Πώς χρησιμοποιούμε τη ζάχαρη στα φυτά

ζαχαρη στα φυτα

Νερό με ζάχαρη στα φυτά; Κάνει να ρίχνω;

Η ζάχαρη χρησιμοποιείται καθημερινά ως πρώτη ύλη στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και τη συντήρηση τροφίμων.

Αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό του ανθρώπου καθώς παρέχει τη γλυκόζη, το βασικό καύσιμο για τον εγκέφαλο και τη λειτουργία των κυττάρων.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είνα ότι η ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κηπουρική για την φροντίδα των φυτών.

Για τη χρήση της ζάχαρης στα φυτά, μπορούμε να επιλέξουμε από το ντουλάπι της κουζίνα μας, διαφόρους τύπους ζάχαρης: την κοινή ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, ακόμα και τη ζάχαρη άχνη.

Η ζάχαρη ανήκει λοιπόν στα χρήσιμα σπιτικά υλικά για την φροντίδα των φυτών, μαζί με το γάλα, το πιπέρι καγιέν, την κανέλα, το ξύδι, το μέλι και την μαγειρική σόδα.

Ας δούμε αναλυτικά με ποιους τρόπους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη ζάχαρη στα φυτά για να τα διατηρήσουμε υγιή και όμορφα.

Διαφήμιση

Ποιοι είναι οι βασικές χρήσεις της ζάχαρης στα φυτά;

Αρκετοί ενδεχομένως θα σκεφτούν πως γίνεται λίπανση με ζάχαρη, ωστόσο η ζάχαρη δεν ανήκει στα σπιτικά υλικά για σπιτικό λίπασμα.

Η ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τόνωση των φυτών, για την ενίσχυση ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους, για βελτίωση της αποτελεσματικότητας άλλων σκευασμάτων, καθώς και για την προστασία από έντομα.

1. Ψεκάζουμε τα φυτά με ζαχαρόνερο για τόνωση

O διαφυλλικός ψεκασμός των φυτών με διάλυμα ζάχαρης ενισχύει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης και μειώνει το στρες των φυτών λόγω καύσωνα, παγωνιάς ή μεταφύτευσης.

Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε 1 λίτρο χλιαρό νερό και ψεκάζουμε τα φυτά κατά το σούρουπο για να αποφύγουμε εγκαύματα ή ταχεία εξάτμιση του διαλύματος.

Επαναλαμβάνουμε τους ψεκασμούς με διάλυμα ζάχαρης κάθε 1-2 εβδομάδες ανάλογα και με την κατάσταση των φυτών ή μετά από έντονες περιόδους στρες.

2. Ενσωματώνουμε ζάχαρη στο έδαφος για ενίσχυση μικροοργανισμών

Με την προσθήκη ζάχαρης στο έδαφος, τονώνουμε ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους όπως βακτήρια και μυκόρριζες που βοηθούν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Διαλύουμε 3 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό και ποτίζουμε τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, κάθε 3-4 εβδομάδες.

Αποφεύγουμε να ρίχνουμε ποσότητες ζάχαρης χωρίς διάλυση στο χώμα της γλάστρας καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μυρμηγκιών στην αυλή και στο μπαλκόνι μας.

3. Προσθέτουμε ζάχαρη για ενίσχυση σκευασμάτων

Αρκετοί καλλιεργητές συνδυάζουν την ζάχαρη με βιοδιεγέρτες ή με λιπάσματα φυκιών για να ενισχύσουν τη δράση τους για την τόνωση των φυτών.

Επίσης, η προσθήκη ζάχαρης στη χρήση ωφέλιμων μικροοοργανισμών και βακτηρίων για την προστασία των φυτών όπως βάκιλος Θoυριγγίας, Trichoderma και Azotobacter ενισχύει σημαντικά τη δράση τους.

4. Τοποθετούμε τη ζάχαρη σε παγίδες εντόμων

Η ζάχαρη αξιοποιείται σε εφαρμογές παγίδευσης για έντομα καρποφόρων δέντρων όπως η μύγα της Μεσογείου ή η μύγα των κερασιών.

Μέσα σε πλαστικά μπουκάλια με τρύπες που κρεμάμε σε ύψος 2 μέτρων στα δέντρα, βάζουμε διάλυμα που αποτελείται από νερό, ζάχαρη, μαγιά και ξύδι για να παγιδέψουμε τα έντομα.

Τοποθετούμε τις παγίδες νωρίς την άνοιξη, πριν αρχίσει η καρπόδεση, για να ελέγξουμε τους πληθυσμούς των εντόμων στα καρποφόρα δέντρα.

Κι ένα μυστικό για τη ζάχαρη στα φυτά

Αποφεύγουμε τους ψεκασμούς του φυλλώματος των φυτών με ζάχαρη, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας ή μετά από βροχοπτώσεις καθώς δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

σπιτικα υλικα για προστασια φυτων
15 σπιτικά υλικά για την προστασία των φυτών
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *