εικόνα

Αλστρομέρια, το κρίνο των Ίνκας

Αλστρομέρια, το κρίνο των Ίνκας

Αλστρομέρια, το κρίνο των Ίνκας

Η αλστρομέρια είναι ένα μεγαλοπρεπές φυτό με εντυπωσιακά λουλούδια που κατάγεται από την Νότιο Αμερική και είναι γνωστό ως «το κρίνο του Περού» ή «το κρίνο των Ίνκας». Χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη, είναι αειθαλές στις περισσότερες ποικιλίες και ανθίζει από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο. Το άνθος της, που συνήθως δεν είναι αρωματικό, συναντάται σε πολλές αποχρώσεις: πορτοκαλί, ροζ, μωβ, κόκκινο, κίτρινο, λευκό και σομόν.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει η αλστρομέρια;
 
Η αλστρομέρια είναι ανθεκτική στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να μην είναι υπερβολικά ασβεστώδη και να έχουν καλή αποστράγγιση. Αν τη φυτέψετε σε γλάστρα επιλέξτε πλατιά γλάστρα, καθώς αναπτύσσει πολλά πλευρικά ριζώματα. Σχετικά με τη θέση φύτευσης, επιλέξτε φωτεινό μέρος που να μη δέχεται απευθείας ηλιακό φως, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού η ανθοφορία της σταματά.

 

Τι φροντίδα θέλει η αλστρομέρια;

 

Η αλστρομέρια θέλει πολλά και συχνά ποτίσματα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προσθήκη πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος κατά την περίοδο της άνοιξης θα ενισχύσει την διάρκεια της ανθοφορίας της. Επίσης, είναι σημαντικό να αφαιρούνται τα ξεραμένα άνθη της αλστρομέριας για να ενισχύεται η ανάπτυξη και η ανθοφορία του φυτού. Τέλος, οι περισσότερες ποικιλίες πολλαπλασιάζονται με σπόρους, καθώς και με διαίρεση του ριζώματος νωρίς την άνοιξη.

 

Κι ένα μυστικό για την αλστρομέρια
 
Κόψτε τα λουλούδια της αλστρομέριας και δημιουργείστε εντυπωσιακά μπουκέτα για να στολίσετε τα βάζα σας. Διατηρούνται αρκετές μέρες ανθισμένα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *