εικόνα

Η φύτευση του αβοκάντο

Φύτευση αβοκάντο

Η φύτευση του αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό και επομένως η καλλιέργειά του περιορίζεται σε περιοχές που δεν επικρατούν πολύ ψυχροί χειμώνες. Αποτελεί προωθούμενη καλλιέργεια καθώς αποδίδει στον παραγωγό ένα σχετικά ικανοποιητικό εισόδημα.

 

Τι έδαφος χρειάζεται το αβοκάντο
 
Αναπτύσσεται σε πολύ ελαφρά αμμώδη έως μέσης σύστασης αργιλλοπηλώδη εδάφη, που πρέπει να είναι βαθιά, γόνιμα και να στραγγίζουν καλά. Εδάφη με όξινη έως ουδέτερη αντίδραση, δηλαδή με Ph = 7 και με χαμηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο, είναι κατάλληλα. Παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στην υπερβολική υγρασία και τα άλατα.

 

Προετοιμασία εδάφους για φύτευση αβοκάντο
 
Το έδαφος που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση μιας φυτείας αβοκάντο δέχεται, πριν τη φύτευση, μια άροση σε βάθος 30 εκατοστών για την καταστροφή των πολυετών ζιζανίων και για την αφρατοποίηση του εδάφους, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων. Αν η εξεύρεση κοπριάς είναι εύκολη, τότε ενδείκνυται η προσθήκη 2-3 τόνων το στρέμμα για να αυξηθεί η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία.

 

Οδηγίες φύτευσης αβοκάντο
 
Για την φύτευση θα πρέπει να προμηθευτείτε δενδρύλλια εμβολιασμένα σε σπορόφυτα. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι οι Haas, Fuerte και Ertinger. Η πιο κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι αρχές άνοιξης και εναλλακτικά αρχές φθινοπώρου. Οι αποστάσεις φύτευσης αρχικά συστήνεται να είναι ανάλογα και με τη γονιμότητα του εδάφους, το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο και τη ζωηρότητα της χρησιμοποιούμενης ποικιλίας. Συνήθεις αποστάσεις φύτευσης σε μορφή ορθογώνιου 5m x 6m. Πριν τη φύτευση των δενδρυλλίων, γίνεται η επισήμανση των θέσεων φύτευσης, η διάνοιξη των λάκκων (45εκ x 45εκ) και ακολουθεί η φύτευσή τους. Κατά την φύτευση των δενδρυλλίων φροντίζουμε να φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο και το επιφανειακό χώμα να πέφτει στη βάση του ριζικού συστήματος. Κατά τη φύτευση επίσης, γίνεται και η τοποθέτηση των πασάλων στήριξης των δενδρυλλίων. Μετά τη φύτευση ακολουθεί καλό πότισμα των δενδρυλλίων. Tα νεόφυτα δενδρύλλια απαιτούν προστασία του κορμού και των βραχιόνων τους από τον ήλιο και λιπάνσεις με μέτρο, γιατί είναι ευαίσθητα στην υψηλή αγωγιμότητα του εδάφους, ενώ δεν συστήνεται κλάδεμα των δέντρων τα 2 πρώτα χρόνια για να μη προκαλέσουμε πρόωρη ανθοφορία.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Δημητρης Μαυραγάνης Ιανουάριος 13, 2018

Αξιότιμε κύριε Λιονουδάκη,
Είχα μια επιτυχή προσπάθεια πριν από χρόνια (6 και παραπάνω) μεταφυτεύσεως avocado από κουκούτσι σε γλάστρα και στη συνέχεια στο έδαφος.
Η ανάπτυξη του ικανοποιητική και η θέση φύτευσης στο κήπο πιστεύω σωστή. (προστασία από βοριά, χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο για αρκετές ώρες, πότισμα τακτικό, αποστράγγιση σε καλό βαθμό κλπ) ΟΜΩ,Σ καρπό είδα μόνο από τον μανάβη. Περιοχή φύτευσης Αττική, Κορυδαλλός. Αν δεν πρόκειται να κάνει προκοπή να δώσω τη θέση του σε κάποιο άλλο δέντρο. Στην ίδια θέση Λωτός και Λεμονιά τα σπάνε. Πλησίον σε απόσταση δε υπάρχει και κομποστοποιητής .

Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιανουάριος 20, 2018

    Καταρχήν, Δημήτρη θα πρέπει να αναφέρουμε εισαγωγικά ότι το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Θα πρέπει να δούμε αν ανθίζει το αβοκάντο σου. Αν δεν ανθίζει, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη ηλιοφάνεια ή έχει υπερβολική αζωτούχα λίπανση (αμμωνία, κοπριά) ή υπερβολικό πότισμα. Αν ανθίζει αλλά δεν έχουμε καρπόδεση, τότε χρειάζεται να εμβολιαστεί στην επιθυμητή ποικιλία. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην καλλιέργεια αβοκάντο επιλέγουμε να βάζουμε δυο διαφορετικές ποικιλίες γιατί γίνεται επικονίαση από το ένα δέντρο σε άλλο. H ύπαρξη του κομποστοποιητή σε κοντινή θέση δεν δημιουργεί πρόβλημα σε καμία περίπτωση. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του αβοκάντο στο σχετικό μας άρθρο.

    Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.