Τζενεράλι ή σινεράρια, ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύχρωμα λουλούδια

Τζενεράλι, ένα εντυπωσιακό φυτό με πολύχρωμα λουλούδια

Το τζενεράλι είναι ετήσιο φυτό που μοιάζει με μαργαρίτα και μας χαρίζει πολλά λουλούδια μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι.

Με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 30-50 εκατοστών, το τζενεράλι διαθέτει συμπαγές φύλλωμα και σχηματίζει εντυπωσιακή πυκνή ανθοφορία σε σφαιρικό σχήμα με διάφορα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, ροζ και μωβ μέχρι κόκκινο, φούξια, γαλάζιο και μπλε.

Γνωστό και με την ονομασία σινεράρια, το τζενεράλι (Pericallis hybrida) αποτελεί μία ξεχωριστή επιλογή για φύτευση σε παρτέρι στον κήπο, μπορούμε ωστόσο να απολαύσουμε την πλούσια ανθοφορία του και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

1. Που φυτεύεται το τζενεράλι;

Το τζενεράλι είναι ένα σχετικά ευαίσθητο φυτό που προτιμά ημισκιερές θέσεις για να αναπτυχθεί και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

Είναι αρκετά ευαίσθητο τόσο στην έντονη ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς και στα πρώτα κρύα του χειμώνα.

Χρειάζεται αρκετά γόνιμο χώμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικα που να συγκρατεί σχετικά την υγρασία.

Για να φυτέψουμε το τζενεράλι σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα υψηλής ποιότητας και επιλέγουμε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση για να προφυλάξουμε το φυτό από την έντονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς ανέμους.

Διαφήμιση

2. Tι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση απαιτεί το τζενεράλι;

Το τζενεράλι έχει σημαντικές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία και γι’ αυτο χρειάζεται πότισμα κάθε 2-3 μέρες. Καθώς είναι ευαίσθητο στην ξηρασία, κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, το τζενεράλι ίσως χρειαστεί καθημερινό πότισμα.

Για να μας χαρίσει τα πολυάριθμα λουλούδια του, το τζενεράλι έχει ανάγκη από θρεπτικά στοιχεία. Είναι απαραίτητο να προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες από τις αρχές τις άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου προκειμένου να ενισχύσουμε την ανθοφορία του.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το τζενεράλι;

Το τζενεράλι δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο να απομακρύνουμε τα λουλούδια του μόλις μαραθούν ή ξεραθούν για να ενισχύσουμε το σχηματισμό νέας ανθοφορίας.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρο και πολύ πιο δύσκολα με μοσχεύματα. Για να δημιουργήσουμε νέα φυτά από τζενεράλι μέσα στην άνοιξη, σπέρνουμε τους σπόρους σε σπορείο από τα τέλη του χειμώνα σε ειδικό θερμοκήπιο ή σε αυτοσχέδιο εσωτερικό χώρο ώστε να εξασφαλίσουμε θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς. Σε αυτό το περιβάλλον, οι σπόροι θα φυτρώσουν σε διάστημα περίπου 7-10 ημερών. Μετά από 2 μήνες, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε τα καινούργια φυτά τζενεράλι στην οριστική τους θέση στον κήπο ή σε μεγαλύτερες γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

4. Κι ένα μυστικό για το τζενεράλι

Το τζενεράλι θα το συναντήσουμε και ως σινεράρια ή σενεράρια αν και θα πρέπει να το διαχωρίσουμε από τη σενεράρια, το πολυετές θαμνώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των μαργαριτών και το συναντάμε αυτοφυές στην φύση. Στο εξωτερικό, το τζενεράλι αναφέρεται και ως “σινεράρια του θερμοκηπίου” λόγω της ευασθησίας του στο κρύο και τον παγετό.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *