Μαλοτήρα: Το κρητικό τσάι του βουνού

Η μαλοτήρα είναι το τσάι του βουνού της Κρήτης, το ενδημικό φυτό που αυτοφύεται μόνο στα βουνά της, τα Λευκά ‘Όρη και τον Ψηλορείτη, σε υψόμετρο από 800 έως και 2000 μέτρα κοντά σε μέρη που φυτρώνει και η ματζουράνα.

Η μαλοτήρα, πολυετής αειθαλής πόα που βοτανολογικά ανήκει στο γένος Σιδηρίτη, φθάνει σε ύψος 70 εκατοστά, με βοτανική ονομασία Sideritis syriaca διαθέτει όρθιο αποξυλωμένο βλαστό και φέρει λογχοειδή χνουδωτά φύλλα και μικρά κίτρινα άνθη.

1. Ποιες είναι οι φαρμακευτικές ιδιότητες της μαλοτήρας;

H μαλοτήρα αποτελούσε παραδοσιακά πρωινό ρόφημα για τους κατοίκους της Δυτικής Κρήτης και φαρμακευτικό βότανο κατά των κρυολογημάτων, των παθήσεων του στομάχου και του αναπνευστικού. Άλλωστε, το όνομα της, “maletira”, προέρχεται συνδυάζοντας τις ιταλικές λέξεις male (αρρώστια) και tirare (σέρνω) προκειμένου να επισημάνουν τις ιδιαίτερες φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα επιβεβαίωσε τις πεποιθήσεις των Κρητικών για την μαλοτήρα. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε την παρουσία, τόσο στο φυτό όσο και στο αφέψημα, πολύτιμων φλαβονοειδών ουσιών με σημαντική φαρμακοδυναμική δράση στη διέγερση της καρδιακής λειτουργίας, στην ελάττωση της πίεσης, στην διούρηση και στην προστασία από κρυολογήματα. Επιπλέον, στο αιθέριο έλαιο της μαλοτήρας έχουν εντοπιστεί πλήθος ουσιών με αντιμικροβιακές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Διαφήμιση

2. Ποια είναι τα προβλήματα για τη διάσωση της μαλοτήρας;

Δυστυχώς, τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι φυσικοί πληθυσμοί της μαλοτήρας έχουν μειωθεί δραματικά. Τα πανέμορφα λιβάδια μαλοτήρας με τα κίτρινα άνθη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν σχεδόν εξαφανισθεί από τον Ψηλορείτη και λιγότερο από το 30% έχει διασωθεί στα Λευκά Όρη.

Η ανεξέλεγκτη συλλογή καθώς και η υπερβόσκηση έφεραν τη μαλοτήρα σε σημείο να κινδυνεύει με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη συλλογή με σκοπό την εμπορία της αυτοφυούς μαλοτήρας.

3. Κι ένα μυστικό για τη μαλοτήρα

Η ζήτηση της μαλοτήρας, τόσο στο τοπικό όσο και στο διεθνές εμπόριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω του ευχάριστου αρώματος και των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων. Mέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προστασία των φυσικών πληθυσμών της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάπτυξη της καλλιέργειας της στους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Τα πρώτα αποτελέσματα καλλιίεργειας από παραγωγούς δείχνουν ότι η καλλιέργεια της μαλοτήρας αποτελεί μια ιδιαίτερα παραγωγική και συμφέρουσα από οικονομικής πλευράς δραστηριότητα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (7)

 1. Μαθιουδάκης Εμμανουήλ
  04/10/2023

  Τι μπορεί να έχει συμβεί όταν η μαλοτηρα δεν έχει καθόλου άρωμα ούτε σαν βότανο ούτε σαν υγρό τσάι

  • Μπορεί να έχεις κάνει λάθος και το φυτό να μην είναι μαλοτήρα αλλά κάποιο συγγενές είδος. Διαφορετικά, φροντίζουμε να συγκομίζουμε τη μαλοτήρα στην αρχή της ανθοφορίας.

 2. Christos Stavridis
  12/10/2021

  Νομίζω κι’εγώ ότι η μαλοτήρα φύεται μόνο στην Κρήτη, αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρος. Το μόνο σίγουρο είναι η μοναδική της γεύση στο τσάι! Ξέρετε αν μπορούμε να την βρουμε κάπου στο εμπόριο; Αγοράζω διάφορα τσάι από εδώ αλλά δεν την έχω βρει.

  • Καλημέρα Χρήστο. Πράγματι, η μαλότηρα φύεται μόνο στην Κρήτη και την βρίσκεις σε ειδικά μαγαζιά με μπαχαρικά και βότανα στο νησί.

 3. ΔΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  11/07/2017

  ΤΟ ΤΣΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ. ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   11/07/2017

   Η μαλοτήρα, με βοτανική ονομασία Sideritis syriaca, είναι το τσάι του βουνού της Κρήτης. Είναι ενδημικό φυτό της Κρήτης, δηλαδή συναντάται αυτοφυές μόνο στην Κρήτη. To τσάι του βουνού, που υπάρχει στη Μακεδονία και στο οποίο αναφέρεστε, είναι διαφορετικό τσάι, κάποιο άλλο είδος του γένους Sideritis.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *