εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη μαντζουράνα

mistikakipou-mantzourana

Συμβουλές φροντίδας για τη μαντζουράνα

Η μαντζουράνα είναι πολυετής, αρωματικός, ημιξυλώδης θάµνος της Μεσογείου, αυτοφυές φυτό στην Κρήτη σε ημιορεινά και ορεινά μέρη. Ο βλαστός της είναι όρθιος, με μικρά ωοειδή φύλλα σταχτοπράσινου χρώματος και φέρει μικρά ασπρορόδινα άνθη σε τσαμπιά στις κορυφές των βλαστών. Καλλιεργείται πλέον και στους κήπους, σε βραχόκηπους και σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να τη χρησιμοποιούμε στα ροφήματα μας.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η ματζουράνα;

 

Η μαντζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά σχετικά ηλιαζόμενες θέσεις και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο. Αν τη φυτέψετε σε γλάστρα, φροντίστε να την τοποθετήσετε σε μέρος με δυτική ή βορεινή έκθεση, ενώ σε βραχόκηπο φυτέψτε τη κοντά σε ρίγανη και σε θυμάρι.

 

Τι φροντίδα θέλει η ματζουράνα;

 

Η μαντζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα ενώ στη συνέχεια, θα προσέξουμε το πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη. Όσον αφορά τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης είναι επαρκής. Η μαντζουράνα κλαδεύεται αυστηρά μετά το τέλος της ανθοφορίας της, αρχές φθινοπώρου. Η μαντζουράνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών και με μοσχεύματα.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει η μαντζουράνα;

 

Η μαντζουράνα χρησιμοποιείται, κυρίως, ως αφέψημα. Eίναι γνωστή για τη χωνευτική και καταπραϋντική της δράση για τους στομαχοπόνους και τις δυσπεψίες. Μπορεί να λειτουργήσει και ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό, ενάντια στην αϋπνία. Ειναι, επίσης, ευεργετική για τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, για το νευρικό βήχα, το κρυολόγημα, τις αμυγδαλές, τη βρογχίτιδα, το άσθμα.

 

Κι ένα μυστικό για τη ματζουράνα
 
Στην Κρήτη, και ειδικά στα Χανιά, συνδυάζεται παραδοσιακά η μαντζουράνα για ρόφημα, μαζί με τη μαλοτήρα, σε αναλογία 1 προς 2. Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υψηλές δόσεις ματζουράνας, δηλαδή πολλά ροφήματα, μέσα σε μια μέρα, μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδες ή και παραισθήσεις.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *