εικόνα

Φυτεύουμε μαρούλια στο μπαλκόνι

mistikakipou-michaliskoulieris-fitevoumemaroulia

Φυτεύουμε μαρούλια στο μπαλκόνι

Φυτέψτε μαρούλια στο μπαλκόνι και απολαύστε τις πιο δροσερές και λαχταριστές σαλάτες. Συγκαλλιεργείστε το μαρούλι με μαιντανό, άνηθο, κρεμμυδάκι και σκόρδο στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες σας. Το μαρούλι είναι εύκολη καλλιέργεια, ακόμη και για τους αρχάριους καλλιεργητές. Το μαρούλι δεν αποκτά υψηλή ανάπτυξη και φέρει μικρό βλαστό επάνω στον οποίο αναπτύσσονται πυκνά φύλλα. Τα φύλλα του ανάλογα με την ποικιλία διαφέρουν τόσο στο μέγεθος, στο σχήμα και στο χρώμα.

 

Τι συνθήκες θέλει το μαρούλι στο μπαλκόνι;
 
Το μαρούλι, ως φυτό ψυχρής εποχής, αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 14-19°C ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού. Επιζητεί ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες που θέλει πιο σκιερή. Σχετικά με το υπόστρωμα για τα μαρούλια, πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση.

 

Πως φυτεύουμε το μαρούλι στο μπαλκόνι;
 
Τοποθετήστε τους σπόρους μαρουλιού σε βάθος φύτευσης ενός εκατοστού, καλύψτε τους με χώμα και ψεκάζετε για να εξασφαλίσετε υγρασία ελαφρά κάθε μέρα. H άριστη θερμοκρασία για τη βλάστηση των σπόρων κυμαίνεται μεταξύ 15-21°C. Όταν τα νεαρά φυτά μας έχουν αναπτύξει τρία – τέσσερα πραγματικά φύλλα, είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Φυτεύουμε σε χαμηλές ζαρντινιέρες και γλάστρες βάθους 20-30 εκατοστών, σε αποστάσεις 20-30 εκατοστών μεταξύ των φυτών.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θελουν τα μαρούλια στο μπαλκόνι;
 
Τα μαρούλια θέλουν συχνό πότισμα, καθώς πρέπει να διατηρήσουμε το υπόστρωμα τους σχετικά υγρό. Η συχνότητα των ποτισμάτων είναι υψηλότερη σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να είναι δροσερά τα φύλλα του μαρουλιού, να μην πικρίζουν και και να μην αναπτυχθεί γρήγορα το ανθοφόρο στέλεχος. Σχετικά με τη λίπανση, ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου κάθε 20-30 μέρες. Μία κουταλιά της σούπας κοπριά ή μία κουταλιά του γλυκού βιολογικό λίπασμα είναι επαρκής ποσότητα.

 

Πότε συγκομίζουμε τα μαρούλια;
 
Το μαρούλι συγκομίζεται 2-3 μήνες από την σπορά, όταν το φυτό φθάσει γύρω στα 25-30 εκατοστά, και το κόβουμε από τη ρίζα με μαχαίρι. Κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, μπορούμε να κόβουμε σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του μαρουλιού που έχουν ήδη μεγαλώσει και να αφήνουμε τα κεντρικά για να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να τα κόψουμε σε μια επόμενη συγκομιδή.
 
Κι ένα μυστικό για τα μαρούλια
 
Η σύσταση του μαρουλιού είναι 95% νερό, 1% υδατάνθρακες, 2% πρωτείνες. Επίσης περιέχει φυτικά έλαια, βιταμίνη Α, C, Ε, Κ, καθώς και πλήθος ανόργανων αλάτων όπως είναι το ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φωσφόρος, κάλιο, μαγγάνιο, κ.ά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *