εικόνα

Καλλιέργεια δίκταμου σε γλάστρα

Καλλιέργεια δίκταμου σε γλάστρα

Καλλιέργεια δίκταμου σε γλάστρα

Το δίκταμο είναι δημοφιλές αρωματικό φυτό της κρητικής γης που, πλέον, μπορούμε πολύ εύκολα να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα και να αξιοποιήσουμε την ευεργετική του δράση για την υγεία μας. Αποτελεσματικό φάρμακο για τις στομαχικές διαταραχές, το δίκταμο αναφέρεται ως στομαχοβότανο σε περιοχές της Κρήτης, ενώ είναι ιδανικό για πονοκεφάλους, για ηπατικές παθήσεις αλλά και πόνους περιόδου.

 


Τι συνθήκες απαιτεί το δίκταμο, τι γλάστρα και τι φυτόχωμα;

 

Το δίκταμο είναι σχετικά ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα. Επιλέγουμε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση για τη γλάστρα με το δίκταμο στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Θα χρειαστούμε σχετικά ρηχή αλλά πλατιά γλάστρα, καθώς το δίκταμο διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που απλώνεται με παραφυάδες. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη γλάστρα που τον αγοράσαμε από το φυτώριο, καθώς το δίκταμο έχει σχετικά αργή ανάπτυξη. Σχετικά με το υπόστρωμα που θα χρησιμοποιήσουμε στη γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να σαπίσει τους βλαστούς του.

 

Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα απαιτεί το δίκταμο σε γλάστρα;

 

Το δίκταμο σε γλάστρα έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα, εκτός από τη θερμή καλοκαιρινή περίοδο που θα χρειαστεί πότισμα οπωσδήποτε δυο φορές τη βδομάδα. Ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες για να μην δέχεται το υγρό φύλλωμα του δίκταμου τις δυνατές ακτίνες του ήλιου. Σχετικά με τη λίπανση, το δίκταμο χρειάζεται προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος μια φορά την άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο. Αναφορικά με το κλάδεμα, το δίκταμο θα πρέπει να κλαδεύεται στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας του για να μπορέσει να αναπτυχθεί εκ νέου το φύλλωμα του.

 

Κι ένα μυστικό για το δίκταμο

 

Αφού συγκομίσουμε τα φύλλα και τα άνθη του δίκταμου, μπορούμε να τα αποξηραίνουμε μαζί με φύλλα φασκόμηλου και μαντζουράνα για να απολαμβάνουμε ένα υπέροχο αφέψημα βοτάνων.

 

Μάθε περισσότερες πληροφορίες για το δίκταμο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και συμβουλές για την καλλιέργεια και άλλων αρωματικών φυτών σε γλάστρα όπως μέντα, δυόσμο, δενδρολίβανο, και βασιλικό.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Αναστασία 27 Απριλίου 2020

Καλημέρα σας, Χριστός Ανέστη. Θα ήθελα, αν έχετε την καλοσύνη, μια συμβουλή σας για ένα φυτό Αλόης Βέρα που έχω σε γλάστρα εδώ και 5 χρόνια. Έχω δύο ερωτήσεις:
1) Αν ανά κάποια χρόνια χρειάζεται να αλλαχτεί το χώμα. Μήπως δηλαδή δεν είναι καλό να είναι τόσα χρόνια με το ίδιο χώμα.
2) Δεν έχει ανθοφορήσει ποτέ της, παρόλο που είναι ενήλικη, υγιής, πολύ μεγάλη σε μέγεθος και βαριά.
Λιπάσματα δεν της έχω ρίξει ποτέ, εκτός από λίγο νερό από βρασμένα όσπρια, αραιά και που. Επίσης να αναφέρω βγάζει κανονικά παραφυάδες.
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.