Αλπίνια, ένα τροπικό φυτό με λουλούδια που μοιάζουν με κοχύλια

Αλπίνια, εντυπωσιακό φυτό με λουλούδια σαν κοχύλια

Η αλπίνια είναι ένα πανέμορφο φυτό που ανθίζει την περίοδο του καλοκαιριού με υπέροχα μικρά αρωματικά άνθη. Ξεχωρίζει για τα εξωτικά μακρόστενα γυαλιστερά φύλλα της, χρώματος πράσινου ή κιτρινοπράσινου, και τα εντυπωσιακά λουλούδια της σε κόκκινο, ροζ ή λευκό χρώμα που θυμίζουν μικρά κοχύλια.

Με καταγωγή από την ανατολική Ασία, η αλπίνια ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πιπερόριζα, το γνωστό τζίντζερ, και μπορεί να φυτευτεί τόσο σε κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αξιοποιηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Η αλπίνια έχει έντονη ανάπτυξη και σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα τρία μέτρα, ενώ μέσα στο σπίτι η ανάπτυξή της δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η αλπίνια;

Η αλπίνια αναπτύσσεται καλύτερα σε γόνιμο, δροσερό έδαφος που να συγκρατεί αρκετή υγρασία. Χρειάζεται ημισκιερά μέρη για να ευδοκιμήσει, καθώς σε σημεία με έντονο συνεχή ήλιο δημιουργούνται εγκαύματα στο φύλλωμα της.

Ως τροπικό φυτό, η αλπίνια είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς ανέμους. Για να έχει καλή ανάπτυξη και ζωηρό φύλλωμα, η αλπίνια θέλει θερμοκρασίες τουλάχιστον 20°C και υψηλή σχετική υγρασία.

Για να την φυτέψουμε σε γλάστρα σε μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με δυτική ή ανατολική έκθεση, ενώ μέσα στο σπίτι την τοποθετούμε σε φωτεινή θέση αποφεύγοντας τις απευθείας ακτίνες του ήλιου.

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση η αλπίνια;

H αλπίνια χρειάζεται συχνά ποτίσματα που της εξασφαλίζουν την απαραίτητη εδαφική υγρασία για να ευδοκιμήσει. Ποτίζουμε 2 φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς σε ξηρό περιβάλλον μπορεί να παρουσιάσει ένα καφέ χρώμα στις άκρες των φύλλων της.

Η αλπίνια έχει ανάγκη από συχνή λίπανση για να εξασφαλίσουμε υγιές καταπράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. Στις αρχές της άνοιξης, του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Αποφεύγουμε τη λίπανση κατά τη περίοδο του Αυγούστου, λόγω υψηλών θερμοκρασιών που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην αλπίνια.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αλπίνιας;

Το κλάδεμα της αλπίνιας είναι απαραίτητο κάθε χρόνο για να ελέγξουμε το μέγεθος του φυτού και να διατηρήσουμε συμπαγές το φύλλωμα του. Κατά το κλάδεμα, απομακρύνουμε ξερά και κιτρινισμένα φύλλα από τη βάση τους για να ανανεώσουμε το φυτό και να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά αλπίνιας με σπόρο ή με διαίρεση ριζωμάτων. Ο πολλαπλασιασμός της αλπίνιας με σπόρο είναι σχετικά χρονοβόρα διαδικασία, για τον λόγο αυτό προτιμάμε να την πολλαπλασιάζουμε μέσα στην άνοιξη με την μέθοδο της διαίρεσης των ριζωμάτων. Για να το πετύχουμε, χωρίζουμε τα ριζώματα της αλπίνιας που φέρουν βλαστούς και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου. Διατηρούμε τα ριζώματα της αλπίνιας μέσα στις γλάστρες σε σκιερό περιβάλλον για αρκετές βδομάδες μέχρι να τα μεταφυτεύσουμε στην οριστική τους θέση.

4. Κι ένα μυστικό για τη φροντίδα της αλπίνιας

Η αλπίνια θεωρείται αρκετά ανθεκτικό φυτό, καθώς δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα προσβολών από μυκητολογικές ασθένειες και έντομα. Για την αντιμετώπιση του κόκκινου τετράνυχου που προσβάλλει το φύλλωμα της, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *