εικόνα

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

Αμπέλοψη, παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος

H αμπέλοψη ή παρθενόκισσος ο πεντάφυλλος είναι φυλλοβόλο αναρριχώμενο φυτό που αναπτύσσεται πάνω σε τοίχους, φράκτες, πέργκολες και στέγαστρα. Τα φύλλα του είναι πράσινα, πεντάλοβα και παίρνουν ένα έντονο κόκκινο χρώμα τους φθινοπωρινούς μήνες. Η αμπέλοψη, τους καλοκαιρινούς μήνες, εμφανίζει μικρά κιτρινόλευκα λουλούδια.

 

Tι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η αμπέλοψη;
 
Η αμπέλοψη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και ξεπερνά πολύ γρήγορα τα δέκα μέτρα ύψος. Η αμπέλοψη προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και ευδοκιμεί και σε ημισκιερές θέσεις. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και σε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Η αμπέλοψη πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα έχει ο αμπέλοψη;
 
Η αμπέλοψη έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα. Θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ενώ για λίπανση, μόνο την περίοδο της άνοιξης θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος. Είναι αναγκαίο να κλαδεύουμε την αμπέλοψη για να μπορέσουμε να την κατευθύνουμε προς τα εκεί που θέλουμε. Δεν χρειάζεται απαραίτητα υποστήλωση καθώς διαθέτει μικρούς βλαστούς, έλικες, που λειτουργούν σαν βεντούζες και προσκολλάται πάνω στους τοίχους.

 

Κι ένα μυστικό για την αμπέλοψη
 
Η αμπέλοψη μπορεί να φυτευτεί σε νότια ή ανατολική πλευρά σπιτιών και κτιρίων ενισχύοντας τον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρει μόνωση από τις θερμές ακτίνες του ήλιου ενώ τον χειμώνα, που πέφτουν τα φύλλα της, μπορούν να ζεσταθούν οι τοίχοι των σπιτιών, από την νότια και ανατολική πλευρά.

 

Γνώρισε κι άλλα αναρριχώμενα φυτά όπως η βουκαμβίλια, η διπλαδένια και το ρυγχόσμπερμο μαζί με πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα τους στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
γεώργιος Νοέμβριος 28, 2017

όταν την φυτέψεις …απλά δεν την » χαλάς » με ΤΙΠΟΤΑ.
επίσης όποιο κομμάτι πέσει κάτω φυτρώνει.

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.