εικόνα

Απήγανος, ένα αρωματικό φυτό με πολλές χρήσεις

Απήγανος φροντίδα

Απήγανος, ένα αρωματικό φυτό με πολλές χρήσεις

  • Ημερομηνία : 08/03/2018
  • • Κατηγορία: Βότανα

Ο απήγανος είναι ένα αειθαλές αρωματικό φυτό, ενδημικό της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής. Με ύψος 70-90 εκατοστά, ο απήγανος διαθέτει ποώδεις βλαστούς που γίνονται ξυλώδεις κοντά στη βάση και μακριά φύλλα που τέμνονται και θυμίζουν σχήμα κουταλιού ή σπαθιού. Το φύλλωμα του απήγανου έχει χρώμα γαλαζοπράσινο, ελαφρά δερματώδες, καλύπτεται από ένα λευκό χνούδι και όταν τριφτεί αναδίδει μια δυσάρεστη μυρωδιά. Ο απήγανος είναι ένα βότανο που έχει και καλλωπιστική χρήση, καθώς εμφανίζει ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι με συστάδες κίτρινων λουλουδιών.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί ο απήγανος και πώς πολλαπλασιάζεται;
 
Ο απήγανος αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε ποικίλης σύστασης εδάφη, ακόμα και σε ξηρά εδάφη, που παρουσιάζουν όμως καλή αποστράγγιση. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, ο απήγανος χρειάζεται φυτόχωμα γενικής χρήσης για να ευδοκιμήσει. Σχετικά με τη θέση φύτευσης, ο απήγανος προτιμά ηλιόλουστα σημεία και είναι ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι όμως σχετικά ευαίσθητο φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους δυνατούς βοριάδες. Ο απήγανος πολλαπλασιάζεται με σπόρο, καθώς και με μοσχεύματα που κόβουμε από την κορυφή του φυτού στα τέλη της άνοιξης.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα, λίπανση και κλάδεμα θέλει ο απήγανος;
 
Ο απήγανος αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φροντίδα, θα χρειαστεί συχνό πότισμα κατά τη μεταφύτευση καθώς και κατά την θερμή περίοδο καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση του απήγανου, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας βιολογικού λιπάσματος ή κοπριάς και κομπόστ, στις αρχές της άνοιξης, θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την ανθοφορία του. Ο απήγανος μπορεί να διαμορφωθεί σταδιακά με το κλάδεμα και να πάρει στρογγυλό σχήμα ή να γίνει στενόμακρος χαμηλός φράχτης. Διαφορετικά, κλαδεύουμε σχετικά αυστηρά τον απήγανο στις αρχές του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης.

 

Τι χρήσεις έχει ο απήγανος;
 
Ο απήγανος θεωρείται ότι έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες και γι’ αυτό μπορεί να τοποθετηθεί αποξηραμένος στις ντουλάπες για την αντιμετώπιση του σκώρου, ενώ έχει αναφερθεί επίσης ότι απωθεί τις γάτες όταν φυτευτεί στον κήπο ή σε γλάστρες. Από την αρχαιότητα, ο απήγανος πίστευαν ότι έχει «μαγικές» ιδιότητες, φέρνει καλοτυχία στο σπίτι, διώχνει τη γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι. Ο απήγανος όταν καταναλωθεί φρέσκος περιέχει έλαια, πολύ βλαβερά για τα τα νεφρά και το συκώτι. Κατά το παρελθόν, οι μαίες χρησιμοποιούσαν τον απήγανο στις έγκυες γυναίκες για άμβλωση, καθώς ο απήγανος προκαλούσε σύσπαση της μήτρας, έμμηνο ρύση και αποβολή. Βέβαια, στις μέρες μας, μία τέτοια χρήση του απήγανου, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

 

Κι ένα μυστικό για τον απήγανο
 
Η μορφή του φύλλου του απήγανου αποτέλεσε τη βάση για το σχεδιασμό των σπαθιών στα χαρτιά της τράπουλας.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια και φροντίδα κι άλλων αρωματικών φυτών όπως μέντα, δίκταμο, δεντρολίβανο, αψιθιά και λεβάντα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.