά

Ασπιρίνη στα φυτά

Είναι καλό να ρίχνουμε ασπιρίνη στα φυτά; Η γιαγιά Ελένη έλεγε πως το μυστικό που διατηρεί τα λουλούδια της στο βάζο ολοφρέσκα είναι η ασπιρίνη και πως τη χρησιμοποιεί ακόμα και στις γλάστρες.

Αρκετές φορές έχουμε ακούσει για τη χρήση ασπιρίνης στα φυτά, ωστόσο λίγοι το έχουν δοκιμάσει και οι περισσότεροι είναι μάλλον επιφυλακτικοί.

H ασπιρίνη περιέχει ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Μία ουσία που προέρχεται από το σαλικυλικό οξύ, το οποίο στη φύση περιέχεται στον φλοιό της ιτιάς, καθώς και σε άλλα φυτά. Η ασπιρίνη αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φάρμακα και είναι γνωστή για τις χρήσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό, τι ακριβώς όμως κάνει η ασπιρίνη στα φυτά;

Όπως συμβαίνει και με άλλα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στον κήπο, υπάρχει ένας μύθος ότι η ασπιρίνη είναι ευεργετική για τη φροντίδα των φυτών. Ας δούμε αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις μπορεί η ασπιρίνη να ωφελήσει τα φυτά και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για την περιποίηση των φυτών μας.

Διαφήμιση

Πώς η ασπιρίνη μπορεί να είναι ωφέλιμη στα φυτά;

Τα φυτά όταν βρίσκονται σε δυσμενείς συνθήκες, όπως η παγωνιά, ο καύσωνας, η έλλειψη νερού και η προσβολή από ασθένειες, παράγουν στιγμιαία μία μικρή ποσότητα σαλικυλικού οξέος.

Η συγκεκριμένη διεργασία βοηθά τα φυτά να αντέξουν ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Με τη χρήση ασπιρίνης, μπορούμε να δώσουμε μία τόνωση στα φυτά και σε προληπτικό επίπεδο να τους παρέχουμε μία ήπια μορφή προστασίας.

Επιπλέον, το σαλικυλικό οξύ βοηθά στη βελτίωση της βλαστικότητας των σπόρων, στην τόνωση των φυτών και στην ανθεκτικότητα σε ασθένειες και έντομα.

Κατά καιρούς έχει αναφερθεί η χρήση ασπιρίνης για βελτίωση της ανάπτυξης των φυτών και για αύξηση της παραγωγής σε λαχανικά, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Πώς χρησιμοποιούμε την ασπιρίνη στα φυτά;

Η ασπιρίνη μπορεί να εφαρμοστεί με διαφόρους τρόπους, ειδικά για φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες και σε κομμένα λουλούδια σε βάζο. Μπορούμε να δώσουμε ασπιρίνη στα φυτά σε μορφή σκόνης, ως διάλυμα με το πότισμα ή με ψεκασμό στο φύλλωμα των φυτών.

1. Ασπιρίνη σε τριμμένη σκόνη για τα φυτά

Σπάμε μία ασπιρίνη και την τρίβουμε μέχρι να γίνει σκόνη. Προσθέτουμε την ποσότητα μισής ασπιρίνης σκονίζοντας στο χώμα γύρω από το φυτό μας και στη συνέχεια ποτίζουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μία φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να τονώσουμε τα φυτά μας.

2. Διάλυμα ασπιρίνης με το πότισμα των φυτών

Η ασπιρίνη μπορεί να διαλυθεί στο νερό και να προστεθεί στα φυτά με το πότισμα. Διαλύουμε 1 ασπιρίνη σε 5 λίτρα νερό και προσθέτουμε μικρή ποσότητα διαλύματος, 500 ml, σε κάθε γλάστρα, μία φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Καλό είναι να αποφεύγουμε κάνουμε πότισμα σε φυτά που μόλις έχουν μεταφυτευτεί.

3. Ψεκασμός με διάλυμα ασπιρίνης στα φύλλα

Εκτός από το πότισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ασπιρίνη ως διαφυλλικό λίπασμα και να ψεκάσουμε το φύλλωμα των φυτών. Διαλύουμε μία ασπιρίνη σε 5 λίτρα νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας, μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης για να τονώσουμε τα φυτά μας.

Ο ψεκασμός με το διάλυμα της ασπιρίνης είναι καλύτερα να γίνεται νωρίς το πρωί ή διαφορετικά αργά το απόγευμα για να αποφύγουμε εγκαύματα στο φύλλωμα με τη μορφή καψίματος ή εμφάνιση καφέ σκούρων κηλίδων.

4. Ασπιρίνη στο νερό των βάζων

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ασπιρίνη για να διατηρήσουμε τα λουλούδια μας στο βάζο ανθισμένα με ολοζώντανα χρώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αρκεί να βάζουμε μία ασπιρίνη μέσα στο βάζο με τα λουλούδια, μία φορά την εβδομάδα, αφού πρώτα έχουμε αλλάξει το νερό.

Το σαλικυλικό οξύ καθυστερεί τον σχηματισμό της ορμόνης που προκαλεί την γήρανση και ξήρανση των κομμένων λουλουδιών. Έτσι απολαμβάνουμε για περισσότερο χρόνο τα όμορφα μπουκέτα λουλουδιών που έχουμε κόψει.

Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες
Πώς διατηρούμε τα λουλούδια σε βάζο για περισσότερες μέρες

Κι ένα μυστικό για το ντεπόν στα φυτά

Ανάλογα ευεργετικά αποτελέσματα από τη χρήση της ασπιρίνης στα φυτά έχουμε και με τη χρήση δισκίων της ουσίας παρακεταμόλης (Ντεπόν, Παναντόλ), καθώς συμβάλλει στην τόνωση των φυτών σε δυσμενείς συνθήκες και στη βελτίωση της βλαστικότητας των σπόρων.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ