Προστασία σταφυλιών από πουλιά και σφήκες

Κάθε χρόνο στο αμπέλι ή στην κρεβατίνα μας, οι σφήκες και τα πουλιά απειλούν τα ζουμερά σταφύλια μας μόλις αρχίζουν να ωριμάζουν και γλυκαίνουν. Ειδικά οι σφήκες κάνουν μεγάλη ζημιά στις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα πουλιά κάνουν επίθεση κατά σμήνη στα αμπέλια για να τραφούν με τις ώριμες ράγες των σταφυλιών.

1. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τις σφήκες στα σταφύλια;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατεύσουμε τα σταφύλια μας, στο αμπέλι ή στην κρεβατίνα, από τις σφήκες με διαφορετικούς βαθμούς ευκολίας και αποτελεσματικότητας. Ανάλογα τις συνθήκες, επιλέγουμε πως θα δράσουμε.

 • Ερευνούμε αν υπάρχουν κοντά σφηκοφωλιές και με προσοχή, έχοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις, καίμε με φωτιά τις φωλιές των σφηκών.
 • Δημιουργούμε αυτοσχέδιες παγίδες προσέλκυσης με πλαστικά μπουκάλια όπου ανοίγουμε τρύπες και βάζουμε πορτοκαλάδα ή μπύρα που προσελκύει τις σφήκες.
 • Προμηθευόμαστε ειδικές πλαστικές παγίδες σφηκών, από γεωπονικά καταστήματα που τις γεμίζουμε με νερό και προσθέτουμε ειδικό ελκυστικό τροφής για τις σφήκες.
 • Προμηθευόμαστε διχτυωτές σακούλες διαστάσεων 30 επί 40 εκατοστών, με ειδικό κορδονάκι για εύκολο κλείσιμο, για να χωράνε τα σταφύλια, να αερίζονται, να αναπτύσσονται και να ωριμάζουν κανονικά.
Διαφήμιση

2. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα σταφύλια μας από τα πουλιά;

Παρακάτω σας παραθέτουμε διαφόρους τρόπους για να προστατεύσουμε τα σταφύλια μας, στο αμπέλι ή στην κρεβατίνα από τα πουλιά:

 • Χρησιμοποιούμε καθρεπτάκια ή ψηφιακούς δίσκους cd για να απωθήσουμε τα πουλιά, ειδικά τις μέρες που παρουσιάζουν έντονη ηλιοφάνεια.
 • Χρησιμοποιούμε ειδικές γυαλιστερές ταινίες, σε ασημί, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα που κινούνται με το παραμικρό φύσημα του ανέμου και παράλληλα αντανακλούν τις ηλιακές ακτίνες. Τοποθετούνται κατά μήκος των γραμμών καλλιέργειας του αμπελιού αλλά και και περιμετρικά. Σε κρεβατίνες,πρέπει να τυλίξουμε περιμετρικά το φύλλωμα της.
 • Απλώνουμε ειδικά πλαστικά δίχτυα που απλώνονται πάνω από τη καλλιέργεια είτε με κάλυψη ολόκληρης της σειράς καλλιέργειας, είτε με απευθείας κάλυψη του φυτού. Αν και είναι αρκετά δαπανηρή μέθοδος, εφαρμόζεται σε εκλεκτές καλλιέργειες οινοπαραγωγής.
 • Προμηθευόμαστε τις διχτυωτές σακούλες διαστάσεων 30 επί 40 εκατοστών, και καλύπτουμε τα σταφύλια όπως αναφέραμε παραπάνω και για την προστασία από τις σφήκες. Βέβαια, η μέθοδος αυτή είναι πιο κατάλληλη για επιτραπέζιες ποικιλίες σε κρεβατίνες όπου έχουμε περιορισμένο αριθμό σταφυλιών.

3. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση των πουλιών

Για την αντιμετώπιση των πουλιών, κάνουμε χρήση απωθητικών μηχανισμών που δημιουργούν κρότο σαν μικρά κανονάκια ή ηλεκτρονικές ηχητικές συσκευές ήχου που είναι λιγότερο ενοχλητικές και χρησιμοποιούνται καλύτερα κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

 1. ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
  31/08/2019

  Το καλύτερο μέτρο για αντινετώπιση των σπουργιτιων στο αμπέλι είναι οι νάυλον κορδέλες. Δοκιμασμένο με 100% επιτυχία
  Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Ανδρέα. Πολύ χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου για την αντιμετώπιση των σπουριτιών. Θα το δοκιμάσουμε. Σε ευχαριστούμε πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *