εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια βερικοκιάς

Καλλιέργεια βερικοκιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια βερικοκιάς

H βερικοκιά είναι φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται εκτεταμένα στη χώρα μας, είτε μεμονωμένα από ερασιτέχνες κηπουρούς είτε από επαγγελματίες καλλιεργητές. Το βερίκοκο είναι αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού που τρώγεται φρέσκο, αποξηραμένο αλλά και σε κομπόστα. Δημοφιλείς και αξιόλογες ποικιλίες βερικοκιάς, είναι οι πρώιμες ποικιλίες Μπεμπέκου, Διαμαντοπούλου και Aurora, η υπερπρώιμη Τίρυνθας, καθώς και η οψιμότερη Harcot.
 
Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια της βερικοκιάς;
 
Η βερικοκιά ευδοκιμεί σε ηλιοφανείς περιοχές με σχετικά κρύο χειμώνα, καθώς αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Σε ζεστές περιοχές με ήπιο χειμώνα, η ανθοφορία της βερικοκιάς παρουσιάζει προβλήματα, όπως επίσης σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή υγρασία και βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης. Σχετικά με το κατάλληλο έδαφος, η βερικοκιά καλλιεργείται σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση, ενώ αντίθετα παρουσιάζει προβλήματα σε ξερά αμμώδη εδάφη καθώς και σε παραθαλάσσια μέρη με υψηλή αλατότητα.
 
Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η βερυκοκιά;
 
Η βερικοκιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα σε νερό ειδικά όταν αναπτύσσεται σε σχετικά ζεστές περιοχές. Τα ποτίσματα της βερικοκιάς πρέπει να είναι πλούσια, ειδικά την περόδο του καλοκαιριού, καθώς διαθέτει πλούσιο φύλλωμα και παράγει πολλούς καρπούς. Το πότισμα της βερικοκιάς θα πρέπει να συνεχίζεται και μετά την συγκομιδή των καρπών, γιατί αλλιώς η βερικοκιά παρουσιάζει εξάντληση και γίνεται ευαίσθητη σε μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.
 
Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η βερικοκιά;
 
Η βερικοκιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να εξασφαλίσουμε ικανοpοιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κοπριά και κομπόστ Φεβρουάριο-Μάρτιο, ενώ μπορεί να γίνει μια συμπληρωματική λίπανση με κάλιο, αρχές Μαΐου για να βοηθήσει στην αύξηση του μεγέθους και στην ωρίμανση των καρπών. Επίσης, η βερικοκιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη βορίου που εμφανίζεται με μαύρισμα και φελλοποίηση στο εσωτερικό των καρπών. Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη βορίου, γίνεται διαφυλλικός ψεκασμός της βερικοκιάς με κατάλληλο υγρό λίπασμα βορίου.
 
Πότε και πώς κλαδεύουμε τη βερικοκιά;
 
Η κατάλληλη εποχή κλαδέματος της βερικοκιάς είναι από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται και την ποικιλία της βερικοκιάς. Το κλάδεμα της βερικοκιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης της βερικοκιάς αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δέντρο, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αφαιρούμε των παλαιότερους και ξερούς κλάδους και συντέμνουμε κλάδους που λυγίζουν προς το έδαφος και αυτούς που ξεφεύγουν πολύ ψηλά.
 
Τι άλλη ανάγκη φροντίδας έχει η καλλιέργεια της βερικοκιάς;
 
Η βερικοκιά συνήθως παράγει μεγαλύτερη ποσότητα καρπών από αυτή που μπορεί να θρέψει. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, πέραν της πρόσθετης λίπανσης, πραγματοποιούμε αραίωμα των καρπών που συντελεί στο σχηματισμό καρπών μεγαλύτερου μεγέθους, καθώς και στην πρωίμιση της παραγωγής. Η αραίωση στις βερικοκιές γίνεται όταν αρχίζει να σκληραίνει ο πυρήνας του καρπού, περίπου 1,5-2 μήνες μετά την άνθιση. Αραιώνουμε με το χέρι απομακρύνοντας τους μικρότερους καρπούς της βερικοκιάς έτσι ώστε οι απόσταση μεταξύ των καρπών να είναι γύρω στα 5 εκατοστά.
 
Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της βερικοκιάς
 
Η βερικοκιά προσβάλλεται από τα έντομα της ανάρσια και της καρπόκαψας, με αποτέλεσμα οι προσβεβλημένοι καρποί σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλοι για φάγωμα. Για να τα αντιμετωπίσουμε, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Τσιλώνη Σιμέλα Ιανουάριος 18, 2018

Εχω απο κουκούτσι βερυκοκια σε γλάστρα,την εχω μεταφέρει αφου μεγάλωσε σε μεγαλήτερη,εδω και 5 χρόνια δεν εχει δωσει καρπό,όμως την κλαδεύω συχνά ασχέτος εποχής για να μήν ψηλώσει,τι με συμβουλεύετε,ευχαριστώ

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιανουάριος 20, 2018

  Η καλλιέργεια της βερικοκιάς είναι αρκετά δύσκολη σε γλάστρα. Καταρχήν θα πρέπει να έχεις μια μεγάλη γλάστρα και κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει να εμβολιάσεις το δεντράκι σου σε επιθυμητή ποικιλία βερικοκιάς καθώς το δεντράκι που έχεις ακόμη και αν κάνει βερίκοκα δεν θα είναι ίδια με το βερίκοκο από το κουκούτσι που φύτεψες. Σχετικά με το αυστηρό κλάδεμα που κάνεις στην βερικοκιά για να παραμείνει σε χαμηλό ύψος, δεν βοηθά στην καρποφορία του, καθώς το ενθαρρύνεις στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης.

  Σχολιάστε
   σχολιαστής
   Χρηστάκης Χάρης Φεβρουάριος 9, 2018

   Όσες φορές προσπάθησα να αντιμετωπίσω το σκουλήκι του καρπού με βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη,
   το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Πώς και σε ποια στάδια πρέπει να εφαρμόζονται τα παραπάνω για να είναι αποτελεσματικά;
   Ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας μεταδίδετε!

   Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Φεβρουάριος 10, 2018

    Χάρη, για την αντιμετώπιση της ανάρσια που προσβάλλει τα βερίκοκα, απαιτείται ο ψεκασμός με φυσική πυρεθρίνη και βάκιλο. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται κάθε δεκαπέντε μέρες από το στάδιο της πτώσης των πετάλων του άνθους της βερικοκιάς μέχρι λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προσβληθούν.

    Σχολιάστε
σχολιαστής
Μακης Θεοδωρουλης Απρίλιος 13, 2018

Έχω 2-3 δένδρα κοντά σε θάλασσα, 200μ περίπου από την παραλία .Τα περισσότερα έχουν «καεί» ξαφνικά, από την μια μέρα στην άλλη. Πιθανόν να είναι η ποιότητα του εδάφους (πχ αλατότητα) πως μπορώ να το αντιμετωπίσω.
Ευχαριστώ

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 14, 2018

  Μάκη καλημέρα. Δεν μας αναφέρεις στην ερώτηση σου τι δέντρα έχεις. Πάντως η επιλογή φυτών για παραθαλάσσια μέρη δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στην έντονη ηλιοφάνεια, στους ανέμους και στην εδαφική αλατότητα. Για δέντρα, πολύ καλή επιλογή είναι η ακακία, η μουριά, το αρμυρίκι και η αλβίζια για να φυτέψεις κοντά στη θάλασσα. Από καλλωπιστικούς θάμνους, θα σου πρότεινα να φυτέψεις φωτίνια, ελαίαγνο, πικροδάφνη, βιβούρνο, αγγελική, πυξάρι, λιγούστρο, γεράνια και λαντάνες.

  Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *