Γιατί ασπρίζουν οι ντομάτες;

Γιατι ασπριζουν οι ντοματες

Τι κάνει τους καρπούς της ντομάτας να ξεθωριάζουν και να χάνουν το χρώμα τους;

Η ντομάτα είναι το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό λαχανικό που συναντάμε σε κάθε λαχανόκηπο.

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που συναντάμε στην καλλιέργεια της ντομάτας είναι οι ντομάτες να μαυρίζουν στο κάτω μέρος (το φαινόμενο που ονομάζεται ξηρή κορυφή) ή να εμφανίζουν τρύπες από την tuta στις ντομάτες

Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, παρατηρούμε τους καρπούς της ντομάτας να ασπρίζουν στην πάνω μεριά ή στο πλάι και αναρωτιόμαστε τι μπορεί να συμβαίνει.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τι προκαλεί άσπρισμα στις ντομάτες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε έγκαιρα και να προστατεύσουμε την παραγωγή μας.

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί ασπρίζουν οι ντομάτες στον κήπο μας και πώς το αποφεύγουμε για να απολαμβάνουμε νόστιμες ντομάτες με έντονο χρώμα και πλούσια γεύση.

Διαφήμιση

1. Τι προκαλεί άσπρισμα στους καρπούς της ντομάτας;

Το άσπρισμα στις ντομάτες οφείλεται βασικά στην έντονη ηλιοφάνεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Τα χαρακτηριστικά λευκά εγκαύματα εμφανίζονται στο πάνω και στο πλαϊνό μέρος των καρπών που συνήθως βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ήλιο και δεν προστατεύονται από το φύλλωμα του φυτού.

Τα ασπρίσματα στις περιοχές του καρπού της ντομάτας σταδιακά γίνονται πιο σκληρά και αποκτούν μία πιο δερματώδη μορφή, με αποτέλεσμα οι ντομάτες να μην ωριμάζουν κανονικά και να υποβαθμίζεται η ποιότητα τους.

Αντίστοιχα εγκαύματα από δυνατή ηλιακή ακτινοβολία με λευκή ή καφέ απόχρωση εμφανίζονται και σε άλλα καλοκαιρινά κηπευτικά όπως στην καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια της μελιτζάνας, την καλλιέργεια του πεπονιού και την καλλιέργεια του καρπουζιού.

μαυρισμα πιπεριας εγκαυμα
Εγκαύματα από τον ήλιο σε πιπεριές

2. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα ασπρίσματα στους καρπούς της ντομάτας;

Για την προστασία των καρπών της ντομάτας από τα εγκαύματα του ήλιου θα χρειαστεί να πάρουμε ένα ή περισσότερα από τα κατάλληλα μέτρα που περιγράφουμε παρακάτω:

  • Toποθετούμε ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο: Στερεώνουμε πάνω από την καλλιέργεια της ντομάτας, ειδικό δίχτυ προστασίας από τις ηλιακές ακτίνες, διαπερατότητας 40-50%, για να προστατεύσουμε τις ντομάτες από τις έντονες ακτίνες του ήλιου.
  • Προσθέτουμε λίπασμα για πλούσια βλάστηση: Βάζουμε πλήρες λίπασμα στα φυτά μας ώστε να έχουν καλή βλάστηση και πλούσιο φύλλωμα που να αναπτυχθεί και να προστατεύσει τους καρπούς από τη δυνατή ηλιοφάνεια.
  • Κάνουμε τακτικά ποτίσματα στις ντοματιές: Σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών, κάνουμε τακτικά ποτίσματα ώστε οι καρποί των φυτών μας να είναι δροσεροί κατά την ζεστή περίοδο της ημέρας.
  • Ψεκάζουμε τις ντοματιές με καολίνη και ζεόλιθο: Για να προστατέψουμε τις ντομάτες από τα εγκαύματα, ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους καρπούς με καολίνη ή ζεόλιθο, τα φυσικά ορυκτά που δημιουργούν ένα άσπρο αδιαπέρατο στρώμα προστασίας από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου.
  • Επιλέγουμε κατάλληλες ποικιλίες ντομάτας: Για την καλλιέργεια της ντομάτας την περίοδο του καλοκαιριού, προτιμούμε ποικιλίες με πλούσιο φύλλωμα ώστε να περιορίσουμε τα εγκαύματα των καρπών από τον ήλιο.

3. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων στις ντομάτες

To πότισμα ή ο ψεκασμός των φυτών ντομάτας με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών βοηθούν σε συνθήκες υψηλού θερμικού στρες και υπερβολικής ζέστης την μείωση των εγκαυμάτων στις ντοματιές.

Ντοματα καλλιεργεια
12 μυστικά για την καλλιέργεια της ντομάτας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ