εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς

Η πορτοκαλιά είναι αγαπημένο εσπεριδοειδές δέντρο που το λαχταράμε για τους νόστιμους ζουμερούς καρπούς του, για τους δροσερούς χυμούς που στίβουμε και για το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουμε με την φλούδα του. Πηγή βιταμίνης C το πορτοκάλι, αξίζει να το καλλιεργήσουμε σε κάθε κήπο και αυλή. Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες συμβουλές για την φροντίδα και καλλιέργεια της πορτοκαλιάς.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες πορτοκαλιάς;

 

Στη χώρα μας υπάρχουν οι παραδοσιακές μεσοπρώιμες κοινές ποικιλίες, Άρτας και Χανίων, με σφαιρικό μεσαίου μεγέθους καρπό, με λείο φλοιό και μέτριο πάχος που ωριμάζουν Ιανουάριο, ενώ στις κοινές ποικιλίες ανήκει και η ποικιλία Βαλέντσια που ωριμάζει τέλη άνοιξης και καλοκαίρι. Θα συναντήσουμε τις πολύ διαδεδομένες ομφαλοφόρες ποικιλίες, με πιο γνωστή την ποικιλία Μέρλιν, που διακρίνονται καθώς οι καρποί φέρουν ομφαλό, ένα μικρό καρπό στην άκρη, ακριβώς απέναντι από τον ποδίσκο. Επίσης, υπάρχουν οι γλυκόχυμες ποικιλίες πορτοκαλιών, τα ντόλτσο ή σεκέρια, που διαθέτουν χαμηλή οξύτητα, άνοστη γλυκιά γεύση και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Tέλος, υπάρχουν οι αιματόχρωμες ποικιλίες, τα γνωστά σανγκουίνια, με ρόδινο χρώμα στο φλοιό, τη σάρκα και το χυμό.

 

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς;
 
Η πορτοκαλιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, αμμοαργιλλώδη ή αργιλλοαμμώδη, γόνιμα, βαθιά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Σχετικά με το φυσικό περιβάλλον που χρειάζεται η πορτοκαλιά για να ευδοκιμήσει και να έχει καλή παραγωγή, είναι απαραίτητες ήπιες δροσερές συνθήκες, χωρίς πολύ υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ή απότομες μεταβολές. Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι, ειδικά οι ψυχροί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν μείωση της βλάστησης και της παραγωγής καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών της πορτοκαλιάς.

 

Πόσο πότισμα χρειάζεται η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς;
 
H πορτοκαλιά χρειάζεται συχνά ποτίσματα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό της σύστημα. Ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, απαιτεί τακτικό πότισμα κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου αρκεί μία φορά τη βδομάδα. Η ποσότητα κάθε ποτίσματος σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως την στράγγιση του εδάφους, την ηλικία των δέντρων, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια πορτοκαλιάς, όταν φυτεύονται απαιτούν καλά ποτίσματα για να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό τους σύστημα, και να δώσουν γρήγορα νέα δυνατή βλάστηση.

 

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η πορτοκαλιά;

 

H πορτοκαλιά χρειάζεται τακτική λίπανση αν θέλουμε να πετύχουμε πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή κάθε χρόνο. Προτείνουμε βιολογική λίπανση με πλήρη βιολογικά λιπάσματα σε μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία σίδηρου και ψευδαργύρου. Πραγματοποιούμε μια λίπανση στις αρχές της άνοιξης, ενσωματώνοντας στο έδαφος το λίπασμα, μια λίπανση στις αρχές του καλοκαιριού και μια λίπανση με περισσότερο κάλιο το φθινόπωρο. Μια ικανοποιητική ποσότητα λιπάσματος για πορτοκαλιές είκοσι ετών, είναι 1-1,5 κιλό λίπασμα σε κάθε λίπανση.

 

Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε την πορτοκαλιά;

 

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Ο χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Σχετικά με τον τρόπο κλαδέματος της πορτοκαλιάς, εφαρμόζουμε κάθε χρόνο ελαφρύ κλάδεμα διατηρώντας την σε κυπελλοειδές σχήμα. Απομακρύνουμε εσωτερικά αδύνατους βλαστούς, λαίμαργους για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό, ενώ διατηρούμε την πορτοκαλιά μας σε ένα σταθερό ύψος. Επίσης, αφαιρούμε τις ποδιές (πλάγια βλάστηση σε χαμηλό ύψος) της πορτοκαλιάς που έχουν ασθενικούς βλαστούς και μικρή παραγωγή για να ενισχύσουμε τις πιο δυναμικές ποδιές. Μπορείτε να πιο αναλυτικά για κλάδεμα πορτοκαλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν τη λεμονιά;

 

Η πορτοκαλιά προσβάλλεται από αρκετά έντομα όπως ο ψευδόκοκκος ή βαμβακάδα, η μύγα της Μεσογείου, ο θρίπας, ο φυλλοκνίστης στις νεαρές πορτοκαλιές καθώς και από μυκητολογικές ασθένειες όπως η φυτόφθορα. Για την βιολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, ψεκάζουμε με χαλκό ενώ για τις εντομολογικές προσβολές, ψεκάζουμε προληπτικά με θερινό πολτό και σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων καλίου. Επίσης, μεγάλος κίνδυνος για τις πορτοκαλιές είναι ο ιός της τριστέτσα που πρόσφατα εμφανίστηκε και στη χώρα μας και προσβάλλει ιδιαίτερα πορτοκαλιές που είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενο νερατζιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.