εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για το φασκόμηλο

mistikakipou-michaliskoulieris-faskomilo

Συμβουλές φροντίδας για το φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι πολυετής, αρωματικός, ημιξυλώδης θάµνος της Μεσογείου, μέτριου ρυθμού ανάπτυξης που φθάνει σε ύψος 30-60 εκατοστά. Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι επιμήκη και παχιά, λευκοπράσινα, αν και υπάρχουν και ποικιλίες με πράσινα ή μπλε φύλλα. Τα άνθη του είναι μωβ χρώματος, ανθίζουν από το Μάιο ως τον Ιούνιο και είναι πολύ αρωματικά. Το φασκόμηλο θα το συναντήσουμε αυτοφύές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αν και είναι αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών να φυτεύεται σε βραχόκηπους ή σε γλάστρες στις αυλές και στα μπαλκόνια.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το φασκόμηλο;

 

Το φασκόμηλο αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, ακόμη και σε ξερά και άγονα, αν και προτιµά τα αμμώδη, ασβεστούχα µε πολύ καλή αποστράγγιση που ζεσταίνονται νωρίς την άνοιξη. Ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές και προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις. Αν φυτέψετε το φασκόμηλο σε γλάστρα φροντίστε να βάλετε χαλίκια στη βάση της, για να στραγγίζει καλύτερα και να την τοποθετήσετε σε μέρος με ανατολική έκθεση για να εξασφαλίσει την πρωινή ηλιοφάνεια.

 

Τι πότισμα, τι λίπανση και τι κλάδεμα θέλει το φασκόμηλο;

 

Το φασκόμηλο έχει μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο ζωής του, μετά τη μεταφύτευση, θα απαιτηθούν μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί αραιότερα ποτίσματα, άνοιξη και φθινόπωρο, αλλά συχνότερα την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη. Όσον αφορά τη λίπανση, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, είναι ενδεδειγμένη για να έχει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία, και επανάληψη άλλη μια φορά μετά το κλάδεμα του. Το φασκόμηλο κλαδεύεται αυστηρά μετά το τέλος της ανθοφορίας του, αρχές φθινοπώρου. Το φασκόμηλο πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με διαίρεση των ριζών και με μοσχεύματα.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει το φασκόμηλο;

 

Το φασκόμηλο χρησιμοποείται ως αφέψημα και ως καρύκευμα στην κουζίνα. Tα φύλλα και τα άνθη του φασκόμηλου δίνουν αιθέριο έλαιο που έχει ευρεία χρήση στην αρωµατοποιία, στη φαρµακοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων. Ειδικά για τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες ενώ χρησιμοποιείται και κατά των νευραλγιών. Χρησιμοποιείται στη θεραπευτική με τη μορφή αφεψήματος εναντίον της νυχτερινής εφίδρωσης για τους νευρασθενείς. Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος, λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του, εναντίον της φαρυγγίτιδας και της ουλίτιδας.

 

Κι ένα μυστικό για το φασκόμηλο

 
Το φασκόμηλο είναι από τα πλέον εντομοαπωθητικά φυτά μαζί με τη λεβάντα και το βασιλικό. Βάλτε ένα φυτό στο μπαλκόνι σας για να διώχνει κουνούπια και μύγες. Βάλτε ανθισμένα κλαδιά φασκόμηλου για να διώχνουν το σκώρο από τις ντουλάπες καθώς και διάφορα έντομα από τα αποθηκευμένα τρόφιμα (νωπά ή ξηρά) στα ντουλάπια της κουζίνας. Ακόμη και σήμερα στα χωριά, βάζουν αγριοφασκομηλιές στις αποθηκευμένες πατάτες που διατηρούν για να μην τις προσβάλει το σκουλήκι και σαπίσουν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.