Γκολθέρια: Ένας χαμηλός θάμνος με κόκκινους καρπούς

gaultheria γκαουλθερια φροντιδα

Η γκολθέρια είναι ένα ανθεκτικό φυτό εξωτερικού χώρου που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διάσημο ως χριστουγεννιάτικο φυτό για στολισμό την εορταστική περίοδο.

Μπορεί να την ακούσουμε και ως γκαουλθέρια ή γκαουθέρια. Όπως κι αν την πει κανείς, η γκολθέρια (Gaultheria sp.) είναι ένα όμορφο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τους κόκκινους καρπούς του.

Με καταγωγή από την βόρεια Αμερική, η γκολθέρια είναι ένας αειθαλής θάμνος χαμηλής ανάπτυξης που αναπτύσσεται πλευρικά και αποτελεί ιδανική επιλογή για φυτό εδαφοκάλυψης.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως φυτό για γλάστρα στο μπαλκόνι και τη βεράντα, ειδικά σε σημεία που δεν έχουν πολύ ήλιο, καθώς ανήκει στα φυτά που αντέχουν στη σκια.

Η γκολθέρια φτάνει σε ύψος μέχρι 20 εκατοστά και διαθέτει γυαλιστερό φύλλωμα με σκουρο-πράσινο χρώμα που κοκκινίζει την περίοδο του φθινοπώρου.

Σχηματίζει πλούσια ανθοφορία με λευκά ή ροζ άνθη την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα οποία μετατρέπονται σε κόκκινους καρπούς μέσα στο φθινόπωρο και το χειμώνα.

Η γκολθέρια μπορεί να φυτευτεί στον κήπο για να καλύψει ένα παρτέρι, καθώς επίσης σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα μας.

Ας δούμε περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της γκολθέριας για να τη διατηρήσουμε όμορφη και εντωπωσιακή στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η γκολθέρια για να αναπτυχθεί;

Η γκολθέρια αντέχει στη σκια και αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερά ή σκιερά σημεία, καθώς είναι ευαίσθητη στο έντονο ηλιακό φως και μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα.

Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να ανταπεξέλθει σε ακραίες θερμοκρασίες, τόσο στην παγωνιά του χειμώνα όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού.

Αν και η γκολθέρια προτιμά τα ελαφρά όξινα εδάφη, μπορεί να καλλιεργηθεί στους περισσότερους τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

2. Πώς φυτεύουμε την γκολθέρια σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Μπορούμε να φυτέψουμε την γκολθέρια σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, επιλέγοντας σημεία με δυτικό, ανατολικό, ή βόρειο προσανατολισμό.

Για τη φύτευση της γκολθέρια, επιλέγουμε γλάστρες μικρού μεγέθους, διαμέτρου 15-20 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει θρεπτικά συστατικά και περλίτη για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της ρίζας και του φυλλώματος.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η γκολθέρια;

Η γκολθέρια χρειάζεται αρκετά συχνό πότισμα, ιδιαίτερα μετά την μεταφύτευση της για να μπορέσει να ριζώσει και να αναπτυχθεί.

Ενδεικτικά, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα και 3 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην γκολθέρια;

Η γκολθέρια έχει μικρές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και αρκεί να βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα την περίοδο της άνοιξης μία φορά το μήνα στα φυτά του κήπου μας.

Για τα φυτά της γκαουλθέριας που έχουμε σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

5. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η γκολθέρια;

Στις αρχές της άνοιξης, κλαδεύουμε ελαφρά την γκολθέρια αφαιρώντας ξερούς και άρρωστους βλαστούς για να τη διατηρήσουμε υγιή και να τονώσουμε την ανάπτυξη της.

Για τη γκαουλθέρια που έχουμε σε γλάστρα, σκουπίζουμε συχνά με ένα βρεγμένο πανάκι τη σκόνη που μαζεύεται στο γυαλιστερό φύλλωμα της για να παραμείνει εντυπωσιακή.

Μέσα στην άνοιξη, ψεκάζουμε προληπτικά μία φορά το μήνα το φύλλωμα της γκολθέρια με σαπουνόνερο για να την προστατέψουμε από έντομα όπως η μελίγκρα, ο αλευρώδης και τα κοκκοειδή.

6. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γκολθέρια;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γκαουλθέριας εύκολα και αποτελεσματικά με τρεις τρόπους, κάνοντας: α) πολλαπλασιασμό με σπόρο, β) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα και γ) διαίρεση ριζωμάτων.

α) Πολλαπλασιασμός γκαουλθέριας με σπόρο: Μέσα στον χείμωνα, παίρνουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της γκολθέριας, για να φυτέψουμε σε γλάστρες φυτωρίου την άνοιξη και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά.

β) Πολλαπλασιασμός γκαουλθέριας με μοσχεύματα: Κόβουμε τρυφερά κλαδάκια από βλαστούς που δεν έχουν ανθίσει μήκους 10-15 εκατοστών από την κορυφή του φυτού, μέσα στο φθινόπωοο. Φυτεύουμε τα κλαδάκια σε γλαστράκια φυτωρίου και μετά από 2 μήνες θα έχουμε έτοιμα καινούρια φυτά γκολθέριας.

γ) Πολλαπλασιασμός γκαουλθέριας με διαίρεση ριζωμάτων: Στα τέλη του χειμώνα, μπορούμε να διαιρέσουμε τα ριζώματα του φυτού μαζί με το φύλλωμα του, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γκολθέριας που θα φυτευτούν στον κήπο ή σε γλάστρες.

7. Κι ένα μυστικό για την γκαουλθέρια

Το πιο γνωστό είδος γκαουλθέριας (Gaultheria procumbens) αναφέρεται στο εξωτερικό ως ανατολικό μούρο τσαγιού (eastern tea berry), καθώς τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσαγιού που είναι ωφέλιμο στην υγεία.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ