Γιατί ξεραίνονται οι άκρες των φύλλων;

Γιατι ξεραινονται οι ακρες των φυλλων

Τι θέλει να μας πει ένα φυτό όταν οι άκρες των φύλλων του γίνονται καφέ και χάνουν το πράσινο χρώμα τους;

Η ξήρανση στις άκρες των φύλλων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε φυτά εσωτερικού χώρου που διατηρούμε μέσα στο σπίτι και καλλωπιστικά φυτά που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα.

Οι καφέ άκρες στα φύλλα σταδιακά επεκτείνονται και καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια του φύλλου.

Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε έγκαιρα την αιτία που προκαλεί τις ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του προβλήματος και να προστατέψουμε τα φυτά.

Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί για τα φυτά μας, η ξήρανση στις άκρες των φύλλων εμποδίζει αρκετές φυσιολογικές λειτουργίες του φυτού. Αν προχωρήσει περισσότερο, μπορεί να δούμε τα φύλλα να πέφτουν ή ακόμα και το φυτό να ξεραίνεται.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι αιτίες που ξεραίνονται οι άκρες τα φύλλα των φυτών και πώς να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, ώστε να απολαμβάνουμε όμορφα και υγιή φυτά μέσα στο σπίτι, στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

Ποιες αιτίες ξεραίνουν τις άκρες των φύλλων και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Οι βασικοί λόγοι που παρατηρούμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων είναι το ακανόνιστο πότισμα και η έλλειψη υγρασίας.

Η κακή ποιότητα νερού, η συσσώρευση αλάτων και η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος είναι μερικοί ακόμη παράγοντες που κάνουν τις άκρες των φύλλων να γίνονται καφέ.

Παρόλο που δε μπορούμε να αναστρέψουμε τις άκρες των φύλλων που έχουν γίνει καφέ και να τις επαναφέρουμε στο υγιές πράσινο χρώμα τους, με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το πρόβλημα θα σταματήσει να επεκτείνεται και η νέα βλάστηση θα είναι υγιής με καταπράσινο χρώμα.

1. Τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες λόγω μειωμένου ποτίσματος

Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο για την φωτοσύνθεση και την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά. Πολύ συχνά, η σταδιακή έλλειψη νερού και εδαφικής υγρασίας στις γλάστρες των φυτών εκδηλώνεται με ξήρανση στις άκρες.

Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ξήρανσης στις άκρες, φροντίζουμε να κάνουμε τακτικό πότισμα σύμφωνα με τις ανάγκες των φυτών καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν.

Ιδιαίτερα τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα, φροντίζοντας να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόλις στεγνώνει το χώμα στο έδαφος και στις γλάστρες.

Σωστό πότισμα
10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

2. Οι άκρες των φύλλων γίνονται καφέ λόγω έλλειψης ατμοσφαιρικής υγρασίας

Όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, το ξηρό περιβάλλον και η μειωμένη ατμοσφαιρική υγρασία σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, μπορεί να προκαλέσει ξήρανση στις άκρες των φυτών.

Για να διορθώσουμε την κατάσταση ξηρασίας, διαβρέχουμε το φύλλωμα των φυτών με απεσταγμένο νερό, κάθε 2-3 μέρες, για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό σχετικής υγρασίας στο χώρο μας.

3. Τα φύλλα ξεραίνονται στις άκρες λόγω υπερβολικής λίπανσης

Το λίπασμα αποτελεί την τροφή των φυτών, ωστόσο η προσθήκη μεγάλης ποσότητας λιπάσματος αζώτου μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στα φυτά.

Ως πρώτο σύμπτωμα, το φυτό εμφανίζει ξήρανση στις άκρες των φύλλων που μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη πτώση φύλλων μέχρι και ολική ξήρανση φυτών.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

4. Τα φύλλα γίνονται καφέ στις άκρες λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών

H έλλειψη συγκεκριμένων θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος ή στο χώμα της γλάστρας, όπως το κάλιο και το βόριο, μπορεί να προκαλέσει χαρακτηριστικές ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων των καλλωπιστικών φυτών αλλά και των καρποφόρων δέντρων.

Για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στα φυτά, προσθέτουμε στο έδαφος το κατάλληλο λίπασμα ή ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με ειδικό διαφυλλικό λίπασμα για ταχύτερη απορρόφηση.

5. Οι άκρες των φύλλων γίνονται καφέ λόγω συσσώρευσης αλάτων

Ορισμένα φυτά είναι ευαίσθητα στα άλατα που συσσωρεύονται με το νερό του ποτίσματος.

Οι άκρες των φύλλων των φυτών, ειδικά όταν είναι νεαρά, μπορεί να εμφανίσουν ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων όταν ποτίζουμε με νερό από τη βρύση που έχει υψηλή περιεκτικότητα αλάτων.

Το νερό της βροχής και το απιονισμένο νερό από συσκευές όπως ο αφυγραντήρας και το στεγνωτήριο, δεν περιέχουν άλατα και αποτελούν ιδανική επιλογή για το πότισμα των φυτών μας.

Νερό βροχής σε φύλλα
Βρόχινο νερό για πότισμα στα φυτά και στον κήπο

Κι ένα μυστικό για τις άκρες των φύλλων που ξεραίνονται

Αν οι άκρες των φύλλων στα φυτά μας έχουν έντονες ξηράνσεις, μπορούμε να τις κόψουμε με ένα ψαλίδι προσέχοντας να μην τραυματίσουμε το φυτό.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. Marina Anastasiou
  29/03/2023

  Καλησπερα εγω παρατηρω το ΄ιδιο προβλημα στο γκαζον μου, εχω αυτοματο ποτισμα κανονικα και το ποτιζω τους καλοκαιρινους μηνες 3 φορες την ημερα, κάνω κάτι λάθος;

  • Καλύτερα να ποτίζεις μία φορά τη μέρα, κατά τα ξημερώματα για να είναι στεγνό κατά τη διάρκεια της μέρας.

 2. Doxaa
  03/03/2023

  Έχω μια μπουκαρνεα η οποία απ τη στιγμη που την πήρα και τη μεταφύτευσα ξεραίνονται συνέχεια οι ακρες .όλες οι ακρες της! Τος καθαρίζω με ψαλίδι και μετά απο δυο τρεις μέρας αρχίζουν πάλι το ίδιο.για τν ακρίβεια δν μένει απλα στην άκρη,αλλά προχωράει σχεδόν σε όλο το φύλλο! εχω δοκιμάσει να βρεξω και τ φύλλα αλλά τπτ τι μπορεί να φταιει!;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *