Σχίζανθος, το λουλούδι πεταλούδα

Σχίζανθος, το λουλούδι πεταλούδα

Ο σχίζανθος είναι ένα πανέμορφο ετήσιο λουλούδι με καταγωγή από το Περού που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πετούνια

Τα λουλούδια του σχίζανθου εμφανίζονται από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και τα συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και μεγεθών.

Είναι μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς θυμίζουν μικρές πεταλούδες και γι’ αυτό αλλωστε ο σχίζανθος αναφέρεται ως λουλούδι πεταλούδα (butterfly).

Η ανθοφορία του σχίζανθου είναι τόσο έντονη που πολλές φορές καλύπτει εξολοκλήρου το απαλό πράσινο φύλλωμα του.

Ο σχίζανθος φυτεύεται σε παρτέρια του κήπου και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, χαρίζοντάς μας μοναδικά χρώματα και εξωτική ομορφιά.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται ο σχίζανθος;

Ο σχίζανθος χρειάζεται σχετικά δροσερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει και γι’ αυτό προτιμάμε ημισκιερες θέσεις για τη φύτευσή του.

Αν τον φυτέψουμε σε ηλιοφανή σημεία, τα άνθη του θα ξεραθούν κατά τους καλοκαιρνούς μήνες. Ο σχίζανθος είναι ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στις πρώτες χειμωνιάτικές παγωνιές.

Προτιμά γόνιμο χώμα που να συγκρατεί την υγρασία, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να μπορέσει να δώσει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία.

Για να φυτέψουμε τον σχίζανθο σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτιμούμε θέση με δυτική ή ανατολική έκθεση προκειμένου να τον προφυλάξουμε από τον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο.

2. Tι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται ο σχίζανθος;

O σχίζανθος έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα καθώς χρειάζεται να εξασφαλίσουμε αρκετή εδαφική υγρασία στο χώμα. Ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες κατά την περίοδο της άνοιξης, ενώ τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού πρέπει να τον ποτίζουμε καθημερινά.

Ο σχίζανθος έχει αρκετές απαιτήσεις σε λίπανση για να απολαύσουμε την εντυπωσιακή ανθοφορία του για μεγάλη χρονική περίοδο. Καλό είναι λοιπόν, να προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες από τις αρχές τις άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης ότι τα κομμένα λουλούδια του σχίζανθου μπορούν να διατηρηθούν στο βάζο για περίπου μία βδομάδα.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται ο σχίζανθος;

O σχίζανθος ως ετήσιο φυτό, δεν χρειάζεται καθόλου κλάδεμα παρά μονο αφαίρεση των ξεραμένων λουλουδιών όταν ωριμάζουν για να ενισχύσουμε την ανοφορία του.

Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού του, ο σχίζανθος πολλαπλασιάζεται με σπόρο αν και είναι αρκετά δύκολο για να φυτρώσει, γι’ αυτό προτιμούμε να προμηθευόμαστε έτοιμα από φυτώρια. Ο σπόρος φυτεύεται στις αρχές Απριλίου σε ειδικό σπορείο ή νωρίτερα σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας 20-22°C και σχετικά υψηλής υγρασίας. Σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται 4 βδομάδες για να φυτρώσει και άλλες 6-7 βδομάδες μέχρι την οριστική του μεταφύτευση στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

4. Κι ένα μυστικό για τον σχίζανθο

Υπάρχει ένα είδος σχίζανθου που μοιάζει εντυπωσιακά με το λουλούδι της ορχιδέας και αναφέρεται στο εξωτερικό ως η “ορχιδέα των φτωχών”. Πάντως, σε καμία περίπτωση ο σχίζανθος δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ορχιδέα. Είναι γνωστό πως η ορχιδέα έχει τη φήμη του ευαίσθητου και σχετικά ακριβού φυτού, κάτι που αποθαρρύνει αρκετούς από το να την αποκτήσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο σχίζανθος αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για να την αντικαταστήσει χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *