Καλόκεδρος: Ένα ψηλό δέντρο για φράχτη

καλοκεδρος φροντιδα

Ο καλόκεδρος (Calocedrus decurrens) είναι ένα πανέμορφο κωνοφόρο δέντρο με εντυπωσιακή ανάπτυξη που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αρχιτεκτονική τοπίου.

Γνωστός και με την ονομασία λιπόκεδρος, πρόκειται για ένα ψηλό αιωνόβιο δέντρο, σχετικά αργής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος 10-15 μέτρων όταν φυτεύεται σε κήπο, ενώ στο φυσικό του περιβάλλον μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα.

Με καταγωγή από τη βόρεια Αμερική, ο καλόκεδρος ανήκει στην οικογένεια των κυπαρισσοειδών όπως το κοινό κυπαρίσσι, το κυπαρίσσι λέιλαντ, η τούγια και ο λεμονοκυπάρισσος.

Το χαρακτηριστικό πυκνό σκουροπράσινο φύλλωμα του περιλαμβάνει μικρά φυλλαράκια που αναπτύσσονται σε μορφή τούφας. Εκτός από την κλασική ποικιλία καλόκεδρου, υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες “πανασέ” που εμφανίζουν πράσινο και κίτρινο φύλλωμα.

Ο καλόκεδρος φυτεύεται περιμετρικά του κήπου και σε χωρίσματα για δημιουργία ψηλού φράχτη που προστατεύει από δυνατούς ανέμους και διασφαλίζει την προσωπική μας ιδιωτικότητα. Προτείνεται, επίσης, για μεμονωμένες φυτεύσεις σε κήπους χαμηλής συντήρησης, καθώς είναι ένα φυτό που ξεχωρίζει με την ομορφιά του.

Ας δούμε αναλυτικά, τι φροντίδα χρειάζεται ο καλόκεδρος για να τον διατηρήσουμε υγιή και καταπράσινο στον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται ο καλόκεδρος για να αναπτυχθεί;

O καλόκεδρος προτιμά ηλιόλουστες ή ελαφρά σκιερές θέσεις για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και να παρουσιάσει πυκνή βλάστηση.

Θεωρείται δέντρο ψυχρού κλίματος που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα, σε έντονο παγετό ακόμη και σε δυνατούς ανέμους.

Μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, από όξινα εδάφη με χαμηλό pH μέχρι αλκαλικά εδάφη, αρκεί να διαθέτει καλή αποστράγγιση.

2. Πώς φυτεύουμε τον καλόκεδρο σε γλάστρα;

Ο καλόκεδρος μπορεί φυτευτεί σε γλάστρα και να γίνει ένα μικρό δεντράκι για να προσθέσουμε πράσινο στο μπαλκόνι, την αυλή ή τη βεράντα μας.

Προτιμάμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό αποφεύγοντας την έντονη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για τη φύτευση του καλόκεδρου, επιλέγουμε γλάστρα μεγάλου μεγέθους, τουλάχιστον 40 εκατοστών, και χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά και περλίτη.

Στη βάση της γλάστρας, προσθέτουμε μία λεπτή στρώση χαλικιών ή ελαφρόπετρας για να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση για το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα ο καλόκεδρος;

O καλόκεδρος, όπως και τα περισσότερα κυπαρισσοειδή, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη.

Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα τον καλόκεδρο την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστεί τακτικότερο πότισμα.

Σε περιόδους καύσωνα, προσέχουμε να μη διαβρέχουμε το φύλλωμα του, καθώς σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στον καλόκεδρο;

Ο καλόκεδρος δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση και αρκεί να βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα μια φορά στις αρχές της άνοιξης και μια φορά στις αρχές του φθινοπώρου.

Αν έχουμε φυτά καλόκεδρου σε φράχτη, μπορούμε συμπληρωματικά στις αρχές του χειμώνα, να προσθέσουμε στο χώμα κομπόστ ή κοπριά για τη βελτίωση και την ενίσχυση του εδάφους.

Για καλόκεδρους που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον καλόκεδρο;

Ο καλόκεδρος είναι ανθεκτικό φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.

Σε κάθε περίπτωση, για την προληπτική αντιμετώπιση της φυτόφθορα που προσβάλλει τη ρίζα των κυπαρισσοειδών, ποτίζουμε με διάλυμα από θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) 1%, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.

Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)
Γιατί ξεραίνονται τα κωνοφόρα δέντρα; (κυπαρίσσι, τούγια, λέιλαντ, γκολντ κρεστ, πεύκο, έλατο)

6. Πώς κλαδεύουμε τον καλόκεδρο;

O καλόκεδρος συνήθως δεν χρειάζεται κλάδεμα και τον αφήνουμε να αναπτυχθεί ελεύθερα, ειδικά αν τον έχουμε φυτέψει σε μεμονωμένη θέση στον κήπο μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, στα τέλη του χειμώνα, μπορούμε να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα για την αφαίρεση ξερών βλαστών στο φύλλωμα του καλόκεδρου.

Επίσης, μπορούμε να κλαδέψουμε την κορυφαία βλάστηση των δέντρων καλόκεδρου για να περιορίσουμε το ύψος φυτών σχηματίζουν φράχτη.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του καλόκεδρου;

Ο καλόκερδος μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο, ωστόσο ο πιο εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά είναι κάνοντας πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

  • Στα τέλη του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου, επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα, δηλαδή τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών που παίρνουμε από την κορυφή του καλόκεδρου.
  • Ξεκινώντας από τη βάση, αφαιρούμε το φύλλωμα μέχρι τα 2/3 του μήκους, και φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρα.
  • Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος ενισχύει τις πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

Μετά από μερικές εβδομάδες, τα νέα φυτά καλόκεδρου θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθούν πριν την οριστική του φύτευση στον κήπο μας.

κωνοφορα δεντρα πολλαπλασιασμος
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός στα κωνοφόρα δέντρα

8. Κι ένα μυστικό για τον καλόκεδρο

Όπως και στην περίπτωση του λεμονοκυπάρισσου, αν τρίψουμε το φύλλωμα του καλόκεδρου αναδίδει ένα ευχάριστο απαλό άρωμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Γιώργος
    25/11/2023

    Μετά από 10 χρόνια τα leyland ξεράθηκαν κι ο φράκτης μου έχει τα χάλια του. Αν βάλω καλοκεδρο θα έχω καλύτερη τύχη; Περιβάλλον νησιωτικό παραθαλάσσιο ξηροθερμικο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ