Μεταξάκι, ένα πολύχρωμο χαλί λουλουδιών

Ανακαλύψτε το μεταξάκι, ένα ετήσιο φυτό από την Βραζιλία, που χρησιμοποιείται στη διακόσμηση παρτεριών, ζαρντινιερών και γλαστρών. Χαμηλής ανάπτυξης, καθώς φτάνει σε ύψος 10-15 εκατοστά και σχηματίζει λουλούδια διαμέτρου 2-3 εκατοστών, μονά και διπλά σε έντονες αποχρώσεις κόκκινες, ροζ, πορτοκαλί, κίτρινες και λευκές.

1. Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει το μεταξάκι;

Το μεταξάκι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και σε φτωχά ασβεστώδη εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε βραχόκηπους ή και σε νησίδες δρόμων σαν εδαφοκαλυπτικό.

Χρειάζεται άπλετο ηλιακό φως για να χαρίσει την πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορία του, ενώ τα λουλούδια του κλείνουν τη νύχτα καθώς και όταν βρίσκεται σε σκιερό περιβάλλον ή όταν έχει συννεφιάσει. Δεν είναι καθόλου ανθεκτικό στην παγωνιά, γι’ αυτό φυτεύεται την άνοιξη όταν έχει ζεστάνει ο καιρός.

Διαφήμιση

2. Τι φροντίδα θέλει το μεταξάκι;

Το μεταξάκι δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό ούτε σε λίπανση. Το ποτίζουμε μόνο όταν στεγνώσει το χώμα, διαφορετικά μπορεί να σαπίσουν τα φύλλα του.

Χρειάζεται λίπανση μια φορά την άνοιξη και μια το καλοκαίρι για να μπορέσει να διατηρήσει την ανάπτυξη και την ανθοφορία του. Δεν χρειάζεται να αφαιρούμε τα ώριμα άνθη καθώς αν πέσει ο σπόρος τους, θα δώσει νέα φυτά την επόμενη χρονιά στον κήπο μας.

3. Κι ένα μυστικό για το μεταξάκι

Το μεταξάκι λέγεται και “μεσημεράκι”, καθώς χρειάζεται τον πρωινό και μεσημεριανό ήλιο για να ανοίξουν τα λουλούδια του. Σε κάποιες περιοχές λέγεται και “νυχάκι”, καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά σαρκώδη φύλλα που θυμίζουν παχύφυτο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

 1. κωστης
  15/06/2020

  Καλησπεραβκαι συγχαριτηρια γιαωτο πολύ συμβουλευτικό site σας.
  Θα ηθαλα να ρωτησω τι σβενςι και σε μια γλαστα μουβτο φύλλωμα απο το μεσιμερακι έχει ζαρωσεει, σα ανησυχητικό βαθμο θα έλεγα.
  το έχω στο περβαζι του παραθύρου μου, το ποιο είναι ηλιόλουστο.
  Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *