Ιξός ή γκι, ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο φυτό

φυτο γκι ή ιξος

Φυτό “γκι” ή ιξός, το φυτό με τους μικρούς διαφανείς στρογγυλούς καρπούς σε λευκό χρώμα που θυμίζουν μαγευτικά μαργαριτάρια.

Αν και έχει επικράτησει η γαλλική ονομασία γκι (gui), ο ιξός όπως ονομάζεται στα ελληνικά, είναι ένα από τα πιο διάσημα φυτά που έχουν συνδεθεί με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στη φύση, θεωρείται παρασιτικό φυτό που επιβιώνει πάνω στο φύλλωμα διάφορων δέντρων όπως η καστανιά και το έλατο.

Πρόκειται για ένα αειθαλή θάμνο με κλαδιά που φτάνουν σε μήκος από 30 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο και χαρακτηριστικά δερματώδη στενόμακρα φύλλα σε κιτρινοπράσινο χρώμα.

Το γκι ανήκει στα χριστουγγενιάτικα φυτά που συνδυάζουμε σε στολισμούς στην εοραστική διακόσμηση, μαζί με άλλα φυτά όπως το ου, τον κάκτο των Χριστουγέννων και το αλεξανδρινό.

Mπορούμε να προμηθευτούμε γκι από φυτώρια και ανθοπωλεία μέσα σε γλαστράκι, αλλά και σκέτα κλαδιά για να τα στολίσουμε σε βάζα και σε τραπέζια ή ακόμα και σε μορφή στεφανιού.

Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω τι συμβολίζει το γκι και τι φροντίδα θέλει για να απολαμβάνουμε τους όμορφους καρπούς του στη διακόσμηση μας τις γιορτινές μέρες και όλο τον χρόνο.

Διαφήμιση

1. Τι συμβολίζει το γκι και γιατί το στολίζουμε τα Χριστούγεννα;

Το γκι θεωρείται ότι συμβολίζει την καλή τύχη στους ανθρώπους, την αγάπη, την ευημερία και την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στα ελληνικά σπίτια, θα συναντήσουμε να στολίζουν το γκι στην εξώπορτα, σε βάζα στο σαλόνι για να έρθει καλή τύχη και να είναι όμορφο το νέο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γαλάτικο χωριό του διάσημου ήρωα των κόμικ Αστερίξ, ο σοφός γέροντας Δρυΐδης δημιουργούσε από γκι το μαγικό φίλτρο μέσα στο καζάνι του και έδινε απίστευτη δύναμη σε όσους το έπιναν.

2. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το φυτό γκι;

Το γκι ή ιξός (Viscum album) είναι πολύ ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμά δροσερές συνθήκες και ημισκιερά σημεία.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμα υγρά εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Στον ελληνικό χώρο, θα συναντήσουμε πολύ συχνά το γκι να παρασιτεί σε δέντρα έλατου που βρίσκονται σε δάση, σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα.

3. Πώς φυτεύουμε το γκι σε γλάστρα;

Για τη φύτευση του γκι επιλέγουμε γλάστρα μικρών διαστάσεων, 20×20 εκατοστών, και χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη και ζεόλιθο για να συγκρατεί την απαραίτητη εδαφική υγρασία που χρειάζεται το φυτό.

Στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών ή βότσαλων για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση, ώστε να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με το γκι σε βορεινή ή ανατολική θέση στο μπαλκόνι. Για να διατηρήσουμε το γκι σε εσωτερικό χώρο επιλέγουμε φωτεινό σημείο, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως τζάκι και καλοριφέρ.

4. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το γκι;

Το γκι χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχει σχετική υγρασία συνεχώς στο χώμα που έχει φυτευτεί.

Ποτίζουμε οπωσδήποτε 2 φορές την περίοδο άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστεί και καθημερινό πότισμα.

5. Χρειάζεται λίπασμα το γκι;

Αν και δεν έχει απαιτήσεις σε λίπασμα το γκι για να επιβιώσει, η προσθήκη υγρού λιπάσματος για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης ενισχύει τη ζωηρότητα του φυλλώματος και την ανάπτυξη των βλαστών.

6. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γκι;

Η διαδικασία για να δημιουργήσουμε νέα φυτά ιξού είναι πολύ ιδιαίτερη, καθώς οι σπόροι του γκι φυτρώνουν πολύ δύσκολα αν τους φυτέψουμε απευθείας στο χώμα ή ακόμα και αν τους βάλουμε πριν σε νερό.

Στο φυσικό περιβάλλον οι σπόροι του γκι αποτελούν τροφή για τα πουλιά. Όταν τους καταπίνουν, οι σπόροι ενεργοποιούνται από ένζυμα του στομαχιού των πουλιών και βλαστάνουν στη συνέχεια αφού τα αποβάλλουν με τα περιττώματα τους πάνω σε κλαδιά δέντρων.

7. Κι ένα μυστικό για το φυτό γκι

Το γκι αναπτύσσεται σε μεγάλα δέντρα που διαθέτουν ηλικία τουλάχιστον 20 ετών. Τα κλαδιά των δέντρων που παρασιτεί το γκι μπορεί να είναι κάπως πιο καχεκτικά, αλλά το δέντρο επιβιώνει και δεν πεθαίνει.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ