Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μέντας

μεντα πολλαπλασιασμος

Πώς φτιάχνουμε καινούργια φυτά για να φυτέψουμε περισσότερη μέντα σε γλάστρες; Είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζεις.

Πολλές φορές χρειαζόμαστε φρέσκα φύλλα μέντας στην κουζίνα ή για να φτιάξουμε υπέροχα δροσιστικά ποτά και ζεστά ροφήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα αρωματικά φυτά της μεσογειακής χλωρίδας που συναντάμε σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Και είναι γεγονός ότι ο πολλαπλασιασμός της μέντας είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, καθώς το φυτό διαθέτει έντονη ικανότητα βλαστικής αναπαραγωγής.

Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για τον πολλαπλασιασμό της μέντας και πώς φτιάχνουμε νέα φυτά εύκολα και οικονομικά.

Διαφήμιση

Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού της μέντας;

Αν και μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά μέντας κάνοντας πολλαπλασιασμό με σπόρο, οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα και ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα βλαστού.

Αυτές οι τεχνικές εξασφαλίζουν τόσο τη διατήρηση των επιθυμητών χαρακτηριστικών της ποικιλίας όσο και τη γρήγορη δημιουργία φυτών, ειδικά αν κάνουμε εγκατάσταση καλλιέργειας μέντας.

1. Πολλαπλασιασμός μέντας με σπόρο

Ο σπόρος της μέντας φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης σε σπορείο όταν η θερμοκρασία είναι 20°C και υπάρχει περιβάλλον σχετικής υγρασίας.

Σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, ο σπόρος της μέντας θα βλαστήσει μετά από 7-10 μέρες και σε 5-6 εβδομάδες τα νέα φυτά θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.  

2. Πολλαπλασιασμός μέντας με μοσχεύματα

Στα τέλη της άνοιξης, παίρνουμε τμήματα βλαστών από την κορυφή του φυτού της μέντας, μήκους περίπου 10 εκατοστών και αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων ξεκινώντας από τη βάση του βλαστού.

Φυτεύουμε τα τμήματα βλαστών της μέντας σε γλάστρες φυτωρίου, τις οποίες έχουμε γεμίσει με μίγμα τύρφης, άμμου και περλίτη σε αναλογία 3:1.

Διατηρούμε τις γλάστρες σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον. Μετά από περίοδο 7-8 εβδομάδων, τα καινούρια φυτά θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση.

3. Πολλαπλασιασμός μέντας με διαίρεση ριζωμάτων

Ένας άμεσος και πρακτικός τρόπος για τον πολλαπλασιασμό της μέντας είναι με τη διαίρεση των ριζωμάτων της κατά την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου.

Παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και διαχωρίζουμε το φυτό της μέντας μαζί με τα ριζώματα της, και τα φυτεύουμε σε δύο γλάστρες φυτωρίου.

Ο διαχωρισμός του φυτού της μέντας γίνεται αφού πρώτα την έχουμε κλαδέψει σε ύψος 4-5 εκατοστών και έχουμε ποτίσει το χώμα.

Διατηρούμε τα νέα φυτά μέντας σε δροσερό περιβάλλον για 3-4 εβδομάδες μέχρι να αναπτύξουν μεγαλύτερο ριζικό σύστημα και τα μεταφυτεύουμε στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της μέντας

Μια παραλλαγή του πολλαπλασιασμού της μέντας με μοσχεύματα, είναι να βάλουμε μικρά κλαδιά σε ποτήρια με νερό για να βγάλουν ρίζες και στην συνέχεια να τα μεταφυτεύουμε σε καινούριες γλάστρες.

Καλλιέργεια μέντας
8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μέντας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *