Ναντίνα: Το παραδεισένιο μπαμπού με τους κόκκινους καρπούς

ναντινα φυτο θαμνος φροντιδα

H ναντίνα είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το όμορφο φύλλωμα και τους διακοσμητικούς καρπούς του.

Αν και είναι γνωστή στο εξωτερικό ως μπαμπού του παραδείσου (heavenly bamboo), η ναντίνα δεν έχει καμία σχέση με το φυτό μπαμπού, πέραν της κοινής ασιατικής τους καταγωγής.

Η ναντίνα (Nandina domestica) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη βερβερίδα και διαθέτει συμπαγή ανάπτυξη ύψους 1-2 μέτρων και πλάτος 1 μέτρου.

Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό με καταπράσινο μυτερό φύλλωμα που κοκκινίζει μέσα στο καλοκαίρι.

Η μοναδική ομορφιά της ναντίνας ξεδιπλώνεται την εποχή του φθινοπώρου και του χειμώνα που τα λευκά λουλούδια της μετατρέπονται σε κόκκινους καρπούς.

Αποτελεί εξαιρετική επιλογή φυτού για δημιουργία φράχτη και μπορντούρας που χαρίζει μία πινελιά ασιατικού στυλ διακόσμησης στον κήπο μας.

Επιπλέον, η ναντίνα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για να δώσουμε εξωτικό χρώμα στο μπαλκόνι, τη βεράντα και την αυλή μας.

Ας δούμε, αναλυτικά, χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της ναντίνας, ώστε να τη διατηρήσουμε υγιή και όμορφη στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η ναντίνα για να αναπτυχθεί στον κήπο και σε γλάστρα;

Η ναντίνα αναπτύσσεται καλύτερα σε θέσεις με πλούσια ηλιοφάνεια. Επιπλέον, είναι φυτό που αντέχει σε σκια, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση μας δίνει λιγότερο εντυπωσιακό φύλλωμα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς επίσης στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα.

Προτιμά ελαφρώς όξινα εδάφη με pH 5-6, ωστόσο μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών που διαθέτουν ικανοποιητική αποστράγγιση.

2. Πως φυτεύουμε τη ναντίνα σε γλάστρες στο μπαλκόνι;

Κατάλληλα σημεία για να φυτέψουμε ναντίνα σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, την αυλή και την βεράντα είναι αυτά που διαθέτουν νότιο, δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό

Για τη φύτευση της ναντίνας, επιλέγουμε γλάστρες και ζαρντινιέρες μεσαίου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό.

Γεμίζουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες με ειδικό φυτόχωμα, κατάλληλο για όξινα φυτά, φροντίζοντας να βάλουμε στη βάση μία στρώση χαλικιών ή ελαφρόπετρας για καλύτερη στράγγιση.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

3. Πότε ανθίζει η ναντίνα;

Τα άνθη της ναντίνας εμφανίζονται μέσα στο καλοκαίρι ομαδοποιημένα σε μπουκέτα κωνικού σχήματος. Είναι μικρά σε μέγεθος και διαθέτουν λευκό χρώμα με κίτρινες πινελιές στο κέντρο.

Καθώς τα λουλούδια ωριμάζουν μέσα στο φθινόπωρο, μας δίνουν τους υπέροχους κόκκινους καρπούς που διακοσμούν το πλούσιο φύλλωμα της ναντίνας, οι οποίοι διατηρούνται πάνω στο φυτό μέχρι την επόμενη άνοιξη.

ναντινα φυτο λουλουδια
Τα λευκά λουλούδια της ναντίνας εμφανίζονται σε μπουκέτα κωνικού σχήματος

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η ναντίνα;

Η ναντίνα απαιτεί σχετικά τακτικό πότισμα, καθώς χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη φυλλώματος με πλούσια ανθοφορία και καρποφορία.

Ενδεικτικά, ποτίζουμε τη ναντίνα 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού απαιτεί συχνότερο πότισμα κάθε 2 μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε το πότισμα στη ναντίνα μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα της.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη ναντίνα;

Για τη λίπανση της ναντίνας που φυτεύουμε στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα τρεις φορές το χρόνο: στις αρχές άνοιξης, στις αρχές καλοκαιριού και στις αρχές φθινοπώρου.

Σε φυτά ναντίνας που έχουμε φυτέψει σε γλάστρες και ζαρντινιέρες προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, μία φορά το μήνα, από αρχές άνοιξης ως τέλη φθινοπώρου.

Συμπληρωματικά, στα τέλη φθινοπώρου προσθέτουμε κομπόστ στο χώμα της ναντίνας, για να ενισχύσουμε το φυτό με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη ναντίνα;

Αν και η ναντίνα είναι σχετικά ανθεκτικό φυτό σε ασθένειες και έντομα, μπορούμε να την ψεκάσουμε προληπτικά με σκεύασμα θερινού πολτού ή αλάτων καλίου για προστασία από το έντομο της βαμβακάδας και του αλευρώδη.

Η ναντίνα μπορεί να προσβληθεί και από την ίωση μωσαϊκού της αγγουριάς (C.M.V) που προκαλεί μεταχρωματισμούς και διάσπαρτα κόκκινα στίγματα στο φύλλωμα της

7. Πότε και πως κλαδεύουμε την ναντίνα;

Η ναντίνα έχει μικρές απαιτήσεις σε κλάδεμα και χρειάζεται μία μικρή φροντίδα στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Για να βοηθήσουμε το φυτό να ανανεωθεί και να μας δώσει νέα βλάστηση, απομακρύνουμε ξερούς και καχεκτικούς βλαστούς καθώς και λαίμαργούς βλαστούς φροντίζοντας να διατηρήσουμε το σχήμα θάμνου και να περιορίσουμε το ύψος του αν απαιτείται.

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ναντίνας;

Μπορούμε να φτιάξουμε περισσότερα φυτά ναντίνας εύκολα και οικονομικά με τρεις βασικούς τρόπους, εφαρμόζοντας: α) πολλαπλασιασμό με σπόρο, β) πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα και γ) πολλαπλασιασμό με διαίρεση ριζών

α) Πολλαπλασιασμός ναντίνας με σπόρο: Παίρνουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς της ναντίνας μέσα στο χειμώνα για να τους φυτέψουμε την άνοιξη σε γλάστρες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το καινούριο φυτό θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί.

β) Πολλαπλασιασμός ναντίνας με μοσχεύματα: Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ναντίνας εύκολα και οικονομικά, κόβοντας κλαδιά μήκους 10-15 εκατοστών που δεν έχουν ανθίσει μέσα στο καλοκαίρι. Φυτεύουμε τα κλαδάκια σε γλάστρες φυτωρίου ακολουθώντας τις αναλυτικές οδηγίες του πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

γ) Πολλαπλασιασμός ναντίνας με διαίρεση ριζών: Για να πολλαπλασιάσουμε φυτά ναντίνας που έχουμε σε γλάστρα, στις αρχές της άνοιξης μπορούμε να κάνουμε διαίρεση των ριζών και του υπέργειου τμήματος του φυτού. Αφού βγάλουμε το φυτό από τη γλάστρα, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι το χωρίζουμε σε δύο μέρη και τα φυτεύουμε σε νέες γλάστρες.

9. Κι ένα μυστικό για τους καρπούς της ναντίνας

Οι καρποί της ναντίνας δεν τρώγονται, καθώς είναι τοξικοί τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα αγαπημένα μας κατοικίδια, όπως γάτες και σκύλους.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Μαρίζα
    01/02/2024

    Είναι πολύ ωραίο και ανθεκτικό φυτό. Εγώ το έχω σε γλάστρα και δε μου βγάζει καρπούς. Κάνει αρχικά τα πρώτα μικρά άσπρα μπιλάκια και μετά ξεραίνονται και πέφτουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ