εικόνα

Αντιμετωπίστε την Tuta στην τομάτα

Αντιμετωπίστε την Tuta στην ντομάτα

Αντιμετωπίστε την Tuta στην τομάτα

Η Tuta absoluta είναι ένα έντομο που αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της καλλιέργειας της τομάτας και μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής της. Πιο συγκεκριμένα, η Tuta είναι ένα μικρό καφέ-σταχτί πεταλουδάκι, προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλες τις μεσογειακές χώρες. Πέραν της τομάτας, που προσβάλλει τόσο στην υπαίθρια όσο και στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, προσβάλλει και τα φυτά της μελιτζάνας, της πατάτας και της πιπεριάς.

 

• Τι ζημιά κάνει η Tuta στην τομάτα;
 
Η Tuta δραστηριοποιείται κυρίως την νύχτα, πετά σε χαμηλό ύψος και γεννά αυγά που γίνονται κάμπιες που προσβάλλουν κυρίως τα φύλλα, δημιουργώντας μικρές, αρχικά, στοές που επεκτείνονται σε εκτεταμένες ξηράνσεις κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, από τα φύλλα, η κάμπια της Tuta προσβάλλει και τους καρπούς της τομάτας δημιουργώντας τρύπες κοντά στον ποδίσκο και στοές μέσα στους καρπούς. Αυτό έχει ως συνέπεια οι προσβεβλημένοι καρποί να μην τρώγονται και να μην είναι εμπορεύσιμοι.

 

• Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η Tuta στην τομάτα;

 

Για την οικολογική και βιολογική καταπολέμηση του εντόμου της Τuta και περιορισμό της δράσης του,απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων που περιλαμβάνει τις παρακάτω ενέργειες:
 
– Καταστρέφουμε τα υπολείμματα προηγούμενων καλλιεργειών τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας καθώς και τα ζιζάνια του στίφνου και του τάτουλα όπου φιλοξενείται επίσης η Τuta absoluta.
 
– Αποφεύγουμε νέες φυτεύσεις τομάτας δίπλα σε καλλιέργεια με ήδη προσβεβλημέvα φυτά τομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, πατάτας.
 
– Χρησιμοποιούμε υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό τομάτας από τα φυτώρια.
 
– Χρησιμοποιούμε φερομονική παγίδα που συλλαμβάνει μαζικά τα αρσενικά έντομα Τuta, τόσο για την παρακολούθηση αλλά και για τη σύλληψη πληθυσμού του εντόμου και τον περιορισμό αύξησης του.
 
– Σκονίζουμε ή ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας τα φυτά κάθε 15 μέρες για την αντιμετώπιση των καμπιών της Tuta στο φύλλωμα και στους καρπούς.
 
– Ψεκάζουμε με ζεόλιθο ή με καολίνη, προληπτικά στο φύλλωμα των φυτών της τομάτας για να μην ωοτοκήσουν τα πεταλουδάκια της Tuta.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *