Ιμπάτιενς, το ερωτάκι με τα υπέροχα λουλούδια

Ιμπάτιενς, το ερωτάκι με τα υπέροχα λουλούδια

Το ιμπάτιενς είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά στον ελληνικό χώρο, καθώς διακοσμούσε παραδοσιακά τόσο τα παρτέρια όσο και τις γλάστρες στις αυλές των γιαγιάδων μας.

Με καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία, θα το συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες όπως ερωτάκι, έρωτας ή βαλσαμίνη.

Ποώδες ετήσιο φυτό που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης, το ιμπάτιενς εμφανίζει εντυπωσιακά λουλούδια που ανθίζουν από τα τέλη της άνοιξης και η ανθοφορία του διαρκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Το ιμπάτιενς έχει χαρακτηριστικά φύλλα και αναπτυξη που φτάνει ανάλογα την ποικιλία από 30 μέχρι 70 εκατοστά.

Υπάρχουν μονόχρωμες αλλά και δίχρωμες ποικιλίες με λουλούδια σε λευκές, ροζ, μοβ, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις, ποικιλίες με μονά άνθη και πιο χαμηλή ανάπτυξη, όπως επίσης ποικιλίες με διπλά άνθη με πιο ορθωτή ανάπτυξη.

Διαφήμιση

1. Πoυ επιλέγουμε να φυτέψουμε το ιμπάτιενς;

Το ερωτάκι χρειάζεται γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για να ευδοκιμήσει, ενώ παράλληλα χρειάζεται να του εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση.

Για να φυτέψουμε το ερωτάκι σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας φυτόχωμα και τοποθετούμε μία στρώση χαλικίών στην βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται ευκολότερα το νερό.

Το ερωτάκι προτιμά ημισκιερές θέσεις, καθώς το λουλούδι του είναι σχετικά σε ευαίσθητο στον έντονο μεσημερινο ήλιο του καλοκαιριού και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Επιλέγουμε δυτική ή ανατολική έκθεση για τη γλάστρα μας αν φυτέψουμε το ερωτάκι στο μπαλκόνι, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητο να το προφυλάξουμε από τους δυνατούς ανέμους.

2. Tι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το ιμπάτιενς;

Το ιμπάτιενς θέλει αρκετή υγρασία στο έδαφος είδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και γι’ αυτό ποτίζουμε συχνά, κάθε 2-3 μέρες. Σε συνθήκες καύσωνα, και ειδικά αν έχουμε φυτέψει το μπάτιενς σε γλάστρα, το ιμπάτιενς χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά, καθώς το πολύ νερό μπορεί να του δημιουργήσει σαπίσματα στη ρίζα.

Για τη λίπανση του ιμπάτιενς, βάζουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε 2 βδομάδες από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου για να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατετεμένη ανθοφορία.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το ιμπάτιενς;

Το ιμπάτιενς είναι ιδανικό λουλούδι για ανέμελους κηπουρούς, καθώς δεν απαιτεί καθόλου κλάδεμα, καθώς επίσης δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα ξεραμένα λουλούδια του όταν μαραθούν για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται πολύ εύκολα, τόσο με σπόρο. όσο και με μοσχεύματα. Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά ιμπάτιενς φυτεύουμε σπόρο στις αρχές της άνοιξης σε σπορείο και μετά από 3 μήνες θα έχουμε λουλούδια ιμπάτιενς ανθισμένα.

Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, παίρνουμε τρυφερούς βλάστούς μήκους περίπου 10 εκατοστών και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου που τοποθετούμε σε δροσερό περιβάλλον. Η ορμόνη ριζοβολίας αν και δεν είναι απαράίτητη, αυξάνει σημαντικά το βαθμό επιτυχίας του πολλαπλασιασμού του ιμπάτιενς.

4. Κι ένα μυστικό για το ιμπάτιενς

Αφού ωριμάσουν τα άνθη από το ιμπάτιενς, το παραμικρό άγγιμα προκαλεί έκρηξη του καρπού και εκτίναξη των σπόρων του φυτού που διασκορπίζονται στο έδαφος για να δώσουν νέα φυτά την επόμενη χρονιά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (22)

 1. Despina
  31/10/2023

  Καλημέρα. Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές. Αγόρασα πριν λίγες μέρες ένα με άσπρα άνθη, επειδή το ήθελα για μέσα. Η ανθοπώλης επέμενε ότι είναι Ιμπάντια και όχι Ιμπάντιενς-Έρωτας, και δεν θέλει πολύ νερό. Εντωμεταξύ είχα αγοράσει και παλιότερα και σε λίγες μέρες μαράθηκε και αποφεύγω να παίρνω εποχικά. Τέλος πάντων, παρατηρώ ότι ζητάει καθημερινά νερό γιατί το πρωί τα φύλλα πέφτουν και όταν βάζω νερό στο πιατάκι ζωντανεύει απευθείας. Εντέλει ισχύει αυτό που μου είπε; Υπάρχει είδος Ιμπάντια για εσωτερικό χώρο; Και υπάρχει περίπτωση αυτό το λίγο νεράκι να σαπίσει την ρίζα του; Ευχαριστώ.

 2. Λία
  27/06/2023

  Καλησπέρα! Το δικό μου ενώ τα φύλλα του είναι μια χαρά, δεν έχει καθόλου λουλούδια. Και κάποια μπουμπούκια που είχε, έχουν μαυρίσει. Μάλλον υπερβολικό πότισμα;

 3. Klejdi
  21/01/2021

  Καλησπέρα μπορώ να φυτέψω ένα ερωτάκι σε σκιερή και προφυλαγμένη γλάστρα που έχει μόνο πρωινό ήλιο.

  • Καλησπέρα Κλέιντι. Μπορείς να φυτέψεις ένα ερωτάκι σε σκιερή και προφυλαγμένη γλάστρα αρκεί να μην ποτίζεις υπερβολικά. Πότιζε το φυτό σου όταν στεγνώνει το χώμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 4. Νικόλαος Ασδος
  18/10/2020

  Αγόρασα ένα ερωτα το μετέφερα από το εξοχικό στην πόλη πολύ ζωηρό έδωσε λουλουδάκια μια χαρά το χαιρόμουν α και ενώ σήμερα μια χαρά την επόμενη μέρα άρχισε να μαραζώνει κρέμασε και με το παραμικρό άγγιγμα πέφτανε τα φύλα Μπορειται να με βοηθήσετε τι φταίει γιατί θέλω να πάρω πάλι Σας ευχαριστώ στον

  • Καλησπέρα Νικόλαε.
   Η πτώση των φύλλων του έρωτα (ιμπάτιενς) μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε κακή αποστράγγιση της γλάστρας.

 5. Βαγγέλης
  01/08/2020

  Καλησπέρα και ευχαριστώ για το εξαιρετικό κείμενο. Σε ένα παρτέρι που έχω φυτέψει ερωτάκια και βασιλικό σκεφτόμουν ότι μπορω επίσης να βάλω κηπευτικά φθινοπώρου γιατι έχει χώρο και βάθος (πχ. Μαρούλι, μπρόκολο, λαχανίδα, καλοκαιρινή πατάτα) είναι καλή ιδέα ή όχι;

  • Καλασπέρα Βαγγέλη. Βεβαίως και μπορείς να φυτεύσεις στο παρτέρι σου φθινοπωρινά λαχανικά όπως μαρούλι, μπρόκολο, λαχανίδα και καλοκαιρινή πατάτα.

 6. EYH
  11/06/2020

  Καλημέρα σας! αγόρασα και εγω τον έρωτα αλλά παρατήρησα ότι διπλώνει τα φύλλα του. το βλέπει ο ήλιος αλλά όχι όλη την ώρα, απλά λόγω ζαρτινιέρας ποτίζεται αρκετά. πιστέυεται αυτό φταίει?μπορώ να το σώσω?

  • Καλησπέρα Εύη. Εξασφάλισε ημισκιερή θέση για το ιμπάτιενς και φρόντισε να ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην τόνωση των φυτών.

 7. Μαρετιδου κυριακη
  09/05/2020

  Καλησπερα. Αγιρασα εναν ερωτα πανεμορφο, του αλλαξα γλαστρα, και τον ποτιζω καθε φορα που ξερενετε επιφανειακα το χωμα παρατηρω οτι τα φυλλα του μοιζουν μαραμενα και τα καινουργια μπουμπουκια δεν ανοιγουν. Μπορειτε να μου πειτε τι κανω λαθος;;; Ευχαριστω πολυ

  • Καλημέρα Κυριακή. Πότιζε κάθε 2 μέρες το ερωτάκι, εξασφάλισε μία ημισκερή θέση και πρόσθεσε υγρό λιπασμα ανθοφορίας.

 8. Μαρία Γκρέσια
  29/04/2020

  Καλησπέρα σας, πριν λίγες μέρες αγόρασα ενα λευκό ερωτάκι.
  Το φυτό παρατήρησα μερικά από τα φύλλα του μαζί με τα λουλούδια είναι κολλημένα μεταξύ τους και κάπως σαπισμένα. Επίσης κάτω από τα φύλλα του παρατήρησα κάποια άσπρα ζωύφια λευκά μακρόστενα πολύ μικρά, λιγότερο του χιλιοστού να περπατάνε, δεν πετάνε.
  Τι μπορώ να κάνω για να τα καταπολεμήσω και για να ζωντανέψει το όμορφο αυτό φυτάκι?
  Γιατί από το άρθρο δεν παρατήρησα ότι προσβάλλεται από κάποια αρρώστια.
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Καλησπέρα Μαρία. Κλάδεψε τα ξεραμένα και σαπισμένα φύλλα από το ιμπάτιενς (ερωτάκι) και ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις τις προσβολές από έντομα.

   • Μαρία Γκρέσια
    30/04/2020

    Ευχαριστώ πολύ για την σύντομη απαντησή σας.
    Μήπως θα σας ήτανε εύκολο να μου πείτε τι αναλογία θέλει σε θερινό πολτό και σε νερό το ερωτάκι όταν θα το ψεκάσω με αυτό το μείγμα?

    • Καλημέρα και πάλι. Η αναλογία θερινού πολτού είναι 5cc (1 κουταλάκι του γλυκού) σε ένα λίτρο νερό για να ψεκάσεις το ερωτάκι σου.

    • Σωτηρία
     23/07/2023

     Καλησπέρα σας! Έχω ένα ερωτακι μωβ σε γλάστρα. Την τελευταία βδομάδα παρατηρώ ότι έχουν κιτρινίσει τα φύλλα του. Λόγω της έντονης ζέστης 40° η αλήθεια είναι ότι το ποτίσω κάθε μέρα με αρκετό νερό. Γενικά είναι σε ημισκιερο μέρος στο μπαλκόνι. Τι πρέπει να κάνω για να επανέλθει? Ευχαριστώ

 9. ΜΠΑΖΜΑΔΕΛΗ ΜΑΡΙΑ
  10/07/2019

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΧΩ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΡΩΤΑΚΙ. ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΛΑΔΙ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΙΚΡΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝ ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ…..ΠΟΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΩ??? ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ….. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *