εικόνα

Αντιμετωπίστε το σκουλήκι στα βερίκοκα

Αντιμετωπίστε το σκουλήκι στα βερίκοκα

Αντιμετωπίστε το σκουλήκι στα βερίκοκα

Οι περισσότεροι κήποι έχουν από μία βερικοκιά και κάθε χρόνο όλοι λαχταράμε να γευτούμε τους νόστιμους καρπούς της. Όμως, ενώ οι βερικοκιές όντως παράγουν πολλά βερίκοκα, πολλές φορές σκουληκιάζουν στο τέλος και δεν καταφέρνουμε να φάμε ούτε ένα καρπό. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και κατόπιν να πάρουμε μέτρα. Σήμερα, λοιπόν, θα αναφερθούμε στα αίτια για το σκουλήκι στα βερίκοκα και στον τρόπο για να το αντιμετωπίσουμε οικολογικά.

 

Ποιο είναι το αίτιο και τα συμπτώματα για το σκουλήκι στα βερίκοκα;

 

Η κύρια αιτία για τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα βερίκοκα οφείλεται σε ένα πεταλουδάκι που ονομάζεται ανάρσια. Προσβάλει κυρίως την βερικοκιά, την ροδακινιά και την αμυγδαλιά και, δευτερευόντως, άλλα πυρηνόκαρπα, την μηλιά και την αχλαδιά. Την περίοδο της άνοιξης, η προσβολή ξεκινά, αρχικά, στους τρυφερούς νεαρούς βλαστούς, όπου η κάμπια (σκουλήκι) του εντόμου, σοκολατένιου ή καστανέρυθρου χρώματος με ευδιάκριτους δακτύλιους, δημιουργεί στοές κατά μήκος των βλαστών. Σαν αποτέλεσμα, το κορυφαίο τμήμα των βλαστών μαραίνεται και πέφτει. Η προσβολή θα συνεχιστεί την περίοδο του καλοκαιριού εντός των προσβεβλημένων βλαστών αλλά και εντός των καρπών. Η κάμπια κατατρώει το εσωτερική σάρκα ων βερύκοκων και τα καθιστά ακατάλληλα για φάγωμα.

 

Πως καταπολεμάται οικολογικά το σκουλήκι στα βερίκοκα;

 

Η οικολογική καταπολέμηση του σκουληκιού στα βερίκοκα επιτυγχάνεται σε δύο στάδια. Αρχικά, σε προληπτικό επίπεδο, γίνεται εφαρμογή χειμερινών ψεκασμών με οικολογικά σκευάσματα θειασβέστιου και θερινού πολτού για τον έλεγχο των διαχειμάζουσων μορφών του εντόμου της ανάρσια. Σε δεύτερο στάδιο, μετά από παρατήρηση των πληθυσμών του εντόμου, την περίοδο της άνοιξης, πραγματοποιούνται ψεκασμοί, ανά τακτά διαστήματα, με οικολογικά σκευάσματα του βακιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης.

 

Καλή επιτυχία!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Ιωαννης Δεμερούτης Απρίλιος 6, 2017

Τι μπορω να κανω ωστε τα κερασια μου στην Εύβοια να μην εχουν σκουλικι?
Πού μπορώ να βρω αυτα που θα μου προτείνετε?
Ευχαριστώ θερμά

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 6, 2017

  Καλησπέρα σας! Το σκουλήκι στα κεράσια οφείλεται στο έντομο Rhagholetis. Θα σας απαντήσουμε αναλυτικά για την καταπολέμηση του την Κυριακή 9 Απριλίου, μέσα από τη στήλη «τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν». Σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που προτείνουμε, μπορείτε να τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

  Σχολιάστε
σχολιαστής
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Μάιος 22, 2017

Σε όλες τις βερυκοκιές μου (εκτος απο μια πρώιμη), τις ροδακινιές μου, τις νεκταρινιές μου και τις αχλαδιές μου ο καρπός τους πέφτει λίγο πριν την ωρίμανση και είναι γεμάτος απο μικρά ασπρα σκουλίκια.
Είναι μεσογειακή μύγα ? ή κάτι άλλο?
Τί μπορώ να κάνω?
Το ίδιο ισχύει και για τις μηλιές και κυδωνιές αλλά έχουν ένα κυρίως σκουλίκι.
Σημείωση. Τά δέντρα βρίσκονται στην ΑΝΔΡΟ

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 23, 2017

  Πρόκειτα πράγματι για τη μύγα της Μεσογείου. Μπορείτε να προμηθευτείτε ειδικές παγίδες από γεωπονικά καταστήματα για την αντιμετώπισή της.

  Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *