Εχινάκεια: Ένα πανέμορφο λουλούδι με φαρμακευτικές ιδιότητες

εχινακεια λουλουδι

Είναι διάσημη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες και μας δίνει μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας.

Ας μιλήσουμε για την εχινάκεια (Echinacea purpurea), ένα από τα ομορφότερα φαρμακευτικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα.

Η εχινάκεια ανήκει στους βολβούς λουλουδιών που φυτεύουμε την άνοιξη και μας δίνει την πλούσια ανθοφορία της από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Τα λουλούδια της εχινάκεια έχουν ροζ, κίτρινο και μωβ χρώμα, ενώ το φυτό διαθέτει μεγάλα σκουροπράσινα λογχοειδή φύλλα και φτάνει σε ύψος ενός μέτρου.

Ιδανικό φυτό για φύτευση σε παρτέρι στον κήπο ή για δημιουργία μπορντούρας, καθώς επίσης σε γλάστρα την αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι.

Ας δούμε αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της εχινάκεια, ώστε να απολαύσουμε την υπέροχη ανθοφορία της στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες θέλει η εχινάκεια για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πολλά λουλούδια;

Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση για να φυτέψουμε την εχινάκεια στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς σε ημισκερά σημεία περιορίζεται η ανθοφορία της.

Η εχινάκεια είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα, όσο και σε συνθήκες παγωνιάς την περίοδο του φθινοπώρου.

Μπορεί να επιβιώσει ακόμα και σε άγονα εδάφη, ωστόσο όταν φυτεύεται σε αφράτα γόνιμα εδάφη με αρκετή οργανική ουσία εμφανίζει καλύτερη ανάπτυξη και μας δίνει περισσότερα λουλούδια.

2. Πώς φυτεύουμε την εχινάκεια σε κήπο και σε μπαλκόνι;

Η εχινάκεια φυτεύεται με ριζώματα την περίοδο της άνοιξης στον κήπο μας, σε βάθος φύτευσης περίπου 10 εκατοστών.

Αν θέλουμε να φυτέψουμε πολλά φυτά εχινάκεια, αφήνουμε 50 εκατοστά απόσταση μεταξύ των φυτών.

Για να βελτιώσουμε το χώμα και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του φυτού, πριν τη φύτευση, είναι καλό να ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστ ή κοπριά.

Για φυτά εχινάκεια σε γλάστρα, προτιμούμε ηλιοφανή σημεία σε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό που επιτρέπει στο φυτό να σχηματίσει περισσότερα λουλούδια.

Επιλέγουμε μεγάλες γλάστρες διαμέτρου 30-40 εκατοστών και προσθέτουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά και περλίτη.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η εχινάκεια;

Aν και η εχινάκεια είναι ανθεκτική σε συνθήκες ξηρασίας και στην έλλειψη νερού, το πότισμα βοηθά σημαντικά για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία.

Ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάσα τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην εχινάκεια;

Η εχινάκεια είναι από τα φυτά που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε λίπασμα.

Μπορούμε ωστόσο να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία του φυτού, χρησιμοποιώντας ειδικό λίπασμα για ανθοφόρα κάθε είκοσι μέρες από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.

5. Ποια έντομα και ποιες ασθένειες προσβάλλουν την εχινάκεια;

Η εχινάκεια δεν χριεάζεται ιδιαίτερη προστασία καθώς δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα.  

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί είναι τα σαλιγκάρια που τρώνε το φύλλωμα της και θα χρειαστεί να ρίξουμε στάχτη γύρω από τα φυτά της εχινάτσεα για την προστασία από τα σαλιγκάρια.

6. Χρειάζεται κλάδεμα η εχινάκεια;

Καθώς αναπτύσσεται το φυτό, αφαιρούμε τα φύλλα που κιτρινίζουν και τα ώριμα λουλούδια που ξεραίνονται.

Αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία της εχινάκεια, καθαρίζουμε τα φυτά κόβοντας τα ξερά λουλούδια και τους βλαστούς.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της εχινάκεια;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά εχινάκεια, ο πιο βασικός τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με τη φύτευση βολβών (ριζώματα) που προμηθευόμαστε από το εμπόριο ή με τη διαίρεση των ριζών του φυτού.

Οι βολβοί της εχινάκεια είναι ανεπτυγμένα ριζώματα τα οποία βλαστάνουν την περίοδο της άνοιξης, ενώ παραμένουν στο χώμα την περίοδο του χειμώνα, καθώς ξεραίνoνται οι βλαστοί του φυτού, για να βλαστήσουν ξανά την επόμενη χρονιά.

Αποφεύγουμε να πολλαπλασιάσουμε την εχινάκεια φυτεύοντας σπόρους καθώς θα χρειαστεί 2-3 χρόνια για να αναπτυχθεί το φυτό και να εμφανίσει την ανθοφορία του.

8. Κι ένα μυστικό για τις ιδιότητες της εχινάκεια

Η εχινάκεια θεωρείται σημαντικό φαρμακευτικό φυτό που χρησιμοποιείται σε φυτικά συμπληρώματα και ροφήματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών, καθώς διαθέτει αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *