Γιατί στραβώνουν τα αγγούρια;

Γιατί στραβώνουν τα αγγούρια

Όλοι γνωρίζουμε το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα του αγγουριού και ξέρουμε ότι τα αγγούρια συνήθως είναι ίσια.

Ορισμένες φορές, ωστόσο, θα παρατηρήσουμε τα αγγούρια στον κήπο μας να χάνουν το ίσιο σχήμα τους και να αρχίζουν τα στραβώνουν.

Το στράβωμα των αγγουριών μπορεί να συνοδεύεται και από υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών με αποτέλεσμα να μην είναι τραγανά και νόστιμα.

Ειδικά στις επαγγελματικές καλλιέργειες, το στράβωμα του αγγουριού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, καθώς μόνο τα ίσια αγγούρια είναι εμπορεύσιμα.

Ας δούμε λοιπόν γιατί τα αγγούρια δεν μεγαλώνουν κανονικά, ώστε να μπορέσουμε να τα καλλιεργήσουμε σωστά και να τα απολαμβάνουμε ίσια, νόστιμα και τραγανά.

Διαφήμιση

Σε ποιες αιτίες οφείλεται το στράβωμα στα αγγούρια;

Προβλήματα στην καλλιέργεια της αγγουριάς που σχετίζονται με το πότισμα, την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων και τη γονιμοποίηση των ανθέων έχουν ως αποτέλεσμα τα αγγούρια να μη γίνονται ίσια.

1. Τα αγγούρια στραβώνουν λόγω έλλειψης νερού ή συνθηκών ξηρασίας

Αν η καλλιέργεια του αγγουριού δεν δέχεται ικανοποιητικό πότισμα, ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, η απώλεια νερού έχει ως αποτέλεσμα τα αγγούρια να μη μεγαλώνουν κανονικά και να γίνονται στραβά.

Σε συνθήκες ξηρασίας ή σε απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, ο καρπός αγγουριού δεν εφοδιάζεται με κατάλληλες ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη και να στραβώνει.

ποτισμα με σταγονα
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το πότισμα με σταγόνες

2. Τα αγγούρια δεν αναπτύσσονται ομαλά λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων

H έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως ο φώσφορος και το κάλιο, όταν δε βάζουμε κατάλληλο λίπασμα, μπορεί να προκαλέσει κακό σχηματισμό των αγγουριών με αποτέλεσμα να μη γίνονται ίσια.

Αντίστοιχα αποτελέσματα μπορούν να παρουσιαστούν στην καλλιέργεια του αγγουριού όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα σε λιπάσματα αζώτου, όπως η αμμωνία και η ουρία.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

3. Τα αγγούρια έχουν στραβό σχήμα λόγω κακής γονιμοποίησης ανθέων

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες ή οι προσβολές από έντομα όπως ο θρίπας μπορεί να προκαλέσει ζημία στην ανθοφορία και στη γονιμοποίηση με αποτέλεσμα να έχουμε σχηματισμό στραβών αγγουριών.

Η καλλιέργεια αγγουριού κοντά σε λουλούδια καθώς και η χρήση κατάλληλων ποικιλιών αγγουριάς μπορεί να βελτιώσει την γονιμοποίηση των λουλουδιών και την παραγωγή ίσιων καρπών.

Αντιμετωπιση θριπα
Αντιμετώπιση του θρίπα στον κήπο

Κι ένα μυστικό για το στράβωμα των αγγουριών

Η κατάλληλη στήριξη και υποστύλωση φυτών αγγουριάς στον κήπο ώστε να έχουν κατακόρυφη ανάπτυξη συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης στραβών αγγουριών κατά την καλλιέργεια.

Στήριξη και υποστήλωση φυτών στον λαχανόκηπο
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ