Τι προσφέρει το κλάδεμα στα φυτά

τι προσφερει το κλαδεμα στα φυτα

Γιατί είναι σημαντικό να κλαδεύουμε τα φυτά κάθε χρόνο;

Το κλάδεμα είναι η διαδικασία της επιλεκτικής αφαίρεσης τμημάτων ενός φυτού, όπως κλαδιά, ξεραμένοι βλαστοί, μπούμπουκια ή ώριμα λουλούδια και μέρος των ριζών.

Η εφαρμογή του κλαδέματος είναι ευεργετική για τα καρποφόρα δέντρα και τους θάμνους, καθώς επίσης για τα καλλωπιστικά φυτά, τα αρωματικά φυτά, ακόμα και σε καλλιέργειες κηπευτικών.

Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιεργητικές εργασίες για να φροντίσουμε τα φυτά στον κήπο και στο μπαλκόνι μας, καθώς βοηθά στην ανανέωση, στην ανάπτυξη, στην ανθοφορία και στην καρποφορία των φυτών, ενώ παράλληλα συντελεί να τα διατηρήσουμε υγιή και με ζωηρή βλάστηση.

Όταν δεν κλαδεύουμε τα φυτά και τα αφήνουμε να αναπτυχθούν χωρίς περιορισμό, μπορεί να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με τον σωστό αερισμό και την υγεία των φυτών, τη μείωση της απόδοσης και τη συνολική υποβάθμισή τους.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά γιατί κλαδεύουμε τα φυτά και ποια είναι η σημασία του κλαδέματος για την καλύτερη φροντίδα των φυτών του κήπου και του μπαλκονιού μας.

Διαφήμιση

Γιατί κλαδεύουμε τα φυτά;

Στο δάσος, τα δέντρα είναι ελεύθερα να αναπτυχθούν με τους δικούς τους όρους. Το ίδιο ισχύει για τους θάμνους και τα λουλούδια που αναπτύσσονται αυτοφυή στη φύση.

Καθώς αναπτύσσονται και δημιουργούν φυσικά τοπία, μπορεί να γίνουν πολύ πυκνά και να αναπτυχθούν όσο θέλουν χωρίς περιορισμούς.

Όταν μεγαλώσουν υπερβολικά, κάποια κλαδιά σπάνε και πέφτουν ή μέρος των φυτών καταστρέφεται και χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να αναπτυχθεί ξανά με φυσικό τρόπο.

Στην κηπουρική, προσπαθούμε να περιορίσουμε αυτές τις διαδικασίες, ώστε να διατηρήσουμε τα φυτά στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αφενός να έχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου και αφαιτέρου να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία περισσότερων λουλουδιών και καρπών.

Στα καρποφόρα δέντρα για παράδειγμα, το κλάδεμα είναι σημαντικό καθώς θέλουμε να ενισχύσουμε την παραγωγή ποιοτικών φρούτων ενός δέντρου. Με αυτή την παρέμβαση, περιορίζουμε την ανάπτυξη των κλαδιών και διατηρούμε το δέντρο υγιές για να μας δώσει καλύτερη παραγωγή.

Σε καλλωπιστικά φυτά και θάμνους, διατηρούμε το επιθυμητό σχήμα που αναδεικνύει καλύτερα το φυτό, ώστε να έχει ζωηρή βλάστηση και να μας δώσει περισσότερα λουλούδια.

κλαδεμα φυτα λουλουδια σε γλαστρα
Πότε κλαδεύουμε φυτά και λουλούδια σε γλάστρα;

Τι προσφέρει το κλάδεμα στα φυτά;

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο στη φροντίδα των φυτών, καθώς θέτει τις βάσεις για να έχουμε δυνατά και όμορφα φυτά με πλούσια ανθοφορία και πολλούς καρπούς.

1. Το κλάδεμα βοηθάει να διατηρήσουμε τα φυτά υγιή

Με το σωστό κλάδεμα των φυτών, αφαιρούμε άρρωστα κλαδιά που έχουν προσβληθεί από ασθένειες και τα απομακρύνουμε καθώς αποτελούν πηγές προσβολών.

Επίσης, κλαδεύοντας τα φυτά, επιτυγχάνουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό, κάτι που συντελεί σε μείωση του κινδύνου προσβολής από ασθένειες.

2. Το κλάδεμα τονώνει την ανάπτυξη των φυτών και τα ανανεώνει

Κλαδεύοντας τα φυτά κάθε χρόνο, βοηθάμε στην ανάπτυξη νέας ζωηρής ετήσιας βλάστησης, ακόμα και στα πιο γερασμένα φυτά του κήπου μας.

Ιδιαίτερα, η ανανέωση των φυτών μέσω του κλαδέματος είναι εξαιρετικά σημαντική σε περιπτώσεις σπασίματος κλαδιών λόγω χιονιού και έντονου ανέμου καθώς και σε φυτά που κάηκαν από πυρκαγιά.

3. Το κλάδεμα ισορροπεί τις λειτουργίες της βλάστησης και της ανθοφορίας

Το κλάδεμα βοηθά στην εξισορρόπηση των βασικών ανταγωνιστικών λειτουργιών των φυτών, δηλαδή της δημιουργίας νέων βλαστών με την λειτουργία του σχηματισμού λουλουδιών.

Αν κάνουμε πιο έντονο κλάδεμα στα φυτά, θα έχουμε πιο ζωηρή βλάστηση αλλά πιο μειωμένη ανθοφορία, ενώ αν κλαδέψουμε πιο ήπια, θα έχουμε πιο αδύνατη βλάστηση και πλουσιότερη ανθοφορία.

κλαδεμα τριανταφυλλιας
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς (+video)

4. Το κλάδεμα αυξάνει την παραγωγή φρούτων και καρπών

Τα οπωροφόρα δέντρα χρειάζονται βοήθεια για να μας δώσουν περισσότερους και πιο ποιοτικούς καρπούς.

Με το κλάδεμα δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν τα δέντρα και τα βοηθάμε να δέχονται περισσότερο φως και να έχουν καλύτερο αερισμό.

Επιπλέον, αφαιρώντας τα περιττά κλαδιά, μειώνουμε των ανταγωνισμό για θρεπτικά στοιχεία που οδηγεί στο να μας δώσουν πιο γευστικούς καρπούς.

5. Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε το σχήμα των φυτών και ομορφαίνουμε το τοπίο

Με το κλάδεμα, πετυχαίνουμε την κατάλληλη διαμόρφωση του σχήματος των φυτών, κάτι πολύ σημαντικό σε καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων.

Και στην αρχιτεκτονική τοπίου, με το κλάδεμα διατηρούμε το επιθυμητό σχήμα, ύψος και μέγεθος των φυτών, ώστε να έχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Διαφήμιση

Ποια εποχή κλαδεύουμε τα φυτά;

Μέσα στον χειμώνα, κλαδεύουμε τα φυλλοβόλα δέντρα και φυτά που βρίσκονται σε λήθαργο, καθώς ρίχνουν τα φύλλα τους την εποχή του φθινοπώρου.

Τα αειθαλή φυτά δεν χάνουν τα φύλλα τους και κλαδεύονται στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων
Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα (+video)

Ποια εργαλεία και υλικά χρησιμοποιούμε για το κλάδεμα των φυτών

Για το κλάδεμα των φυτών, χρησιμοποιούμε κατάλληλα εργαλεία κλαδέματος, όπως κλαδευτήρι και πριόνι καθώς και κονταροψάλιδο και κονταροπρίονο για ψηλότερα κλαδιά.

Επίσης, για το κλάδεμα θα χρειαστούμε τα κατάλληλα γάντια, καθώς και πάστα κλαδέματος για την επούλωση και προστασίας των πληγών που κάναμε με το κλάδεμα.

παστα κλαδεματος και εμβολιασμου δεντρων
Τι είναι η πάστα κλαδέματος και εμβολιασμού δέντρων

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα των φυτών

Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε τα φυτά τις βροχερές μέρες ενώ φροντίζουμε μετά το κλάδεμα να ψεκάζουμε τα φυτά με σκεύασμα χαλκού για προστασία από ασθένειες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *