εικόνα

Αντιμετωπίστε την καρκίνωση της ελιάς

mistikakipou-michaliskoulieris-karkinosielias

Αντιμετωπίστε την καρκίνωση της ελιάς

H καρκίνωση ή φυματίωση είναι μια σοβαρή βακτηριακή ασθένεια που προσβάλλει την ελιά και είναι διαδεδομένη σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας. Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας αυτής είναι η εμφάνιση μικρών σφαιρικών όγκων, των φυμάτιων, κυρίως κατά μήκος των νεαρών κλάδων αλλά και των πιο ηλικιωμένων, ακόμη και στον κορμό. H ασθένεια προκαλεί μειωμένη ζωτικότητα των δένδρων, ξήρανση μικρών και μεγάλων κλαδιών και σπανιότερα ξήρανση ολόκληρου του δένδρου. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή των ελαιόδεντρων.

 

Η μόλυνση της ασθένειας γίνεται από πρόσφατες πληγές του ελαιόδεντρου μετά από χαλάζι, παγετό, καθώς και το ράβδισμα της ελιάς κατά τη συγκομιδή. Η εξάπλωση του παθογόνου μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα στον ελαιώνα καθώς ευνοείται από τον βροχερό καιρό και την υγρασία. Η περίοδος των μολύνσεων άλλωστε συμπίπτει με τη βροχερή περίοδο κάθε περιοχής που έιναι συνήθως φθινόπωρο, χειμώνας και άνοιξη. Επίσης, η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και με το κλάδεμα από δέντρο σε δέντρο. Πάντως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ορισμένες ποικιλίες όπως η Κορωνέικη και η Αμφίσσης είναι πιο ευαίσθητες στην καρκίνωση της ελιάς από κάποιες άλλες, όπως η Καλαμών και η Θάσου.

 

Για την προλήπτική αντιμετώπιση της ασθένειας, συστήνουμε να μην κλαδεύετε και να μη συλλέγετε ελιές με ράβδισμα με βροχερό καιρό. Όταν κλαδεύετε, είναι απαραίτητο να απολυμαίνετε τα εργαλεία κλαδέματος με διάλυμα χλωρίνης 2% από δέντρο σε δέντρο. Επίσης, μετά από παγετό και χαλάζι, ή μετά το ράβδισμα ή το κλάδεμα της ελιάς πρέπει να ψεκάσετε με χαλκούχα σκευάσματα σε μορφή βορδιγάλειου πολτού, υδροξείδιο του χαλκού ή οξυχλωριούχος χαλκού. Σε περίπτωση προσβολής των ελαιοδέντρων, πρέπει να αφαιρούνται τα άρρωστα κλαδιά και να καίγονται ενώ τα καρκινώματα από τους κορμούς και τους μεγάλους βραχίονες πρέπει να απομακρύνοννται με κοφτερό μαχαίρι και να απολυμαίνονται οι πλήγές με πυκνό βορδιγάλιο πολτό.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Γιώτα Κούτσικα Ιανουάριος 30, 2017

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιές ενέργειες πρέπει να γίνουν προκειμένου να επανέλθουν τα φυτά μετά το χιόνι και την παγωνιά. Συγκεκριμένα θέλω να ρωτήσω πως ακριβώς μπορώ να επαναφέρω τα με ξερά ένα φύλα φυτά μου όπως η βουκαμβίλια,διπλαδένια , ιβύσκο και μπενζαμιν. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συγχαρητήρια για τον ιστότοπό σας. Γιώτα από Βριλήσσια

Σχολιάστε
σχολιαστής
Τα Μυστικά του Κήπου Φεβρουάριος 1, 2017

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία, η απάντηση στην ερώτηση σας θα δημοσιευθεί την Κυριακή 5/2 μέσα από τη στήλη «Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν».

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *