εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη λεβάντα

mistikakipou-frontidalevantas

Συμβουλές φροντίδας για τη λεβάντα

Η λεβάντα είναι γνωστό αρωματικό φυτό που φυτρώνει στις παραμεσόγειες περιοχές, τη δυτική Ασία και την Ινδία. Η ονομασία της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό ρήμα «lavare», που σημαίνει «πλένω», καθώς οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα μωβ άνθη της για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Από τα άνθη της λεβάντας, εκχυλίζεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην φαρμακευτική βιομηχανία και στην παρασκευή καλλυντικών.

 

Τι έδαφος θέλει η λεβάντα;
 
Η λεβάντα στη φύση αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά ενώ τα περισσότερα είδη της αντέχουν στα ασβεστώδη εδάφη και το κρύο. Δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη γι’ αυτό το χώμα της πρέπει να εμπλουτίζεται με άμμο και χαλίκι ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και αποστράγγιση. Αναζητά ηλιόλουστες θέσεις.

 

Τι πότισμα και λίπανση θέλει η λεβάντα;
 
Η λεβάντα δεν είναι απαιτητική ούτε ως προς το πότισμα, αλλά ούτε και ως προς την λίπανση. Μόνο στον πρώτο χρόνο ζωής της, θέλει λίγο προσοχή ώστε να έχει μικρά αλλά σταθερά ποτίσματα. Σχετικά με τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος κάθε άνοιξη είναι υπεραρκετή.

 

Πότε και πως κλαδεύεται η λεβάντα;
 
Τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη φύτευσή της λεβάντας, θα χρειαστεί να την κλαδέψουμε ελαφρά την περίοδο του φθινοπώρου για να αποκτήσει ωραίο σχήμα το φυτό μας. Στο τέταρτο χρόνο αφού έχει διαμορφωθεί το σχήμα του φυτού, κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα, αρχές άνοιξης, από πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να αναβλαστάνει το φυτό και να πάρει δύναμη να ξαναπετάξει άνθη.

 

Πως πολλαπλασιάζεται η λεβάντα;
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται εύκολα με διαίρεση του φυτού. Πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα μαλακού ξύλου την άνοιξη και ξυλοποιημένα το φθινόπωρο, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας. Πολλαπλασιάζεται και με σπόρο αν και φυτρώνει πιο δύσκολα. Ενημερωτικά, οι σπόροι του εμπορίου έχουν υποστεί επεξεργασία σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετές ημέρες προκειμένου να βελτιώσουν την ταχύτητα βλάστησης τους.

 

Που χρησιμοποιείται η λεβάντα στην κηποτεχνία;
Είναι ιδανικά φυτά για την πίσω πλευρά των βραχόκηπων καθώς και για μπορντούρες αφού είναι από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φθάνουν το ένα μέτρο. Φυτεύονται σε παρτέρια και μπορούν να συνδυαστούν με ποώδη φυτά που έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό. Αναπτύσσονται καλά σε γλάστρες και σε ζαρντινιέρες αρκεί να είναι σε ηλιοφανή θέση και να έχουν καλή αποστράγγιση.

 

Κι ένα ιδιαίτερο «μυστικό» για τη λεβάντα:
 Τα άνθη της λεβάντας έχουν εντομοδιωκτικές ιδιότητες και γι’ αυτό τα φυλάσσουμε στις ντουλάπες για το σκώρο, ενώ αν τα βάλουμε στο μαξιλάρι μας, θα μας χαρίσουν ένα ευχάριστο ύπνο.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *