εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη λεβάντα

Συμβουλές φροντίδας για τη λεβάντα

Συμβουλές φροντίδας για τη λεβάντα

Η λεβάντα είναι γνωστό αρωματικό φυτό που φυτρώνει στις παραμεσόγειες περιοχές, τη δυτική Ασία και την Ινδία. Η ονομασία της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό ρήμα «lavare», που σημαίνει «πλένω», καθώς οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα μωβ άνθη της για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Από τα άνθη της λεβάντας, εκχυλίζεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην φαρμακευτική βιομηχανία και στην παρασκευή καλλυντικών.

 

Τι έδαφος θέλει η λεβάντα;
 
Η λεβάντα στη φύση αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά ενώ τα περισσότερα είδη της αντέχουν στα ασβεστώδη εδάφη και το κρύο. Δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη, γι’ αυτό το χώμα της πρέπει να εμπλουτίζεται με άμμο και χαλίκι ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και αποστράγγιση. Αναζητά ηλιόλουστες θέσεις.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η λεβάντα;
 
Η λεβάντα δεν είναι απαιτητική ούτε ως προς το πότισμα, αλλά ούτε και ως προς την λίπανση. Μόνο στον πρώτο χρόνο ζωής της, θέλει λίγο προσοχή ώστε να έχει μικρά αλλά σταθερά ποτίσματα. Σχετικά με τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος κάθε άνοιξη είναι υπεραρκετή.

 

Πότε και πώς κλαδεύεται η λεβάντα;
 
Τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη φύτευσή της λεβάντας, θα χρειαστεί να την κλαδέψουμε ελαφρά την περίοδο του φθινοπώρου για να αποκτήσει ωραίο σχήμα το φυτό μας. Στο τέταρτο χρόνο, αφού έχει διαμορφωθεί το σχήμα του φυτού, κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα, αρχές άνοιξης, από πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να αναβλαστάνει το φυτό και να πάρει δύναμη να ξαναπετάξει άνθη.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται η λεβάντα;
 
Ο πολλαπλασιασμός της λεβάντας γίνεται εύκολα με διαίρεση του φυτού. Πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα μαλακού ξύλου την άνοιξη και ξυλοποιημένα το φθινόπωρο, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας. Η λεβάντα πολλαπλασιάζεται και με σπόρο αν και φυτρώνει πιο δύσκολα. Οι σπόροι λεβάντας του εμπορίου έχουν υποστεί επεξεργασία σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ημέρες προκειμένου να βελτιώσουν την ταχύτητα βλάστησης τους.

 

Που χρησιμοποιείται η λεβάντα στην κηποτεχνία;
 
Η λεβάντα είναι ιδανικό φυτό για την πίσω πλευρά των βραχόκηπων, καθώς και για μπορντούρες αφού είναι από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φθάνουν το ένα μέτρο. Φυτεύεται σε παρτέρια και μπορεί να συνδυαστεί με ποώδη φυτά που έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό. Η λεβάντα αναπτύσσεται καλά σε γλάστρες και σε ζαρντινιέρες, αρκεί να είναι σε ηλιοφανή θέση και να έχει καλή αποστράγγιση.

 

Κι ένα «μυστικό» για τη λεβάντα:
 
Τα άνθη της λεβάντας έχουν εντομοδιωκτικές ιδιότητες και γι’ αυτό τα φυλάσσουμε στις ντουλάπες για το σκώρο, ενώ αν τα βάλουμε στο μαξιλάρι μας, θα μας χαρίσουν ένα ευχάριστο ύπνο.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *