εικόνα

Χριστουγεννιάτικο δέντρο για στολισμό σε γλάστρα

Χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα

Χριστουγεννιάτικο δέντρο για στολισμό σε γλάστρα

Κάθε Χριστούγεννα, θέλουμε να προμηθευτούμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι μας για να το στολίσουμε με τις μπάλες, τις χρυσοκλωνιές και τα πολύχρωμα φωτάκια που αναβοσβήνουν. Φέτος, θα αποφύγουμε το κομμένο δέντρο για χριστουγεννιάτικο, ακόμα και αν είναι πιστοποιημένης υλοτόμησης και θα επιλέξουμε ένα δεντράκι φυτεμένο σε γλάστρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε ένα μικρό δέντρο, ζωντανό, μέσα στο σπίτι μας που θα μπορέσουμε να το διατηρήσουμε και να το στολίσουμε και την επόμενη χρονιά.
 
• Τι ποικιλία δέντρου να χρησιμοποιήσω για το χριστουγεννιάτικο στολισμό μέσα στο σπίτι;
 
Για χριστουγεννιάτικο δέντρο σε γλάστρα, αν βρισκόμαστε σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώρια διάφορα είδη έλατου όπως το έλατο Μακεδονίας, το έλατο Κεφαλονιάς, το έλατο του Καυκάσου, την κωνική ερυθρελάτη, καθώς και το εντυπωσιακό μπλε έλατο. Σε περιοχές με πιο ζεστό κλίμα, τα έλατα δεν θα ευδοκιμήσουν την καλοκαιρινή περίοδο σε γλάστρα, γι’ αυτό επιλέγουμε κυπαρισσάκια ελγούντι, διάφορες ποικιλίες τούγιας καθώς και την αρωκάρια. Τέλος, αν θέλουμε να δώσουμε ένα διαφορετικό τόνο στην επιλογή του χριστουγεννιάτικου δέντρο, επιλέγουμε φίκο μπέντζαμιν ή μια γλάστρα κουκμουάτ με πολλούς καρπούς αντί για στολίδια.
 
• Πώς θα φροντίσουμε το χριστουγεννιάτικο δεντρο σε γλάστρα τη γιορτινή περίοδο;
 
Εξασφαλίζουμε μια φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, μακριά από θερμαντικά σώματα, όπως καλοριφέρ και τζάκι. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φωτάκια χαμηλής ισχύος, ώστε να αποφύγουμε τυχόν εγκαύματα στα φύλλα του φυτού μας. Σχετικά με το πότισμα, για να παραμένει δροσερό το φύλλωμα του θα πρέπει να ποτίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας κάθε δυο-τρεις μέρες. Χρειάζεται οπωσδήποτε να τοποθετήσουμε πιατάκι για να μη φεύγουν νερά στο πάτωμα και στα χαλιά. Τέλος, καλό είναι να μην καλύπτουμε όλη τη φυλλική επιφάνεια του φυτού με χρυσόσκονη για να το διατηρήσουμε υγιές και λαμπερό.

 

Πώς θα διατηρήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την επόμενη χρονιά;
 
Μόλις τελειώσουν οι γιορτές, αφαιρούμε τον στολισμό από το δέντρο και καθαρίζουμε προσεκτικά τις χρυσόσκονες. Βγάζουμε το δεντράκι σε εξωτερικό χώρο, ημισκιερό, μέχρι να περάσει ο χειμώνας. Την άνοιξη μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το δεντράκι μας σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα. Ποτίζουμε 1-2 φορές τη βδομάδα την άνοιξη και 2-3 φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες. Βάζουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο για να διατηρήσουμε την ανάπτυξη του και να μπορέσουμε να το στολίσουμε και την επόμενη χρονιά.

 
Καλές γιορτές!
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.